Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Tata és Baj közötti illegális "hulladékbánya" működik (drónfelvétel) - Hulladekvadasz.hu

Tata és Baj közötti illegális „hulladékbánya” működik (drónfelvétel)

Tata és Baj között illegális „hulladékbánya” működik. A volt szeméttelep rekultivációja után a területen ismét a hulladéklerakás zajlik a bejelentő szerint, de illegálisan.

Korábban a területen valóban egy szemétlerakó működött, de a területet bezárták, rekultiválták, de több tulajdonos váltás után a bejelentőtől származó információink szerint illegálisan ismét „kinyitották”. A területre bárki szabadon ki-be járkálhat, nincs elkerítve.

Tata 2017. Április 28. reggeli látvány - egy seprűs autó ment üríteni. / Fotó: hulladekvadasz.hu

2017. Április 28. reggeli látvány – egy seprűs autó ment üríteni. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A bejelentés szövege
„Tisztelt Hulladékvadászok.hu! Talán sikerül valamiféle előrelépést elérni ezzel a problémával kapcsolatban, és remélem ha kicsit is, de így hozzá tudok járulni a környezetünk védelméhez. Soha sem jelentettem be, vagy fel senkit, de a szemetelés annyira a szívügyem, hogy ezt már nem bírtam elnézni. Kimentem a helyszínre, és mivel bekerítve nincs, és semmiféle jelölés nincs, hogy nem lehet bemenni ezért több esetben fotóztam a szemét eltakarását, illetve mint a mellékelt képek is mutatják, néhány helyi vállalkozó üzemszerűen szállítja a hulladékot, ezekről is készítettem képeket. Az első ízben a győri környezetvédelemnek küldtem a bejelentésemet, majd mikor nem érkezett semmi visszajelzés, ezután a tatabányai környezetvédelemnek küldtem meg, és azóta eltelt napok igazolták, hogy az adók beszedésén senkit sem érdekel az illegális szemét elhelyezése. A történet pontos helyszíne, Baj község és Agostyán között található terület, ahol most egy ideiglenes zúzottköves átkötő utat létesítettek.  A korábbi műhold képen is jól látható, a rekultivált állapot, sajnos a mostani kép siralmasabb lenne!  Tisztelettel: egy elkeseredett ember”

Az alábbi felvételeket a bejelentő bocsájtotta rendelkezésünkre.

A bejelentő levele, amit a Környezetvédelmi Főosztálynak írt:
” Tisztelt Környezetvédelmi Főosztály! Azzal a megkereséssel fordulok önökhöz, hogy végső elkeseredésemben talán önök tudnak segíteni. Gerecse tövében Baj településen élek, és a jó ideje tapasztalt, haszonszerzés céljából lerakott illegális szemétkezelés is, nem messze lakhelyemtől található. Az érintett terület egykoron hivatalos szemétbánya volt több tíz évvel korábban, majd ezt rekultiválták, letakarták a területet és kinőtt a fű, és mindenki boldog lehetett, mígnem a szomszéd település magánszemélyéhez nem jutott a terület (tulajdonjoga?), illetve lehet azóta már nem is az övé, tudtommal bank, vagy valamilyen pénzintézet zálogosította, de ezt nem tudom pontosan. A területen jó ideig nem történt semmi, majd felosztották, és elkezdték értékesíteni, az utolsó terület a fent említett személyé maradt, ahová véleményem szerint, illegális szemétlerakó helyet létesített.

A területen illegális hulladéklerakás folyamatos Tata és Baj közt. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A területen illegális hulladéklerakás folyamatos Tata és Baj közt. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Naponta érkeznek konténeres teherautók, és hordják a kommunális szemetet, ezt néhány köbméter törmelékkel fedik, és újra a kommunális szemét. Az érdekesség a történetben az is, hogy ez a terület  Baj és Tata határában fekszik, tehát kizártnak tartom, hogy e két önkormányzat nem látja hogy mi történik a területen. Itt nem néhány autó szemétről van szó, hanem több száz, akár ezer köbméter kommunális szemétről!
A szállításban résztevő fuvarozó cégek is jól tudják, hogy nem legális helyre ürítenek, hiszen, több esetben mielőtt bemennek a területre leszerelik a rendszám táblát, és ürítés után vissza, így megelőzve a  beazonosíthatóságukat. Amennyiben van lehetőség a fentiek kivizsgálására tisztelettel kérem tegyék meg.  Mellékletben néhány  friss kép a helyszínről. Tisztelettel: egy elkeseredett ember”

A területi történeti háttere (részlet: Baj Község településrendezési eszközök  módosítása című tanulmányból)
„A község északi külterületén a volt oroszlaktanyához tartozóan nagy kiterjedésű terület lőszer-raktárt  rejtett magában, melynek környezetében az elmúlt 20-25 év alatt nagy mennyiségben illegális hulladék-elhelyezés történt.  A területtől nem messze található Tata korábbi üzem elő szeméttelepe, melyet betemettek, s erdőterületi  besorolással várja a tényleges „rekultiválását”.  A  lakóterület  és  az  említett  volt  lőszerraktár  területe között  óriás  méretű  telken még  a rendszerváltozás  előtti időkből  származó  „nyúvágóhíd”  található,  mely  szint én  kisállat-vágóhídként  hasznosult  és  üzemelt  az  elmúlt időszakban. Jelenleg nem üzemel. Bővebben ide kattintva.

A rendszerváltás előtt, mikor még az orosz laktanya működött, akkor az orosz hadsereg céljait szolgálta az út, hiszen Baj északi külterületén volt az orosz laktanyához tartozó lőszerraktár, melynek a telkén haladt. Az oroszok kivonulása után magántulajdonba került az említett terület, s vele együtt a szilárd burkolattal ellátott út is. A terület tulajdonosa az egyre jobban felerősödő illegális hulladék elhelyezés korlátozása érdekében sorompóval látta el az út két végét. Ekkor megszűnt az átjárás  lehetősége Baj és az Agostyáni út között. A tulajdonos telekalakítással létrehozta a szabályozási terven szereplő nyomvonallal és 30 méteres szabályozási szélességgel az utat. Ezt követően önkormányzat tulajdonába került az út. Így ismét járható az út, de még a régi nyomvonalon, s rajta a rendkívül rossz állapotú burkolattal. A út új nyomvonalon való kiépítése várat magára. Az északi gazdasági területek hasznosítása teszi majd indokolttá, sőt elengedhetetlenné az út „kiépülését.”

 Hulladék jellege: kommunális, építési, veszélyes, elektronikai, zöldhulladék.
[codepeople-post-map]

Továbbítjuk a bejelentést a Tata és Baj Önkormányzatának is. 

Köszönjük a bejelentést!

You may also like...