Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Repesztett húsvéti tojás – #2 DIY

A repesztett húsvéti tojás a Húsvét dísze lehet a családi asztalnak és kiváló ajándék a locsolóknak. A Kreatív hobbik csoport DIY rovatának a 2. részében, György Emese bemutatja az általa készített húsvéti tojást.

Húsvéti népszokás a tojásdíszítés a tojások héjának különféle módszerekkel történő díszítésének művészete. A tojásfestéshez bármilyen tojás felhasználható, de általában minél nagyobb a tojás és minél erősebb a héja, annál jobban megfelel. A tojásfestés Európa számos országában húsvéti hagyomány, amely a locsolkodáshoz kapcsolódik, de a tojások díszítése más kultúrákban is elterjedt.

A napokban finisbe ért a Húsvéti készülődés, emiatt a most leginkább aktuális témával a húsvéti tojás készítésével foglalkozik a DIY rovat. A repesztett húsvéti tojás elkészítése három óra száradással együtt. Némi kézügyességgel és a megfelelő hozzávalókkal tetszetős húsvéti tojásokat készíthetünk, amit büszkén adhatunk a locsolóknak, illetve lakásunk díszévé is válhat.

A húsvéti tojás hozzávalói és készítési lépései

Technikák: decoupage (rizspapírral), repesztés, festés, árnyalás
Elkészítési idő: 3 óra
Készítő: György Emese, facebook oldala: Amikreativ-Amiszalvéta

A hozzávalók:

 • Tojás formájú kerámia bonbonier
 • alapozó festék
 • akril festék több színben
 • egyfázisú repesztőlakk
 • decoupage ragasztó
 • rízspapír
 • porpasztell kréta
 • fényes lakk
 • ecsetek
 • szivacs
 • puha rongy
Repesztett húsvéti tojás hozzávalói. Kezdjünk is hozzá! / Fotó: facebook.com/Amiszalveta

Repesztett húsvéti tojás hozzávalói. Kezdjünk is hozzá! / Fotó: facebook.com/Amiszalveta

A kerámia formát először alapozó festékkel kenjük le. Igaz, hogy szép fehér az alapunk, de az alapozás mindig fontos bármilyen felületnél. Ez a gipszes alapú, jól tapadó, fedő és gyorsan száradó réteg eltömíti az alap pórusait, így az majd nem szívja magába a festéket, ragasztót. Kis csiszolás után neki is láthatunk a munkának. Ceruzával vékonyan rajzoljuk meg a feltört tojás héjat.

Barna akrilfestékkel fessük át a kijelölt területet, majd miután megszáradt kenjük rá az egyfázisú repesztőlakkot. Kenheted ecsettel, de akár az ujjaddal is (én azzal szoktam) 🙂 Össze-vissza, nem kell egyenesen húzni. Míg a lakk szárad, a rizspapírból tépkedjük ki a kiválasztott mintákat. Igen, jól hallottad! Tépkedjük! A rizspapírt ne vágjuk ollóval, mert az egyenes részt nehéz eldolgozni, és nincs annál csúnyább, mikor látszik a kivágott kép széle.

A repesztőlakk száradása után egy szivacsra kenjük rá a fehér akril festéket és ütögető mozdulatokkal fessük be a felületet. Lehetőség szerint egy részt csak egyszer pacsmagoljunk a festékkel, hiszen a festék gyorsan elkezd repedezni, és ha még egyszer rámegyünk a szivaccsal eltömjük a repedéseket.  Minél vastagabban visszük fel a festéket, annál mélyebbek lesznek a repedések.  Ha a még nedves repesztőlakkra kenjük a festéket, akkor nagyobbak, vastagabbak lesznek a repedések. Én most kicsiket szerettem volna, hogy olyan legyen, mint mikor a kiscsibe bújik ki a tojásból, és repedezik a héja. Hajszárítóval lehet gyorsítani a száradást, és örülni, mikor kezdenek a repedések látszani 🙂

A mintákat decoupage ragasztóval felragasztjuk, és barna akrillal, vékony ecsettel megfestjük a tojáshéj szélét. A rízspapír mintájával harmonizáló színekből válogatunk és megfestjük a nem repesztett részeket. A barna vonalig dolgozunk.

Barna porpasztell krétával színezzünk meg az ujjunkra csavart puha rongyot és húzkodjuk át a barna vonalunkat. A sárga krétával óvatosan színezzük át a repesztett felületet. Ne nyomjuk rá, nehogy a repedésekbe is belekerüljön a kréta. A tojás alját is színezzük.

 

Végül az egészet kenjük le fényes, oldószeres lakkal.  Száradás után díszíthetjük egy kis szatén masnival és természetesen töltsük fel csokival 🙂

Ha tetszett az alkotó további munkáit itt tekintheted meg: Amikreativ – Amiszalvéta
Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre minden héten kedd 12-ig. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve

Sok sikert kíván DIY-projektekhez, a Kreatív hobbi csoport!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek