Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Érmék tava - Kecskeméti mágnes horgász kaland - Hulladekvadasz.hu

Érmék tava – Kecskeméti mágnes horgász kaland

Érmék tava? Mágnes horgászaink a kecskeméti Csalánosi parkerdő tavát derítették fel. A kalandjuk során egy még ismeretlen mágnes horgász csatlakozott hozzájuk.

A következő részünkben Kecskemétre látogattunk el, ahol vendéglátónk Karcsi volt. Őt már egy ideje ismerjük, mivel aktív mágnes horgász és sok képével találkozhattok a „Ti fogtátok albumban” is. A fényképekkel kapcsolatban elindult egy beszélgetés ahol elmesélte, hogy sokat jár a Szikrai-holtágra horgászni és sok érdekes dolgot fogott már. Ez a mi figyelmünket is felkeltett és utána olvastunk a helynek. Szerencsére elég részletes leírást találtunk.

Bevették Kecskemétet is. / Fotó: magneshorgaszat.hu

Bevették Kecskemétet is. / Fotó: magneshorgaszat.hu

A holtág a Tisza szabályozása során az 1850-es években végrehajtott 80. számú átmetszéssel alakult ki. A mederfenék feliszaposodása közepes mértékű, vízi növényzettel benőttsége eléri a 30%-ot, vize a tiszta illetve a kissé szennyezett kategóriába sorolható. Nem tudjuk pontosan mit jelent a „kissé” kategória, de Karcsi képeit elnézve lehet túl enyhe a besorolása. A megbeszélt időpontban találkoztunk vendéglátónkkal és meghallgattuk mit tervezett a mai napra. A holtágnál fogunk kezdeni és után megyünk át Kecskemétre a Csalánosi parkeredőbe ahol egy tó vár minket. Mikor megérkeztük ez első helyre tudtuk jó horgászatunk lesz mivel található itt egy csónak kikötő és egy híd. Ráadásként a holtág mellett lévő réten fesztiválokat szoktak szervezni, így biztosan sok minden kerülhetett a vízbe.

Mélységi áru. / Fotó: magneshorgaszat.hu

Mélységi áru. / Fotó: magneshorgaszat.hu

Mivel Karcsi jártas volt itt, ezért hagytuk a kereső horgászatot, egyből a nagy mágneseinket tettük fel a 20 méteres kötélre és a hídról kezdtünk el horgászni. Az első néhány dobás után kiderült, hogy a parti sekélyebb vízben sok a növényzet, ami hátráltathat. Inkább szembe a mély víz felé kezdtünk dobálni és minden húzásnál alaposan áttapogattuk a híd alatti részeket mivel ezen a szűk helyen összpontosul a csónakforgalom. Az első fogásunk hamar meg volt, nem kockáztattunk és két mágnessel emeltük partra, amit a felvételeket visszanézve kicsit túlzásnak érzünk, de ki az, aki nem a biztosra megy a horgászatai során. A sikeres kiemelés követően előttünk volt a nap első fogása, egy csónak súly. Ha ilyesmi tárgyat találunk, akkor érdemes átnézni ugyanazt a helyet mivel sokszor utal egy beborult ladikra.

Mi is így tettünk és a súly helyétől néhány centiméterre a mágnes koppant valamin azzal a jellegzetes hanggal, amit semmi mással nem lehet összetéveszteni. Tudtuk, hogy valami fémtárgy van a kötelünk végén és már csak ki kell emelnünk. Ahogy emelkedett ki a vízből láttuk, hogy egy csónak leszúró karó fogtunk. A mérete minket is meglepett, mert közel 4 méter volt, ez pedig már „méretesnek” számít a fogások között. Erről a helyről még egy bográcsállvány is előkerült és ezzel biztos lett, hogy valaki a horgásztársak közül szerencsétlenül járt itt. Tovább kerestünk és sikerült még a csónak oldalára szerelhető bottartóból kettőt fognunk, bár ennél valószínű, hogy a híd korlátján használták.

Közvetlenül a híd alatt már nem volt semmi nagyobb a vízben, így a keresést beljebb és oldalt folytattuk. A következő meglepő fogásunk, amit még sehol nem fogtunk csak itt, az egy 5 euro centes volt. Furcsa látvány ez a forint hazájában, de Karcsi tudta a megoldást. Sok turista megfordul itt és egy kívánságért cserébe érmék kerülnek a vízbe.

A kifogott érmék gyűjteménye. / Fotó: magneshorgaszat.hu

A kifogott érmék gyűjteménye. / Fotó: magneshorgaszat.hu

Folytattuk a horgászatot és egyre több euró érmék került elő. Volt olyan kihúzás is ahol a mágnesen egyszerre kettő is akadt, lassan egy sajtburgerre valót összefogunk. Mikor már középről összegyűjtöttük, amit tudtunk újra oldalt próbálkoztunk. A híd mellett a töltés vonalánál egy csónakkikötő volt, ami ígéretes lehet. Igaz, hogy a sok vízi növényzet akadályozhat a horgászásban, de érdemes lehet megpróbálni. Néhány dobás után sikerült akasztanunk egy zománcozott vizes kannát és egy szeneslapátot.

Lassan elment a nap fele így ideje átmenni a másik helyre, de előtte megnéztük mi lehet a híd másik oldalán. Nem volt sok időnk ezért inkább közvetlen a híd előtti részre koncentráltunk. Már az első dobásnál jöttek a szokásos apróságok, kupakok és kisebb fémtörmelékek. Jó néhány perc elteltével és több kiló vízi növényzet után fogtuk meg a következő bottartónkat és egy súlytárcsát. A híd takarítása könnyen ment mivel már a horgászat közben sikerült a használható fogásaink nagy részét elosztogatni az arra sétálók között, így nem sok minden maradt nekünk. Néhány perc autóútra volt a következő horgászatunk egy parkerdő közepén. Az első hely beváltotta a hozzáfűzött reményeket, de egy erdő közepén lévő tóban kételkedtünk. A legjobbnak azt láttuk, ha a tavat körbejárva megkeressük a legmegfelelőbb helyet a horgászathoz.

Ahogy haladtunk a tisztáson a tó mellett úgy szélesedett ki a víz. Mivel egy kis öbölnél padok, asztalok és tűzrakó volt itt kezdtünk. A víz, ahogy vártuk elég tiszta volt, néhány horgászfelszerelésen kívül nem fogtunk semmit ezért tovább mentünk. A következő hely egy náddal körbenőtt rész volt. Itt annyira tisztának tűnt a víz és a part, hogy először a kamerákat ki sem tettük. A víz olyan széles volt, hogy a 20 méteres kötél majdnem teljesen átérte és mélysége sem lehetett több 1,5 méternél. Az első dobásoknál néhány akadón és a vastag iszaprétegen kívül nem találtunk semmit.

Több módszert is kipróbáltunk, de eredményt egyik sem hozott. Ilyenkor mindig visszatérünk ahhoz, hogy egy adott sávot folyamatosan meghorgászunk úgy, hogy a mágnes mindig ugyan ott haladjon el és szántsa fel az iszapot. Bevált mivel néhány perc múlva valamit megakasztottunk, ami szép lassan elindult felénk. A nád torzsákig gond nélkül jött, de ott sajnos elakadt. Egy másik mágnessel rádobtunk, így biztos lett a fogás és partra emeltük a nap első biciklijét. Az értékes alkatrészek hiányoztak, de még is csak egy kerékpár. Később arról a helyről előkerült még egy fél váz is néhány rézkábel kíséretében. A módszer középen is bevált és onnan kifogtunk még egy ventilátort és egy fém kosarat.

A büszke mágnes horgászok a zsákmánnyal. / Fotó: magneshorgaszat.hu

A büszke mágnes horgászok a zsákmánnyal. / Fotó: magneshorgaszat.hu

Az elején kételkedtünk, de a tó méretéhez képest sok fogást rejtett még így is, hogy csak egy kis részét néztük át. Kecskeméten még sok horgászhely van, amit érdemes lehet megnézni, de nekünk sajnos nem volt több időnk. Utólag is köszönjük Karcsinak, hogy vendégül látott minket és megszervezte a horgászatot.

Üdvözlettel:
Erik, Dávid és Karcsi az érmék új tulajdonosai.
A mágnes horgász csapat

You may also like...