Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Szellemkastély készítése újrahasznosított anyagokból - #5 DIY - Hulladekvadasz.hu

Szellemkastély készítése újrahasznosított anyagokból – #5 DIY

Szellemkastély készítése, avagy hogyan hasznosítsd újra feleslegessé vált kartondobozaidat. Mindezt bemutatja a Kreatív hobbik csoport DIY (csináld magad) rovata.

Már gyerekkorban érdemes elkezdeni a szülőknek a gyermekeik környezettudatosságának a fejlesztését. A szellemkastély készítése például egy kiváló alkalom, hogy a család apraja-nagyja összefogjon – kreativkodjon – és készítsen hulladékból valami egészen egyedi dolgot. Ezzel nem csak a hulladékot csökkentik, hanem a gyermek kreativitását is fejlesztik.

Készítette: Sári Brigitta

Szükséges anyagok

  • 6-7 db karton doboz
  • Hungarocell
  • Egy nagyobb, erős falap, ami elbírja a súlyt
  • Festék (fekete, narancssárga)
  • Ecset
  • Fakéreg, faág
  • Apró kavicsok
  • Színes papír
  • Ragasztópisztoly
  • Levél alakú lyukasztó
  • Macska, szellem, sír sablon
  • (Ha szeretnénk, hogy világítson, akkor led lámpák.)
  • (Ha még ijesztőbbre szeretnénk, akkor pókháló pókokkal.)
  • hurkapálca/hegyes fogpiszkáló
  • Olló
  • Sniccer
  • Átlátszó fólia


Eltervezzük, hogy milyen és mekkora kastélyt szeretnék készíteni. Ennek az alapja 1 m x 1 m-es. Nem nehéz, de olyan nagyra sikeredett, hogy nem fért ki az ajtón. Erre azért figyeljünk! Ehhez a kastélyhoz 6-7 db nagy karton dobozra lesz szükségünk. 2 db nagyobb (1 m x 20 cm x 20 cm) és 1 db kisebb hosszúkás dobozra.  (Ezek lesznek a tornyai) Egy nagyobb téglalap alakú papírdobozra, ami a lenti középső rész lesz és egy kisebb, laposabb, kocka alakú dobozra, ami az erkélyhez vezet. A tetőket a megmaradt dobozból vágjuk ki. A két szélső tető nagyobb legyen, mint a doboz alapja. Lógjon túl a falakon. A középső tető, ugyanakkora méretű legyen, mint maga a doboz. Gúla formákat kell kivágni a kartonokból, ezt formázzuk tető alakúvá.

Az erős fa lapra (ez lehet egy asztal lapja is) ráhelyezzük az ugyanakkora méretű hungarocell lapot/lapokat, majd szépen elrendezzük rajta a házat. Kimérjük/eltervezzük, hogy mi hova kerüljön. A megmaradt hungarocellből kivágjuk a sírokat és a macskákat, amit szintén lefestünk fekete festékkel. (Én vízfestéket használtam) A denevéreket és a szellemeket is ki lehet vágni hungarocellből, de sima papírból is megteszi. Amint mindent elterveztünk és úgy gondoljuk, hogy a megfelelő helyre került, berajzoljuk az ablakokat és az ajtókat, amiket sniccerrel kivágunk.

Nem baj, ha egy kicsit belevágunk az ablakokba, vagy a festés nem lesz olyan szép, hiszen egy szellemházat készítünk, így minél ijesztőbb annál jobb. Azokra az ablakokra, amik nem nyithatók, belülről fóliát ragasztottam.

A doboz részeket egyesével festettem le, így könnyebb volt mozgatni. Amíg száradt a festés, addig elkészítettem az erkélyt és megterveztem a járdát. A korlátot is maradék kartonból vágtam ki, lemérve, hogy pontosan mekkora méret kell. A járdához karton papírból vágtam ki kis kockákat, amit kötésben tettem le. A szegélyt kis kavicsokkal oldottam meg. Eddig még nem ragasztottam oda semmit semmihez, ez a mozzanat a legutolsó fázis lesz, mikor már minden a helyére kerül.

A kerítéshez a gyújtós fa kérgét szedtem le, amit kisebb csíkokra tördeltem. Ezeket a csíkokat ragaszottam hozzá ragasztópisztollyal két erősebb ághoz. Ahogy a képen látható kb. 30 cm-es darabokból állítottam össze. A két végébe hegyes fogpiszkálót ragasztottam, amit a hungarocellbe könnyen bele tudtam szúrni, így maradt állva.

Az apró leveleket különböző színű színes papírból (sárga, barna, narancssárga), egy levél formájú lyukasztóval vágtam ki. Elég sok kell belőle, hogy az egész kertet telerakjuk vele, de megéri a fáradozást. A fákat és a bokrokat papírból készítettem, a tököket maradék narancssárga póló anyagokból, filcből és vattából.

Amint tényleg befejeztük az előkészületeket, és mindennel elkészültünk, nincs más dolgunk, mint rögzíteni a dobozokat és a dekorációs kellékeket. A dobozokat egymáshoz és a hungarocell alaphoz is hozzá ragasztjuk. Ragasztópisztollyal dolgoztam. Szinte mindent azzal ragasztottam meg. A kertben lévő dolgokat hegyes végű fogpiszkálóval szúrtam bele a hungarocell alapba. Az ablakokat „bedeszkáztam”, karton papírból vágott csíkokkal. Az ablakokat és az ajtót narancssárga festékkel körbe mázoltam, a tetőre cserepet festettem. A legvégén pókhálóval tettem még ijesztőbbé a szellem kastélyt.

A kész szellemkastély. Igazán impozáns épület lett a végére.

A kész szellemkastély. Igazán impozáns épület lett a végére.

Szellemkastély készítése nem is olyan ördögös feladat. Ajánljuk minden családnak, mert egy kiváló lehetőség, hogy a felnőttek és a gyerekek együtt kiélhessék kreativitásukat.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve.

Sok sikert kíván a DIY-projektekhez a Kreatív hobbik csoport!

You may also like...