Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

FKF Zrt. Edukációs Csoport papír-újrahasznosítási versenyen

Az FKF Zrt. Edukációs Csoport tagjait kérte fel a IV. kerületi Szűcs Sándor Általános Iskola vezetősége iskolai papír újrahasznosítás versenynek zsűrijének.

A tavasz a megújulás időszaka, amikor az ember kreatív energiákkal veti bele magát a feladatok tengerébe. Így történt ez a IV. kerületi Szűcs Sándor Általános Iskolában is, ahol a lelkes pedagógusok – csak úgy, mint minden évben – most is tematikus versenysorozattal dobják fel diákjaik mindennapjait.

FKF Zrt. Edukációs Csoport papír-újrahasznosítási versenyen Fotó: facebook.com/FKFZrt

FKF Zrt. Edukációs Csoport papír-újrahasznosítási versenyen Fotó: facebook.com/FKFZrt

Az iskola minden diákja csapatokat alkotva komoly projektmunkákat dolgozott ki, érdekes papírtárgyakat készítettek szükségtelenné vált alapanyagokból. 

Az FKF Zrt. Edukációs Csoport szemléletformáló tevékenységének mozgatórugója a megelőzés és az újrahasználat egyre szélesebb körű népszerűsítése.

Az iskola tanulóinak műveinek az elbírálásában az iskolavezetés felkérésének a Társaság tett eleget.

Fotó: facebook.com/FKFZrt

Fotó: facebook.com/FKFZrt

Különböző értékelési szempontokat vettek figyelembe, többek között azt, hogy a gyerekek mennyire tudtak egységes csapatként, önállóan, ötletes és használható, alaposan kivitelezett tárgyakat készíteni. Emellett nem hanyagolhatták el annak vizsgálatát sem, hogy a versenyző csapatok alkotó tevékenységükkel mennyi papírtárgyat tudtak megmenteni a kidobástól.

Fotó: facebook.com/FKFZrt

Fotó: facebook.com/FKFZrt

Olyan sok szép és igényes alkotás született, hogy a zsűrinek egyáltalán nem volt könnyű dolga, viszont abban egyet érthettek, hogy minden csapat hozzájárult munkájával a hulladékkeletkezés megelőzéséhez, Földünk tehermentesítéséhez.

Forrás: FKF Zrt. facebook oldala


Papír-újrahasznosítás

A papír-újrahasznosítás a használt papír összegyűjtése és papírgyártásban alapanyagként való újrafelhasználása. A papírmalmokban a keletkezett hulladékot helyben dolgozzák fel. Ma a papírpép 90%-át fából készítik.

Az újrahasznosítás célja
Egy tonna papír újrahasznosítása tizenhét fa, 26 m3 víz, egy szeméttelepen 2,3 m3 hely, illetve 320 liter olaj, továbbá 4100 kWh villamosenergia megtakarítását jelenti. Noha a papírt hagyományosan az olvasással és az írással azonosítják, a papírfelhasználás 41%-a ma már a csomagoláshoz köthető. A papírgyártás felelős a kivágott fák kb. 35%-áért és a világ gazdasági össztermékének 1,2%-át adja. A papír még mindig a hulladék legnagyobb komponense, a szeméttelepek összetételének 40%-át adja.

Újrahasznosított papír termékek
Az újrafeldolgozás tisztasági szintjének megfelelően többféle minőségű anyagot lehet előállítani. Az alapanyag olcsóságának és könnyen formázhatóságának, gyors lebomlásának köszönhetően. sokféle csomagolást állítanak elő. Legismertebb a tojástartó. Kedvezőtlen tulajdonságai a vízgőz- és szagáteresztés, kis szakítószilárdság, amely nedvesség hatására tovább csökken. A hátrányos tulajdonságokat műanyaggal társítva küszöbölik ki.

Az újrahasznosítás folyamata
A papír újrahasznosítása használt papír vízzel és vegyszerekkel való keverésével indul. Ezután felaprítják és melegítik, ez a folyamat tovább bontja cellulózszálakká. A keletkező keveréket pépnek vagy zagynak nevezzük. A nyomdafesték részaránya a használt papírban a teljes tömeg kb. 2%-ára tehető.A pép létrehozásához a nyomdafestéket ki kell vonni a papírrostokból, az ehhez szükséges ipari folyamat a német Justus Claproth találmánya.

Forrás: wikipedia.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek