Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Vizek védelme - PET Kupa tájékoztató a Millenárison április 29-én - Hulladekvadasz.hu

Vizek védelme – PET Kupa tájékoztató a Millenárison április 29-én

Vizek védelme – A Tisza hulladékszennyezése hazánk egyik legnagyobb környezet-, és természetvédelmi problémája! A PET Kupa ennek felszámolására létrejött non-profit, civil kezdeményezés.

Vizek védelme. Képen Hankó Gergely - Természetvédelmi mérnök, hulladékgazdálkodási szakértő.

Képen Hankó Gergely – Természetvédelmi mérnök, hulladékgazdálkodási szakértő.

Ez a környezetvédelmi akció úgy járul hozzá a Tisza megtisztításához, hogy egész évben rendezvényeket, hónapokon átívelő hulladékszedési akciót, csapatépítő tréningeket, kiállításokat és szakmai egyeztetéseket szervez.

3 fő céljuk: ÉLŐ vizek védelme, a vízi sportok (kajak, kenu) népszerűsítése és a közösségépítés!

Fő tevékenységeik: PET Kupa verseny megszervezése, Tisza kutatás és ártéri hulladékmonitoring, természetvédelem, környezetvédelmi szemléletformálás (kiállítás és oktatás), természetfilmek készítése, csapatépítő tréningek és különleges kalandok szervezése, az első Szemétevő Szeméthajó megépítése és üzembe helyezése!

PET Kupa a vizek védelmében – nyilvános esemény Felfedezők Napja és A Földgömb szervezésében április 29. kerül megrendezésre a Millenáris parkban.

Facebookon az esemény itt elérhető.


Miért is PET kupa? – A tiszai PET palackáradat

Magyarországon minden évben komoly gondot jelent a folyók áradása. Az árvízi védekezést szükségessé tévő vízmennyiség túlnyomó része határainkon túlról származik, csakúgy, mint a vele érkező hulladéktömeg. Kevesen tudják, hogy áradáskor nagyobb folyóink a megnövekedett vízmennyiségen kívül rengeteg hulladékot, környezetszennyező anyagot is hoznak az országba: ez a PET palackáradat, vagy más néven PET zajlás. A hulladék egy része vízben oldott szennyező anyag formájában érkezik, más része pedig szabad szemmel is jól látható formában jön. Ez utóbbi kategóriába tartozik a Tisza folyóval évről évre megérkező pillepalack, vagy szakszerűbben PET (polietilén-tereftalát) palackáradat. A jelenség vízügyi szakemberek, a régióban tevékenykedő halászok és természetvédelmi szakemberek körében közismert, a közvélemény viszont annál kevesebbet tud róla. A szennyezés néha olyan súlyos, hogy alig látni a vizet a sok PET palacktól, műanyag zacskótól és más szeméttől.

A hulladék túlnyomó része határainkon túlról, Ukrajnából és Romániából származik, ahol bevett gyakorlat, hogy a házak körül keletkezett szemetet az ártérben helyezik el. A téli hónapokban felgyűlt hulladékot a tavaszi olvadékvizektől és esőtől megduzzadt folyó felveszi, átszállítja a határon, majd az alsóbb szakaszokon ártéri erdőkben, homokszigetek partján rakja le. A mennyiségre jellemző, hogy helyenként több méter magas pillepalackhalmok képződtek, amelyeken nemcsak a mozgás veszélyes vagy lehetetlen, de a növényzet megtelepedését is megnehezíti. A szennyezés láttán a helyiek a Felső-Tisza mentén egyéni szemétgyűjtő akciókat kezdeményeztek. Ezek közül némelyik a határon túli közösségeket is mozgósítani tudta, de mindegyik megállt a szemét egy részének összegyűjtésénél és hulladéklerakókban történő elhelyezésénél. A kezdeményezések sajtóvisszhangja minimális volt egészen a PET Kupáig, amely új szintre emelte a hulladék ellen folytatott harcot. A helyi közösségek és budapesti természetfilmesek együttműködéséből megvalósult kezdeményezés minden eddiginél több emberhez juttatta el az üzenetet: a Tiszának segítségre van szüksége.

Forrás: wikipedia.

You may also like...