Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Repesztett húsvéti tojás - #2 DIY - Hulladekvadasz.hu

Repesztett húsvéti tojás – #2 DIY

A repesztett húsvéti tojás a Húsvét dísze lehet a családi asztalnak és kiváló ajándék a locsolóknak. A Kreatív hobbik csoport DIY rovatának a 2. részében, György Emese bemutatja az általa készített húsvéti tojást.

Húsvéti népszokás a tojásdíszítés a tojások héjának különféle módszerekkel történő díszítésének művészete. A tojásfestéshez bármilyen tojás felhasználható, de általában minél nagyobb a tojás és minél erősebb a héja, annál jobban megfelel. A tojásfestés Európa számos országában húsvéti hagyomány, amely a locsolkodáshoz kapcsolódik, de a tojások díszítése más kultúrákban is elterjedt.

A napokban finisbe ért a Húsvéti készülődés, emiatt a most leginkább aktuális témával a húsvéti tojás készítésével foglalkozik a DIY rovat. A repesztett húsvéti tojás elkészítése három óra száradással együtt. Némi kézügyességgel és a megfelelő hozzávalókkal tetszetős húsvéti tojásokat készíthetünk, amit büszkén adhatunk a locsolóknak, illetve lakásunk díszévé is válhat.

A húsvéti tojás hozzávalói és készítési lépései

Technikák: decoupage (rizspapírral), repesztés, festés, árnyalás
Elkészítési idő: 3 óra
Készítő: György Emese, facebook oldala: Amikreativ-Amiszalvéta

A hozzávalók:

  • Tojás formájú kerámia bonbonier
  • alapozó festék
  • akril festék több színben
  • egyfázisú repesztőlakk
  • decoupage ragasztó
  • rízspapír
  • porpasztell kréta
  • fényes lakk
  • ecsetek
  • szivacs
  • puha rongy
Repesztett húsvéti tojás hozzávalói. Kezdjünk is hozzá! / Fotó: facebook.com/Amiszalveta

Repesztett húsvéti tojás hozzávalói. Kezdjünk is hozzá! / Fotó: facebook.com/Amiszalveta

A kerámia formát először alapozó festékkel kenjük le. Igaz, hogy szép fehér az alapunk, de az alapozás mindig fontos bármilyen felületnél. Ez a gipszes alapú, jól tapadó, fedő és gyorsan száradó réteg eltömíti az alap pórusait, így az majd nem szívja magába a festéket, ragasztót. Kis csiszolás után neki is láthatunk a munkának. Ceruzával vékonyan rajzoljuk meg a feltört tojás héjat.

Barna akrilfestékkel fessük át a kijelölt területet, majd miután megszáradt kenjük rá az egyfázisú repesztőlakkot. Kenheted ecsettel, de akár az ujjaddal is (én azzal szoktam) 🙂 Össze-vissza, nem kell egyenesen húzni. Míg a lakk szárad, a rizspapírból tépkedjük ki a kiválasztott mintákat. Igen, jól hallottad! Tépkedjük! A rizspapírt ne vágjuk ollóval, mert az egyenes részt nehéz eldolgozni, és nincs annál csúnyább, mikor látszik a kivágott kép széle.

A repesztőlakk száradása után egy szivacsra kenjük rá a fehér akril festéket és ütögető mozdulatokkal fessük be a felületet. Lehetőség szerint egy részt csak egyszer pacsmagoljunk a festékkel, hiszen a festék gyorsan elkezd repedezni, és ha még egyszer rámegyünk a szivaccsal eltömjük a repedéseket.  Minél vastagabban visszük fel a festéket, annál mélyebbek lesznek a repedések.  Ha a még nedves repesztőlakkra kenjük a festéket, akkor nagyobbak, vastagabbak lesznek a repedések. Én most kicsiket szerettem volna, hogy olyan legyen, mint mikor a kiscsibe bújik ki a tojásból, és repedezik a héja. Hajszárítóval lehet gyorsítani a száradást, és örülni, mikor kezdenek a repedések látszani 🙂

A mintákat decoupage ragasztóval felragasztjuk, és barna akrillal, vékony ecsettel megfestjük a tojáshéj szélét. A rízspapír mintájával harmonizáló színekből válogatunk és megfestjük a nem repesztett részeket. A barna vonalig dolgozunk.

Barna porpasztell krétával színezzünk meg az ujjunkra csavart puha rongyot és húzkodjuk át a barna vonalunkat. A sárga krétával óvatosan színezzük át a repesztett felületet. Ne nyomjuk rá, nehogy a repedésekbe is belekerüljön a kréta. A tojás alját is színezzük.

 

Végül az egészet kenjük le fényes, oldószeres lakkal.  Száradás után díszíthetjük egy kis szatén masnival és természetesen töltsük fel csokival 🙂

Ha tetszett az alkotó további munkáit itt tekintheted meg: Amikreativ – Amiszalvéta
Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre minden héten kedd 12-ig. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve

Sok sikert kíván DIY-projektekhez, a Kreatív hobbi csoport!

You may also like...