Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
FKF Zrt. Edukációs Csoport papír-újrahasznosítási versenyen - Hulladekvadasz.hu

FKF Zrt. Edukációs Csoport papír-újrahasznosítási versenyen

Az FKF Zrt. Edukációs Csoport tagjait kérte fel a IV. kerületi Szűcs Sándor Általános Iskola vezetősége iskolai papír újrahasznosítás versenynek zsűrijének.

A tavasz a megújulás időszaka, amikor az ember kreatív energiákkal veti bele magát a feladatok tengerébe. Így történt ez a IV. kerületi Szűcs Sándor Általános Iskolában is, ahol a lelkes pedagógusok – csak úgy, mint minden évben – most is tematikus versenysorozattal dobják fel diákjaik mindennapjait.

FKF Zrt. Edukációs Csoport papír-újrahasznosítási versenyen Fotó: facebook.com/FKFZrt

FKF Zrt. Edukációs Csoport papír-újrahasznosítási versenyen Fotó: facebook.com/FKFZrt

Az iskola minden diákja csapatokat alkotva komoly projektmunkákat dolgozott ki, érdekes papírtárgyakat készítettek szükségtelenné vált alapanyagokból. 

Az FKF Zrt. Edukációs Csoport szemléletformáló tevékenységének mozgatórugója a megelőzés és az újrahasználat egyre szélesebb körű népszerűsítése.

Az iskola tanulóinak műveinek az elbírálásában az iskolavezetés felkérésének a Társaság tett eleget.

Fotó: facebook.com/FKFZrt

Fotó: facebook.com/FKFZrt

Különböző értékelési szempontokat vettek figyelembe, többek között azt, hogy a gyerekek mennyire tudtak egységes csapatként, önállóan, ötletes és használható, alaposan kivitelezett tárgyakat készíteni. Emellett nem hanyagolhatták el annak vizsgálatát sem, hogy a versenyző csapatok alkotó tevékenységükkel mennyi papírtárgyat tudtak megmenteni a kidobástól.

Fotó: facebook.com/FKFZrt

Fotó: facebook.com/FKFZrt

Olyan sok szép és igényes alkotás született, hogy a zsűrinek egyáltalán nem volt könnyű dolga, viszont abban egyet érthettek, hogy minden csapat hozzájárult munkájával a hulladékkeletkezés megelőzéséhez, Földünk tehermentesítéséhez.

Forrás: FKF Zrt. facebook oldala


Papír-újrahasznosítás

A papír-újrahasznosítás a használt papír összegyűjtése és papírgyártásban alapanyagként való újrafelhasználása. A papírmalmokban a keletkezett hulladékot helyben dolgozzák fel. Ma a papírpép 90%-át fából készítik.

Az újrahasznosítás célja
Egy tonna papír újrahasznosítása tizenhét fa, 26 m3 víz, egy szeméttelepen 2,3 m3 hely, illetve 320 liter olaj, továbbá 4100 kWh villamosenergia megtakarítását jelenti. Noha a papírt hagyományosan az olvasással és az írással azonosítják, a papírfelhasználás 41%-a ma már a csomagoláshoz köthető. A papírgyártás felelős a kivágott fák kb. 35%-áért és a világ gazdasági össztermékének 1,2%-át adja. A papír még mindig a hulladék legnagyobb komponense, a szeméttelepek összetételének 40%-át adja.

Újrahasznosított papír termékek
Az újrafeldolgozás tisztasági szintjének megfelelően többféle minőségű anyagot lehet előállítani. Az alapanyag olcsóságának és könnyen formázhatóságának, gyors lebomlásának köszönhetően. sokféle csomagolást állítanak elő. Legismertebb a tojástartó. Kedvezőtlen tulajdonságai a vízgőz- és szagáteresztés, kis szakítószilárdság, amely nedvesség hatására tovább csökken. A hátrányos tulajdonságokat műanyaggal társítva küszöbölik ki.

Az újrahasznosítás folyamata
A papír újrahasznosítása használt papír vízzel és vegyszerekkel való keverésével indul. Ezután felaprítják és melegítik, ez a folyamat tovább bontja cellulózszálakká. A keletkező keveréket pépnek vagy zagynak nevezzük. A nyomdafesték részaránya a használt papírban a teljes tömeg kb. 2%-ára tehető.A pép létrehozásához a nyomdafestéket ki kell vonni a papírrostokból, az ehhez szükséges ipari folyamat a német Justus Claproth találmánya.

Forrás: wikipedia.

You may also like...