Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Hulladékvadászat és szeméttúra Szentendrén

Hulladékvadászat és szeméttúra volt Szentendrén április 1-én. A szervezők ezzel akarják felhívják a figyelmet a települést érintő hulladékproblémára.

Az eseményen kicsik és nagyok egyaránt részt vettek egy vidám, de témáját tekintve komor kirándulás alkalmával. Az alábbi sorokban a főszervező, Balázs Borbála szavai olvashatók:

Már 11 éve élek és futok Szentendrén. Mindig is sok szeméttel találkoztam, de az utóbbi kb. négy évben egyre több illegális hulladéklerakás található a településen, és kb. két éve pedig határozottan eldurvult a helyzet.

Tavaly decemberben szerveztek már egy figyelemfelkeltő futást, amire egy közmeghallgatás keretében elhívták a szentendrei polgármestert, a képviselőket és a katasztrófavédőket. Végül két Tesz-es képviselő és öt szentendrei futó vett részt. Már akkor is rengeteg fényképet készítettek.

Sajnos a városvezetők közül senki sem jött el, mivel a tél folyamán semmi nem változott, sőt a helyzet rosszabbodott. Így hát megrendezték még egyszer, de most nem futásként, hanem túraként, hátha többen eljönnek.

Hulladékvadászat Szentendrén. / Fotó: Balázs Imola fotóművész

Hulladékvadászat Szentendrén. / Fotó: Balázs Imola fotóművész

A túra családias hangulatban telt. A részvevők közt nem csak helyiek voltak, hanem a környező települések lakói is csatlakoztak a figyelemfelkeltő megmozduláshoz.

Hulladékvadászat és a szeméttúra útvonala

Bükkös-patak mentén indult, a Tyúkosok elnevezésű helynél kimentek a Szentlászlói útra, majd Dömör-kapu elágazásnál az Anna-völgyi üdülő következett. Itt visszafordultak, majd egy helyen bementek az erdőbe és a régi krosszpálya felé indultak.

Hulladékvadászok a túra útvonalán. Hulladékvadászat

Hulladékvadászok a túra útvonalán. / Fotó: Balázs Imola fotóművész

Visszajutottak a Tyúkosokhoz, onnan pedig a Kőhegy irányába indultak el. Az ivókútnál visszafordultak Szentendre irányába, majd újra le a Bükkös parti kiindulópontig. Közel 10 kilométert tettek meg, amit szinte végig szemét borított. Mivel a gyerekek elfáradtak, nem tettek több kitérőt, pedig lett volna még mit nézni.

Fotó: Balázs Imola fotóművész

Fotó: Balázs Imola fotóművész

Összefoglalva: A helyzet Szentendrén katasztrofális. A városvezetés – jelen állás szerint – semmit nem tesz annak érdekében, hogy felszámolja ezt az irdatlan mennyiségű, évtizedek óta felgyülemlett szemetet a város körül. A szervezők állítása szerint helyi szinten nem folyik felvilágosítás. A szemét meg csak gyűlik és szépen szivárog bele a földbe.

A szemetet a növényzet és a föld is már helyenként belepi. / Fotó: Balázs Imola fotóművész

A szemetet a növényzet és a föld is már helyenként belepi. / Fotó: Balázs Imola fotóművész

Budapest agglomerációjában elhelyezkedő város hulladékproblémája az ott élők napi problémájává vált. De mi van, ha betelik a pohár? Egy helyi lakós önerőből mit képes tenni a közössége, a települése érdekében? A szemétprobléma olyan probléma, amit szem előtt van, amit nem lehet csak úgy a szőnyeg alá söpörni. Megoldás jelenleg nincs.

Képeket Balázs Imola fotóművész készítette.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek