Rákosrendező bejárat – MÁV Romboló #3 (videóval)

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Rákosrendező bejárat címet adtuk, annak a városi ember szemei elől elrejtett területnek, melynek lesújtó látványával az ingázók nap-mint nap szembesülnek. A Városkép Romboló rovat utánanézett, mi lehetett itt valaha.

Rákosrendező

A kiszolgáló épületek romjai a graffitisek felségterülete lett. Fotó: hulladekvadasz.hu

Ezen MÁV terület eredeti rendeltetése ún. pályafenntartási – rendkívül komplex – feladatok ellátása volt. A pályafenntartás azon utasításokon alapuló, összehangolt tevékenység- és intézkedésrendszer, amelynek célja a vasúti pálya előírásszerű geometriai és szerkezeti állapotának folyamatos biztosítása, a fellépő rendellenességek időben történő felismerése, a szükséges beavatkozások elvégzése. A pályafenntartási tevékenység lényegi elemei a pályafelügyelet, a pályadiagnosztika, a pályakarbantartás, a zavarelhárítás, és a műszaki ellenőrzés. Google Earth felvételek alapján minden bizonnyal itt 2009-ben szűnt meg mindenfajta fenti tevékenység. Pályafenntartást a társaság egy kőbányai telephelyen végez az ország 22 db további pontjával együtt.

A mostani, körülbelül 5-6 éve tartó állapot már nyomokban sem emlékeztet régi önmagára. Leginkább egy vasút melletti lepusztult nyomortelepet idézi. Az egykori portáldaruknak, az ütközőbakoknak és vasúti talpfarakásoknak már nyoma sincs, míg a korábban egymásra rendezett vasúti vasbetonaljak szanaszét hevernek a térdig érő gazban.  A kiszolgáló épületek romokban vannak, amiket hajléktalanok laknak és gyakorlatilag a graffiti festők ”vásznaiként” funkcionálnak. A teljesen elrozsdásodott vasúti síneket néhol fel is szedték. Itt, ahol egykor komoly és intenzív munka folyt, most minden részletet világvége hangulat jellemez.

A Városkép Romboló korábban már foglalkozott a Rákosrendező pályaudvar elkeserítő állapotával, így ezzel a helyszínrajzzal teljes lesz a kép ezen hatalmas terület elhanyagoltságáról és lepusztultságáról.

Rákosrendező

A 2003-as állapotok, amikor még itt intenzív munka folyt. Forrás: indafoto.hu/wackond

Rákosrendező

Google Earth felvételek a 2002-es és a 2009-es állapotokról. Jól látható a különbség!

Rákosrendező bejárat területet már csak a közelben lévő Vasúttörténeti Múzeum és a szomszédos 2-es vonal felújítása miatt is rendezni kellene, akár annak felszámolásával vagy újrahasznosításával.

[codepeople-post-map]

Ez is érdekelhet: