Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Tükör felújítása, avagy hogyan készítsünk egy állati tükröt - #3 DIY - Hulladekvadasz.hu

Tükör felújítása, avagy hogyan készítsünk egy állati tükröt – #3 DIY

Egy régi tükör felújítása egyszerűbb, mint gondolnád. Az újrahasznosításának egyedi lépéseit mutatja be a Kreatív hobbik csoport DIY rovatának a 3. részében, Rácz Ildikó. Számára nincs olyan, hogy lehetetlen. Mindent újrahasznosít, amiről már lemondtak körülötte.

A szomszédjuk költözéséből elkért, szemétdombra ítélt rossz állapotú tükröt varázsolta újszerűvé, igazán „állativá”. Mottója: „nem dobom ki, mert hátha jó lesz még valamire” – újrahasznosítás a köbön.

Tükör felújítása

Technika: Újrahasznosítás, stencilezés, száraz ecset festés
Elkészítési idő: Egyéb elfoglaltságok mellett, mint pl munka összesen másfél hét
Készítő: Rácz Ildikó – Feul en papier

Hozzávalók:
1,
Tükör 2, Sok apró kincs (gyerekjáték, söröskupak, ékszer, kártya stb) 3, Ragasztó pisztoly 4, Matt Super Heavy Gel ragasztó 5, Fekete színű gesso 6, Fehér színű gesso 7, Prima marketing Royal Red színű festék 8, Prima marketing Dark Velvet színű festék 9, Prima marketing Opal Magic Violet-gold színű festék 10, Pebeo gyöngyház fényű Pearl Silk színű festék 11, Pebeo gyöngyház fényű Pearl Silver színű festék 12, Ecset 13, Akrill lakk

A tükör felújítása előtt. Fotó: facebook.com/fleurenpapier

A tükör felújítása előtt. Fotó: facebook.com/fleurenpapier

Ezt a tükröt még a szomszédjainktól kunyeráltuk el, akik éppen költöztek. Már pár hete a lépcsőházban volt, gondoltuk nem kell nekik. Amikor felhoztuk, akkor derült ki, hogy nagyon rossz állapotban van a keretén a kárpit, de maga a tükörnek semmi baja. Úgy gondoltam, megéri belevágni a felújításába.

Fotó: facebook.com/fleurenpapier

Fotó: facebook.com/fleurenpapier

Először leszedtem a régi borítást, nem volt nehéz, mivel szinte egyben lejött az egész. Majd összegyűrt újságpapírral bevontam. Először darabokra tépkedem az újságpapírt, ahogy sikerül, úgy még jobb is, ha nem szabályos a széle. Ezután a papírt jó alaposan összegyűröm kis gombócokká, amiket ezután nagyjából kisimítok. Ez azért is jó, mert így puhább lesz a papír, könnyebben formázható, és a gyűrt hatást is könnyebb elérni. Fekete színű gesso-val ragasztom fel. Az újságpapír fecnik alá is kenek, és rá is. A gesso azért jó, mert nem csak szimplán festék, hanem speciális összetételű alapozó festék, nem kell külön felragasztani, egy lépésben megoldható. Ezután stencileztem rá modellpasztával és lefestettem.

Fotó: facebook.com/fleurenpapier

Fotó: facebook.com/fleurenpapier

Ezután ragasztottam rá mindenféle dolgot. Sokat járunk bolhapiacokra, ahol nagyon jó kis kincsekhez lehet hozzájutni elég olcsón. A kereten megtalálható pl. törött nyaklánc, bross, kulcstartó darabjai, csakúgy, mint a söröskupak kikalapálva, de helyet kapott rajta a tinédzser koromtól őrizgetett koponyamedálom, dobókocka, gyöngyök stb. A kis mütyüröket ragasztópisztollyal, valamint a nagyobb, nehezebb darabokat Matt Super Heavy Gel-el ragasztottam fel. Amikor minden fent volt, lefestettem őket is a fekete alapozóval, egységesen tiszta fekete volt az egész.

Fotó: facebook.com/fleurenpapier

Fotó: facebook.com/fleurenpapier

Ezután fehér színű gesso-val átmentem rajta, szárazecset technikával.

Fotó: facebook.com/fleurenpapier

Fotó: facebook.com/fleurenpapier

Amikor minden a helyére került, megint festettem, több rétegben. majd a végén bevontam az egészet matt lakkal.

Fotó: facebook.com/fleurenpapier

Fotó: facebook.com/fleurenpapier

Ehhez a tükörhöz, a Prima marketing  Royal Red, Dark Velvet, Opal Magic Violet-gold, valamint a Pebeo gyöngyház fényű festékei közül a Pearl Silk és Pearl Silvert használtam. Ezek mind vízbázisú akril festékek. Egyetlen ecsettel festettem az összes réteget, szárazecset technikával. A legvégén pedig bevontam matt akril lakkal, amit barkács áruházban vettünk. Fára és bútorokra ajánlják. Ettől a felület kemény, és ellenálló lett.

Fotó: facebook.com/fleurenpapier

Fotó: facebook.com/fleurenpapier

Nagyon szeretem ezt a stílust, mert így végre meg tudom mutatni a kissé szkeptikus családomnak, hogy igenis volt értelme a több évtizedes gyűjtő szenvedélyemnek, amikor a „nem dobom ki, mert hátha jó lesz még valamire” mondattal kísérve, eltűntem valami értéktelennek látszó tárggyal a hobby sarkomban.

Tükör felújítása végeredménye, igazán impozáns, irigylésre méltó. / Fotó: facebook.com/fleurenpapier

Tükör felújítás végeredménye, igazán impozáns, irigylésre méltó. / Fotó: facebook.com/fleurenpapier

Számomra izgalmas az a folyamat, ahogy az ilyen-olyan okból feleslegessé vált, kidobásra ítélt, vagy csak szimplán értéktelen tárgyak elvesztik régi funkciójukat, új életre kelnek és valami hasznos és szép dolog lesz belőlük. Nem régen indítottam el egy Facebook oldalt is ezzel kapcsolatban, ahol azt szeretném bemutatni, milyen csodás dolgokat lehet létrehozni az újrahasznosítás jegyében. A facebook oldalamra ide kattintva tudok eljutni.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre minden héten kedd 12-ig. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve.

Ahogy láthattuk a tükör felújítása után otthonunk díszévé válhat. Sok sikert kíván a DIY-projektekhez, a Kreatív hobbik csoport!

You may also like...