Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Iskolai projekt a tudásformálás jegyében – 2. alkalom

Az iskolai projekt 1. alkalma után eltelt egy hét, és már izgatottan vártam a hétfő délutánt. Ismét ellátogattam a gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola 2. C. osztályába, hogy folytassuk a zéró hulladék iskolai projektet a gyerekekkel. Kiderült, hogy a legtöbb gyerek is már nagyon várta a folytatást.

Bevezetésként beszélgettünk arról, hogy a héten ki-milyen szemetet, hulladékot látott itt-ott elszórva. Legjobban azokon az embereken voltak megdöbbenve, akik az utcai szemetesekben keresnek még használható dolgokat. Talán most először gondoltak bele abba, hogy ezek a szegény emberek mennyi hasznos dolgot találhatnak a szemétgyűjtőkbe.

A napi fő program az osztály szemetesének átvizsgálása volt.
Bár az iskola öko iskola címet kapott több ízben is, és bár a folyosókon vannak szelektív szemétgyűjtő dobozok, az osztályokban nincsenek ilyenek (kivéve a miénket).
Kiterítettünk egy óriási letörölhető laminált papírlapot, és ráborítottuk a szemetet. Kb. 80 l szemét került az osztályterem közepére.

Iskolai projekt 2. alkalmával gyerekek körében.

Iskolai projekt 2. alkalmával gyerekek körében.

A gyerekeket csoportokra osztottam (ugyanis abból elég komoly káosz lett volna, ha mindenki egyszerre akart volna turkálni), illetve aki nem szeretett volna válogatni a szemétben, annak természetesen nem volt kötelező. A gyerekek többsége viszont kihívásnak érezte, hiszen olyat engedtünk meg most nekik, irányított keretek között, amire egyébként nem lenne lehetőségük: a szemétben turkálhattak.

Az első csapat feladata az volt, hogy a lehető legtöbb műanyag szemetet (nem véletlenül nem hulladéknak nevezem) válogassa szét. Rengeteg üres, maszatos illetve szinte bontatlan joghurtos pohár, műanyag kanalak, zacskók (az a vékony szendvicses fajta) kerültek elő. A szeméthegynek a fele ilyen műanyag szemétből állt. Megbeszéltük, hogy a szelektív szemétbe csakis a tiszta
műanyagok kerülhetnek, így ha joghurtos poharat szeretnének beledobni, akkor ki kell öblíteni.

A második csapat papírt válogatott. Az előző joghurtos maszattól a papír többsége sem volt szelektálható állapotban, de legalább nem volt sok papír. Megkérdeztem őket, hogy szerintük mi ennek az oka. A válasz gyorsan érkezett: minden papírt felhasználnak: például mindkét oldalra rajzolnak.

Az utolsó csapat a zöld hulladékot válogatta ki. Nem túlzok, legalább 8kg-nyi alma került elő, egy vödör tele lett vele. Ami igazán sajnálatos, és ezen a gyerekek és a tanító néni is egyaránt megdöbbentek, hogy volt több érintetlen alma is! Én a kupac láttán, már tudtam, hogy ma a nyuszinak otthon jó dolga lesz. Megkérdeztem a gyerekeket is: kinek van otthon olyan háziállata, aki szereti az almát. Az osztály harmada már hozta is a szendvicses dobozát, zacskóját, és szétosztogattuk a rengeteg almát.

Az óra második fele egy kreatív feladattal telt: a három csoport három táblácskát készített: vegyes, papír, műanyag feliratokkal. És az osztály megkapta első saját szelektív hulladékgyűjtő dobozait.

A feladat mostantól egy hétig a fő szabály betartása mellett (csak tiszta papír és műanyag szelektálható), hogy külön gyűjtsék a papír, a műanyag és a vegyes hulladékot.

Már indultam volna, amikor a gyerekek még mindig bombáztak a kérdéseikkel: mit dobhatok bele, ezt így beletehetem-e, és hasonlók. És ez az ami nekem egyértelműen azt jelezte, hogy igenis van értelme foglalkozni velük.

Elégedetten, sőt boldogan távoztam iskolai projekt 2. alkalma után.

Mindenkinek sok sikert kívánok a nulla hulladék eléréséhez.

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek