Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Czuba kastély a megújulás küszöbén - Hulladekvadasz.hu

Czuba kastély a megújulás küszöbén

A Czuba kastély hányatott sorsa végre megoldódni látszik. A több éve pusztuló hatalmas műemlék épület Zengő Zoltán tulajdonába került, akinek neve garancia lehet a várva várt megújulásra.

A Czuba kastély egykor és most. Fotó: hulladekvadasz.hu

A Czuba kastély egykor és most. Fotó: hulladekvadasz.hu

Az impozáns Czuba kastély (teljesen nevén: Czuba-Durozier-kastély) 1884-87 között épült Czuba-Durozier francia pezsgőgyáros megbízásából. Az épület alagsorában pincét alakítottak ki a későbbi konyakgyár részére. Hamarosan megalakult a Czuba-Durozier és Társa konyakgyár Ulbrich Gyulával való társulás után. Olyannyira jól működött a vállalkozás, hogy volt, hogy akár évi 7500 hektoliter italt állított elő, mely az Osztrák-Magyar Monarchia egész területén forgalmazásban állt. Azonban először Czubo-Durozier hagyta el a Társulást, majd pedig Ulbrich Gyula maradt örökös nélkül és halála után zárult le a gyár élete az 1920-as években.

Ezután a több tulajdonosváltás végén az 50-es évek államosítása nevezhető jelentősebb eseménynek a kastély életében, ami egyben az első komoly átalakításokat is magában hordozta. Az évek alatt az épület szép lassan meg lett fosztva eredeti építészeti stílusától és az épület díszét jelentő romantikus elemek teljesen eltűntek a több tatarozás és átépítés során. 16db – ma már rendkívül rossz állapotban lévő – lakás került kialakításra a 32 szobás épületben, azonban igazán sosem volt alkalmas lakóingatlan céljára. A rendszerváltást követően a kastély önkormányzati tulajdonban volt és a több sikertelen hasznosítási kísérlet után, pályázat útján értékesítettek a Zengő Motorsport csapatvezetőjének.

Az egykori pompa és elegáns külső mára már teljesen a múlté, a kastély már csak nyomokban hasonlít régi önmagára. A Savoyai Jenő téri templom felől közeledve már messziről feltűnik a fák között nagy tornyával, leginkább egy elfelejtett ódon kastélyra emlékeztet. A Péter Pál és a Plébánia utcák által határolt terület beépített, szomszédos fás telkei éppen eltakarják a kastély legimpozánsabb homlokzatát és csak a két utca közötti átvezető lépcső maradt annak, aki kíváncsi lenne erre a részre.

A Péter Pál utca felőli homlokzat rendkívül rossz állapota. Fotó: hulladekvadasz.hu

A Péter Pál utca felől szinte végig van állványozva a járdaszint, vélhetően az 1 emeletről hulló faldarabok miatt. Odafent az ablakok körül vehetők észre hiányzó részek a homlokzaton, de a földszinti ablakok rozsdás rácsai sem éppen elegáns környezetre utalnak. A Plébánia utca felől is látványos az elhanyagoltság a falakon, de itt legalább a bejárati kapu oroszlánjai őrzik még a dicső múltat. Az már más kérdés, hogyha itt benézünk, akkor korántsem egy kastély udvar jut eszünkbe, hanem egy lepusztult kaszárnya elhanyagolt belső udvara.

Az elhanyagolt kastély udvar „látképe”. Fotó: hulladekvadasz.hu

A Czuba kastély egy régóta pusztuló jelentős műemlék épület, így szükséges kihangsúlyozni, hogy a felújítása mindenképpen követendő és elismerendő példa lenne!

[codepeople-post-map]

You may also like...