Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Kreatív hobbik csoportja bemutatkozik. Interjú Szabó Henriettával - Hulladekvadasz.hu

Kreatív hobbik csoportja bemutatkozik. Interjú Szabó Henriettával

Kreatív hobbik csoportot a facebook közösségi oldalon évekkel ezelőtt Szabó Henrietta alapította, ami mára már több mint 100 ezer taggal büszkélkedhet. A hulladékvadász szerkesztőségének felkérésére a csoport munkáit és eseményeit heti rendszerességgel a hulladekvadasz.hu -n rovat formájában is megjelenítik. 

Az induló rovat kiemelten a DIY-projektek egyedi megvalósításait mutatja be, érintve az újrahasznosítás témaköreit is. Bízunk benne, hogy a kreativitás egyben hulladékcsökkentést is eredményez. Hiszen minek dobjuk ki a szemétbe a feleslegesnek hitt anyagot, ha még kiváló alapanyag is lehet egy készülő DIY-projekthez?

A következőkben  Szabó Henriettával, a Kreatív hobbik csoport tulajdonosával készült interjú olvasható.

Kik is vagytok?
A Kreatív Hobbik Csoport (továbbiakban: KHCS) Magyarország legnagyobb online kreatív közössége, ahol már több mint 100.000 kreatív tag inspirálódik egymás munkáiból nap, mint nap. A csoportban a kezdőtől a haladón át egészen a profi szintig megtalálhatóak az alkotások. Számtalan kreatív technikával találkozhattok. A teljesség igénye nélkül: varrás, kötés, horgolás, textil festés, paverpol, újrahasznosítás, decoupage, quilling, rajz, festészet, ékszerkészítés, porcelángyurma, harisnyavirág, virágkötészet, bútor felújítás, nemezelés, gravírozás, és még sorolhatnánk nap estig.

  1. Kutas Orsolya: Húsvéti tojások, pontozó kavics festés / Fotó: stoneart.eletmodinfo.hu,
  2. Dani Orsi: Váratlan vendég, illusztráció / Fotó: dorsillusztraciok.blogspot.hu,
  3. Kisné Szalai Edina: Újrahasznosítás műanyag kanalakból / Fotó: ediholmi.blog.hu

Mikor indult és miért?
A csoportot nagyjából 5évvel ezelőtt hoztam létre. Az indulás oka az volt, hogy egy közkedvelt női online magazin felületén felbomlott egy korábbi fórum, aminek ugyanez volt a neve: Kreatív hobbik topik. A topikban rendszeres visszajárók voltunk, mondhatni függők. Véleményeztük egymás munkáit, segítettünk egymásnak, inspiráltuk egymást, az egyik tagunk még kiállítást is szervezett nekünk, ahol egy egész Tegola várost építettünk fel a szervező Nosza Andi segítségével. A csapat saját magának szervezett kreatív tábort, amit azóta is évente kétszer megtartunk magunknak Szulokon a Siesta Vendégházban.

  1. Szakács Marika: Tekert üvegek / Fotó: marika-kreativ.eoldal.hu
  2. Szabó Zalán: Gereblye rajz tengerparton / Fotó: facebook.com/minyimaaruldaja
  3. Szabó Henrietta: Újrahasznosítás raklapból és boros hordóból / Fotó: facebook.com/minyimaaruldaja

Az első ilyenen mikor még nem volt tapasztalatunk mit mennyi idő alatt fogunk tudni elkészíteni, még éjfélkor is az árnyalást tanultunk egy festetendő felületen. Azóta persze voltak a csapatban lemorzsolódások, új barátok csatlakoztak hozzánk, de ha jól számoljuk idén nyáron már a 12. ilyen tábort fogjuk szervezni. Amikor a topik megszűnt nekem és még párunknak nagyon hiányzott egy olyan felület ahol ezt tovább vihettük volna, ezért létrehoztam ezt a csoportot magamnak és pár kreatív barátomnak. Azóta pedig picit megugrott a barátaim száma. Ahogy növekedett a csoport, úgy volt szükségem egyre több segítségre. Az elején még elbírtam egyedül a csoport kezelését, aztán a későbbiekben nagy segítségemre volt Gerencsér Szabó Ili. Manapság pedig 4 főre bővültünk, Kovács Ági és Fenyves Linda erősíti még a csapatot.

  1. Pintér Ferencné Zsuzsanna: Kakas, quilling technika / Fotó: facebook.com/Pinterzsu
  2. Császár Tamás: Airbrush festés
  3. R.M. Ékszer: Műgyanta karperec / Fotó: rmekszer.hu/

Milyen eseményei voltak eddig a csoportnak?
Minden évben a karácsonyi időszak előtt összefogunk és közös gyűjtést szervezünk. Ezekben a jótékonysági gyűjtésekben csak és kizárólag a kreatív hobbik témával kapcsolatos alapanyagokat, eszközöket, kész alkotásokat gyűjtjük. Az első két évben a Generali Mosolyvadászok által támogatott gyermekotthonok részére gyűjtöttünk.

Kockacsoki: Kézműves csokoládé / Fotó: kockacsoki.com/

Legutóbb tavaly év végén pedig a szívemnek oly kedves Kockacsoki részére, akik kézműves csokoládé manufaktúraként sajátos rendszerrel működnek (autista alkalmazottakkal dolgoznak együtt és jelentős a társadalmi szerepvállalásuk)és támogatják az autista gyermekeket és fiatal felnőtteket. Mi azoknak az autista gyerekeknek a foglalkozásaira gyűjtöttünk kreatív eszközöket, aki már voltak a Kockacsokinál csoki/bonbon készítő foglalkozáson, és szívesen visszatérnének még hozzájuk. Ezekkel a kreatív foglalkozásokkal a finom mechanikai érzéküket tudják fejleszteni, javítani a gyerekek. Itt külön szeretném megköszönni Rangits Márta és az R.M.ékszer csapatának önzetlen segítségét, hisz mindhárom évben ők voltak azok, akik a felajánlásokat fizikálisan is kezelték és a logisztikát teljes körűen lebonyolították.

Marton Anna is a csoportunk tagja, nálunk kezdett érdeklődni, hogyan is kezdhetne neki a licitjének elindításához. Rövid időn belül rátalált a megfelelő segítségre és megvalósította a tavalyi év egyik legsikeresebb és nemesebb akcióját:

Kreatív hobbik Marton Anna: Mézeskalács kastély

Marton Anna: Mézeskalács kastély

„Karácsony előtt egy nagyon szép felajánlást kapott a Bethesda Kórház. Marton Anna egyetemi hallgató, aki korábban a Bethesdában gyógyult, az általa négy hónap alatt készített mézeskalács kastélyt ajánlotta fel jótékonysági árverésre. Az ügyet dr. Novák Hunor karolta fel, aki mindvégig segített, hogy a kezdeményezés minél többekhez eljuthasson. Mind a licitálás, mind a gyűjtés egy, az ünnepek előtt elromlott, de nélkülözhetetlen műtéti eszköz beszerzésére irányult. A felajánlásokból közel 1 Millió Ft gyűlt össze, amely összegből megrendelésre került a sebészeti műtéteknél használt laparoszkópos optika.” Bethesda Kórház

Császár Tamás, Művészek egy mosolyért csoport.

Tamás létrehozott egy olyan csoportot, ahol művészek ajánlhatják fel alkotásaikat egy jó cél érdekében. A legutóbbi licit indulása előtt megkeresett, hogy a KHCS-ben is meghirdethesse az aukciót hogy minél több kreatív, művészetet szerető, segítőkész emberhez eljusson a felhívása. Tagjaink közül is kerültek ki felajánlók és vásárlók egyaránt. Tamás és segítői szerveztek már gyűjtést a 6 éves Kiarának is, aki sajnos nem rég eltávozott közülünk. Legutóbb pedig a 4éves Noémiért indult a licit aki már számos kezelésen, műtéten, megpróbáltatáson átesett annak érdekében hogy az agydaganatot leküzdje.

Mi a jövő?

Hamarosan elindul weboldalunk, ahol blog bejegyzéseket, hasznos infókat, beszerzési helyeket, foglalkozásokat és még számos információt megtalálhatnak majd a téma iránt érdeklődők. De addig is a csoportban informáljuk a tagjainkat az újdonságokról. Aktuális újdonságunk az az esemény sorozat, amit a csoport tagjaiból kikerülő oktatókkal rendezünk. Azok, akik csoport tagok és a csoport eseményén keresztül jelentkeznek ezekre a workshopokra számos kedvezményben részesülnek. Kedvezőbb áron juthatnak el az adott foglalkozásokra, meglepetést kaphatnak, visszanyerhetik a foglalkozásuk árát, stb. A jövőre nézve a kreatív ötleteink sorban várakoznak a megvalósításra. De a cél továbbra is egymás segítése, inspirálása, a kikapcsolódás és fejlődés.

Hálás vagyok a csoportnak azért, mert rengeteg értékes embert ismerhettem meg ez idő alatt és rengeteg új technikát,  türelmet és konfliktus kezelést is tanulhattam.

További szép és kreatív alkotással töltött napokat kívánok!

Szabó Henrietta, Kreatív hobbik csoport alapító és admin
A csoport ezen a linken elérhető itt.

You may also like...