Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Lángoló szeméthalom Gárdonyban – ha elfogy a türelem (Frissítve: tűz után + olvasó levél)

Lángoló szeméthalom esete, avagy településen mai nap folyamán ismeretlen személy felgyújtotta a Géza fejedelem út szeméthalmát. Egy gárdonyi lakos szerint valaki megunta a napok óta ott éktelenkedő szemét látványát és elpattant egy szikra.

II. Frissítve
2017.04.28.

Olvasói levél, egyben egy újabb adalék a Gárdony szeméthalmának tűzesetével kapcsolatban. 

Kedves Hölgyem! Tisztelt Uram! Gárdonyban a Géza Fejedelem útján, már a Zárzkert kavicsos úton van több hete egy hatalmas hulladéksziget, amit végső elkeseredésben tegnap valaki megpróbált eltüzelni. A hulladék még a lomtalanításnál keletkezett, de valamilyen ismeretlen oknál fogva nem vitték el az oda gyűjtött lomokat, ami azóta is ott áll – a sziget mérete egyébként azóta nem nő, mindenki úgy gondolta akkor lomtalanításnál kiviszi, de nem hordják oda direkt a szemetet. A környéken mindenki rendben tartja a telkét, de ez a hatalmas terület igen szomorú látvány. Van valamilyen mód segítséget kérni, ennek a szégyenfoltnak az eltüntetéseben?”

A gyújtogatás után így néz ki a terület. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A gyújtogatás után így néz ki a terület. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A hulladekvadasz.hu egy országosan működő hulladék témájú hírportál. Közel másfél éve vagyunk jelen, folyamatosan fejlesztjük az oldalunkat, tevékenységünket. Az oldal gerincét adó illegális hulladék bejelentési lehetőségen túl a hulladék témájának palettája megtalálható. A konkrét hulladékelszállításban jelenleg nem tudunk részt venni, viszont minden hulladékkal kapcsolatos problémára felhívjuk a figyelmet. Gárdony Önkormányzatával is levelező viszonyban vagyunk, mely okán már több megtisztított bejelentéssel büszkélkedhetünk. Köszönhetően a településről beérkezett bejelentésnek és az önkormányzat munkájának.

Reméljük mihamarabb pont kerül ennek az ügynek a végére.


I. Frissítve
2017.04.27. délután

A tűz utáni állapotokról kaptunk fényképet a jelenlegi helyzetről. Így a szemét feleakkorának tűnik, és egy része valószínűleg beleégett a talajba, illetve füsté vált.

Tűz utáni állapotok. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Tűz utáni állapotok. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Köszönjük a képet a tűzoltás utáni állapotokról egy gárdonyi olvasónknak.


A tűzoltóság nagy erőkkel vonult ki a helyszínre április 27-én, a délelőtti órákban. Tudomásunk szerint személyi sérülés nem történt. Viszont a tűz miatt a levegőbe több veszélyes, emberi egészségre is káros anyag kerülhetett.

Lángoló szeméthalom oltása közben a tűzoltóság. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Lángoló szeméthalom oltása közben a tűzoltóság. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Semmiképpen se megoldás a szemét felgyújtása, akkor is ha illető megelégeli a problémamegoldások lassúságát. Az önkormányzatok több millió forintot költenek éves szinten az illegális hulladéklerakások felszámolására. Valószínűleg ezzel nincs másképp Gárdony Önkormányzata sem. A hulladék elszállítása, majd annak deponálása (A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és közegészségügyi szabályok betartásával.) nagy költségekkel jár legtöbb esetben. Ennek a folyamatának a véghezvitele sok időbe is telhet.

A szomszédban lakóingatlanok vannak. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A szomszédban lakóingatlanok vannak. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A beérkezett olvasói levél
“Sziasztok, volt egy poszt a gárdonyi Géze fejedelem úti szeméthalomról, hát az Önkormányzat szokás szerint nem csinált semmit, még az úton is ott van a szemetes sitt. Ma viszont valaki megunta, és felgyújtotta az egészet. Szégyellje magát a helyi vezetés! Köszönjük, hogy segítetek az itteni állapotoknak nyilvánosságot kapni!”

Reméljük hasonló lángoló szeméthalomról nem kell beszámolunk a későbbiekben.


Állampolgári tudnivalók tűz esetén

Amennyiben tüzet észlelünk, késedelem nélkül jelezzük a tűzoltóságnak, minden perc számít, életet menthet!

Hogyan jelezzük a tüzet? Tűzjelzéskor közölni kell:
A tűz pontos helyét (címét). Többszintes lakóházban a helyi jelzéskor fontos az emeletszám megjelölése is.

Mi ég, mi van veszélyeztetve.

Emberélet van-e veszélyben.

A jelző személy nevét, telefonszámát.

Tűzjelzéskor a lehető legnagyobb mértékben őrizzük meg nyugalmunkat, higgadtságunkat. Amikor a tűzeset címe (helye) a tűzoltóság tudomására jutott, azonnal megtörténik a riasztás és kivonulnak az adott helyszínre. A feltett kérdéseket ne fogadjuk ingerülten, türelmetlenül. Igyekezzünk pontosan válaszolni, az adatok amelyeket kérdeznek nélkülözhetetlenek lehetnek. A kiegészítő információkat rádión továbbítják a már vonuló tűzoltók parancsnokának.

A tüzet lehetőleg távbeszélőn jelezzük a 105 -ös hívószámon, annak hiányában bármilyen más, arra alkalmas figyelemfelkeltő módon (kiabálással, kürttel, vészcsengővel, szirénával, haranggal, stb.) kell az állampolgárok figyelmét felhívni a veszélyre.

Forrás: langlovagok.hu

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek