Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Dugattyúgyűrű gyár volt, ma Soroksár illegális szeméttelepe (drónfelvétel)

Soroksár illegális szeméttelepe a lebontott dugattyúgyűrű gyár területén helyezkedik el, ahol anno még a Rómaiak is építkeztek. Ma kórházi pelenkáktól a komplett fürdőszobákig minden megtalálható XXIII. kerület legszemetesebb ingatlanán.

Egy korábbi bejelentés hatására a hulladékvadász csapata terepszemlét tartott a helyszínen, ahol az alábbi légi és földi felvételek készültek.

A több tonna illegálisan lerakott hulladék hosszú évek gyümölcse, aminek illegális deponálása zavartalanul zajlik Millennium-telep, Soroksár és egyben Budapest legdélebbi kerület-részén, a Ráckevei-Duna mellett.

Soroksár hulladékmezője. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Soroksár hulladékmezője. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A területen nem csak a szemét okoz problémát, hanem a szemét által bevonzott patkányok tetemes mennyisége is.

A soroksári testület is foglalkozott a helyszínnel tavaly decemberben. Egy részlet a dokumentációból:
“A patkányok előfordulása nem csak a Dugattyúgyűrű gyár területén, hanem a kerület központi részén is, illetve a Horgászparton is több helyen, de főleg a Duna-part környékén volt megfigyelhető. Minden esetben – amikor jelzés érkezik – a kollégák felveszik a Bábolna Bio céggel a kapcsolatot, akik azonnal patkányfogókat hoznak. “

A hulladékban megbújó számlák visszavezethetnek a szemétdombok tulajdonosaihoz. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A hulladékban megbújó számlák visszavezethetnek a szemétdombok tulajdonosaihoz. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A terület információink szerint magántulajdon, de ennek ellenére a helyszínen háztartási szeméttől egészen a veszélyes hulladékig mindenféle hulladék megtalálható. Valószínűsíthetően a hulladék gazdája könnyen beazonosítható lehetne, mivel a szemétkupacokban iratok, számlák vannak.

A területen több tonna építési hulladék hever. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A Dugattyúgyár gyár mellett korábban sportpálya is üzemelt melynek szinte felismerhetetlenek a jelenlegi nyomai, amit 1989 után értékesítettek. Továbbá a területen folyamatosak az illegális fakivágások, ahogy az alábbi kép is bizonyítja.

A frissen kivágott nyárfa a szemét mellett. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Frissen kivágott nyárfa a szemét mellett. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Rómaiak
Sokan nincsenek tisztába vele, de a terület történelme az ókorig nyúlik vissza. Itt húzódott a Római Birodalom pannóniai határvonalának (limes) egy helyszíne. Központi része egy őrtorony volt. Maradványai – melyeket már feltártak, majd betemettek – a néhai Dugattyúgyűrű gyár és sporttelepe területén találhatók. Innen  100 méterre északra pedig a település tatárjárás előtti templomának alapjai vannak.

"Állítsuk meg a szemetelőket! " - hirdeti a tábla. (kép illusztráció). / Fotó: hulladekvadasz.hu

“Állítsuk meg a szemetelőket! ” – hirdeti a tábla. (kép illusztráció). / Fotó: hulladekvadasz.hu

Reméljük, hogy minél hamarabb megoldódik Soroksár volt Dugattyúgyűrű gyár és környékének hulladékproblémája.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek