Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Hulladékvadászat és szeméttúra Szentendrén - Hulladekvadasz.hu

Hulladékvadászat és szeméttúra Szentendrén

Hulladékvadászat és szeméttúra volt Szentendrén április 1-én. A szervezők ezzel akarják felhívják a figyelmet a települést érintő hulladékproblémára.

Az eseményen kicsik és nagyok egyaránt részt vettek egy vidám, de témáját tekintve komor kirándulás alkalmával. Az alábbi sorokban a főszervező, Balázs Borbála szavai olvashatók:

Már 11 éve élek és futok Szentendrén. Mindig is sok szeméttel találkoztam, de az utóbbi kb. négy évben egyre több illegális hulladéklerakás található a településen, és kb. két éve pedig határozottan eldurvult a helyzet.

Tavaly decemberben szerveztek már egy figyelemfelkeltő futást, amire egy közmeghallgatás keretében elhívták a szentendrei polgármestert, a képviselőket és a katasztrófavédőket. Végül két Tesz-es képviselő és öt szentendrei futó vett részt. Már akkor is rengeteg fényképet készítettek.

Sajnos a városvezetők közül senki sem jött el, mivel a tél folyamán semmi nem változott, sőt a helyzet rosszabbodott. Így hát megrendezték még egyszer, de most nem futásként, hanem túraként, hátha többen eljönnek.

Hulladékvadászat Szentendrén. / Fotó: Balázs Imola fotóművész

Hulladékvadászat Szentendrén. / Fotó: Balázs Imola fotóművész

A túra családias hangulatban telt. A részvevők közt nem csak helyiek voltak, hanem a környező települések lakói is csatlakoztak a figyelemfelkeltő megmozduláshoz.

Hulladékvadászat és a szeméttúra útvonala

Bükkös-patak mentén indult, a Tyúkosok elnevezésű helynél kimentek a Szentlászlói útra, majd Dömör-kapu elágazásnál az Anna-völgyi üdülő következett. Itt visszafordultak, majd egy helyen bementek az erdőbe és a régi krosszpálya felé indultak.

Hulladékvadászok a túra útvonalán. Hulladékvadászat

Hulladékvadászok a túra útvonalán. / Fotó: Balázs Imola fotóművész

Visszajutottak a Tyúkosokhoz, onnan pedig a Kőhegy irányába indultak el. Az ivókútnál visszafordultak Szentendre irányába, majd újra le a Bükkös parti kiindulópontig. Közel 10 kilométert tettek meg, amit szinte végig szemét borított. Mivel a gyerekek elfáradtak, nem tettek több kitérőt, pedig lett volna még mit nézni.

Fotó: Balázs Imola fotóművész

Fotó: Balázs Imola fotóművész

Összefoglalva: A helyzet Szentendrén katasztrofális. A városvezetés – jelen állás szerint – semmit nem tesz annak érdekében, hogy felszámolja ezt az irdatlan mennyiségű, évtizedek óta felgyülemlett szemetet a város körül. A szervezők állítása szerint helyi szinten nem folyik felvilágosítás. A szemét meg csak gyűlik és szépen szivárog bele a földbe.

A szemetet a növényzet és a föld is már helyenként belepi. / Fotó: Balázs Imola fotóművész

A szemetet a növényzet és a föld is már helyenként belepi. / Fotó: Balázs Imola fotóművész

Budapest agglomerációjában elhelyezkedő város hulladékproblémája az ott élők napi problémájává vált. De mi van, ha betelik a pohár? Egy helyi lakós önerőből mit képes tenni a közössége, a települése érdekében? A szemétprobléma olyan probléma, amit szem előtt van, amit nem lehet csak úgy a szőnyeg alá söpörni. Megoldás jelenleg nincs.

Képeket Balázs Imola fotóművész készítette.

You may also like...