Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Hulladékmentes wellness? - Ez itt a kérdés! - Hulladekvadasz.hu

Hulladékmentes wellness? – Ez itt a kérdés!

Hulladékmentes wellness, avagy megoldható-e, hogy kiruccanásaink alkalmával minél kevesebb hulladékot állítsunk elő? Ezt a témát feszegeti Tóth Andi, aki a férjével utazott el pár napra egy kiadós kikapcsolódásra.

A férjem a munkahelyétől karácsonyra kapott egy utalványt, amit különféle wellness szállodákban lehetett felhasználni. Mivel ház felújítás előtt álltunk, gondoltuk még azelőtt kihasználjuk a lehetőséget, mielőtt eldurvul a helyzet. Naná hogy próbáltam a hulladékcsökkentésre figyelni.

A szállás kiválasztásakor szempont volt, hogy ne legyen nagyon messze. Ennek fő oka az volt, hogy minél több időt tudjunk a helyszínen pihenéssel tölteni. Azonban a rövid utazásnak egy olyan pozitív oldala is van, hogy az autózás levegő szennyezése is kevesebb.

Hulladékmentes wellness

Igyekeztem felkészülni a hétvégére hulladékmentesség szempontjából is, de utólag látom, hogy elvéreztem. De ez mindjárt kiderül az élménybeszámolóból. Amivel készültem: textil szatyrok (hátha be kell ugrani boltba), textilszalvéta, textilzsepik. A gyors pakolás során nem jutott eszembe más. Arra gondoltam: szállodában leszünk, ott fogunk enni, biztosan nem lesz szükség sem tányérra, sem pohárra, sem evőeszközökre. Ezekkel az újrahasználható kiegészítőkkel felfegyverkezve indultunk el.

Ha már elindultunk a cél (Zsámbék) irányába, útba ejtettünk egy építkezős áruházat, és kiválasztottuk és megrendeltük az átalakításhoz szükséges padlóburkolatot, így egy körrel kevesebbszer kellett autózni Pestre.

A szobába belépve a következőket láttam: kicsi csomagolt keksz az ágyon. Klassz meg finom, meg minden, és pár éve még nagyon örültem volna neki, most viszont csak azt a fránya műanyag csomagolását láttam. Nagyon negatív vagyok?

Rögtön megnéztem a fürdőszobát is. A szappan csomagolva volt, de legalább papírba. Természetesen megtalálható volt, mint minden „normális” szállodában a wc papír és a papír zsebkendő is. Továbbá a nélkülözhetetlen mini műanyag flakonos samponok és tusfürdők sem hiányozhattak. Nem is értem, ezeket miért nem lehet mellőzni? Miért nem lehet megoldani olyan fali adagolós változattal?

Balázs kedveskedett nekem, ha esetleg este olvasni szeretnék, és bevásárolt újságokból.

Nagyon régen vettem újságot, így kimondottan jól esett nézegetni a lakberendezési témájú lapokat. Vajon miért kell műanyag zacskóba csomagolni egy újságot?? Sosem fogom megérteni.

Hulladékmentes wellness?

Hulladékmentes wellness?

A hétvége nagy részét nem autózással töltöttük (csak amennyit feltétlenül muszáj volt), hanem kirándulással. Nagyon szép helyeken jártunk. Meglepő módon szinte sehol nem láttunk szétdobált szemetet, ez kellemes meglepetés volt számomra.

Az egyik túránk után betértünk az egyetlen még éppen nyitva lévő kávézóba inni egy kávét. Na erre nem számítottam még otthon, a pakoláskor, így most bajban is voltam. Sajnos nem tudtak igazi pohárban adni semmit, konkrétan nem volt nekik rendes csészéjük, poharuk. Így kénytelen voltam elfogadni az eldobhatós fajtát.

Amíg iszogattunk, addig megvizsgáltuk az eldobandó poharakat. Megnéztük, hogy ki gyártja és mennyibe kerülnek. Nem olcsó egy ilyen pohár. Nem is értem miért éri meg a kávézó vezetőjének. Ok nem kell elmosogatni, de nem hinném, hogy akkora nagy lenne ebben a kávézóban a forgalom, hogy egy mosogatógéppel és igazi csészékkel és poharakkal ne lehetne kiváltani a drága eldobósokat. A gyár honlapja szerint újrahasznosított anyagból készültek, de mégis el kell dobni őket, és sosem lesznek ezek újrahasznosítva.

Ami viszont mindenképpen pozitív volt, hogy első nap este betértünk a helyi kisboltba (talán Penny?), ahol egy szót sem szóltak a saját textiltáskáim miatt, amibe a zsömléket pakoltam. Plusz jó pont a boltnak, hogy ilyen kimérős dolgokat is lehetett volna venni (magok, hüvelyesek).

Kirándulásaink egyikén a következő kisebb kertre lettünk figyelmesek: Látszik hogy mik ezek? Először élőben én sem tudtam, de jött egy kisebb szél, és azonnal rájöttem a PET palack ilyen újszerű módon történő újrahasznosítás mikéntjére.

Sajnálatos módon lebetegedtem, így a második napon haza kellett jönnünk. Azonban nagyon jól éreztük magunkat. Tapasztalatom összefoglalva hulladékminimalizálás szempontjából: még akkor is érdemes minden újrahasználható dologgal készülni még egy kisebb utazásra is, ha nem gondolnád, hogy szükség lesz rá. Nekünk a saját poharunk és kulacsunk jól jött volna.

Mindenkinek sok sikert kívánok hulladékmentes wellness kivitelezéséhez.

Andi 🙂

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...