Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Zöldhulladék elszállítás 5 legális megoldása - Hulladekvadasz.hu

Zöldhulladék elszállítás 5 legális megoldása

A zöldhulladék helyes felhasználása, felszámolása sokaknak valós problémát jelent. A cikkünkben bemutatjuk a probléma legális megoldásait.

A hulladekvadasz.hu -ra beérkező illegális hulladék bejelentések legalább 30%-a csak arról szól, hogy zöldhulladéklerakatot találtak itt és itt. A problémát tetőzi, hogy a kihelyezett hulladék legtöbb esetben szemeteszsákban került ki a környezetbe. Ezzel teljesen meggátolva a nővényi hulladék természetes bomlásának a folyamatainak a lefolyását.

Zöldhulladék hegy egy korábbi zuglói bejelentés helyszínén. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Zöldhulladék hegy egy korábbi zuglói bejelentés helyszínén. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Az első meleg nappalok alkalmával a legtöbben belegondolunk abba, hogy miként alakítjuk majd a kertet a tavaszi hónapokban. A közelgő tavasz egyre többek figyelmét hívja fel arra, hogy a kertépítés és kertgondozás bizony hamarosan aktuálissá válik.

Csatlakozz a facebook legnagyobb közösségi komPOSZTolok csoportjához. Ide kattintva elérhető közvetlenül.

Mindannyian szeretnénk, ha az otthonunkat övező környezet maximálisan szolgálná igényeinket a kora tavasztól késő őszig terjedő időszakban. A kerti munkáink során jelentős mennyiségű kerti hulladék keletkezhet.

Ehhez szeretnénk egy kis útmutatót adni, miként tudunk megszabadulni tőle, milyen lehetőségek közül választhatunk. Elöljáróban felhínám a lakosság figyelmét, hogy a kerti zöldhulladék valamint bárminemű hulladék égetése Budapest területén TILOS!

Vannak még nagyvárosok és települések ahol szintén nem szabad égetni, ezért mindenképpen tájékozódjanak az égetés előtt. Amennyiben a tilalom ellenére tűzet gyújtunk és ezt valaki bejelenti és a tűzoltóságnak a helyszínre kell vonulnia 20000 Ft-os helyszíni bírságra számíthat, ha elismeri a vétséget. Megpróbálhatunk mást mondani, de ha egyértelműen bizonyítható a szándékos tűzgyújtás 60000 Ft-os bírság is lehet belőle a felső határ 3.000.000.- Ft is lehet, ez függ a cselekmény körülményeitől.

Inkább válasszunk az alábbi 5 lehetőség közül, ezáltal óvjuk környezetünket és pénztárcánkat is. Hogyan szabadulhatunk meg a kertünkben keletkezett zöldhulladéktól?

  1. Komposztálás házilag
  2. FKF zöldhulladék zsák
  3. Zöldhulladék lerakóba történő saját kezű szállítás
  4. Zöldhulladék konténer
  5. Zöldhulladék elszállítás

1. Komposztálás házilag

A komposztálás házilag nem is olyan egyszerű feladat, mint azt elsőre gondolnánk. Első lépésként szerezzünk be egy erre a célra készített komposztáló edényt vagy házilag is készíthetünk. Ezután kezdhetjük meg a komposztálónk feltöltését a keletkező hulladékokkal úgy, hogy a fontos szabályokat betartjuk. A komposztálásról elég sok irodalmat olvashatunk az interneten is. Milyen lépéseket kell elvégezni, mit tehetünk a komposztálóba stb. A weboldalunkon is olvashat bővebben a komposztálás menü pont alatt.

Komposztálás biológiai alapjai és alkalmazott technikái

Komposztládák. Fotó: pixabay.com

2. FKF zöldhulladék zsák

Kis mennyiségű zöldhulladék elszállítására tökéletes megoldást nyújt számunkra. A frissen vágott fű, apró kerti növények, darabolt zöldhulladék helyezhető el benne kényelmesen. Az fkf-es zöldhulladék zsák ára 235 ft körül mozog, ami 100 liter űrtartalmú. Az ára függ a beszerzés helyétől is, ezért nem ritka a 300-360 Ft közötti ár sem. Könnyű kiszámolni, hogy 1 m3 zöldhulladék elszállítása ideális esetben 2350 ft-ba kerül, ha mindent saját magunk csinálunk. A rosszabbik esetet nézzük 3000-3600 Ft/m³ áron tudunk megválni tőle.

Ez már mind nem igaz, ha a kertészt kérjük meg a keletkezett zöldhulladék felaprítására vagy a ház gondnokát, esetlegesen a ház takarítóját stb. Ugyan is minden esetben számolni kell a felaprítás és zsákolás költségével is, mivel senki nem dolgozik ingyen.

Tavaszi és őszi metszéskor, kertrendezéskor, elhanyagolt kertek tisztításakor nagy mennyiségű zöldhulladék keletkezik és ilyenkor jön a nagy fejtörés.

Mi is legyen? Megéri a zsákos szállítást választani?

Összegezve maximum 2-2.5 m3 mennyiségű apró zöldhulladék elszállításáig éri meg a zsák használata. Sajnos meg kell említeni az e fajta szállítási módnak a hátrányát is, hogy hetekig is az utcán bűzölöghet a zsákokban a zöldhulladékunk. Számos esetben panaszkodnak az ügyfelek a szállításra is, hogy most ment el a zöldhulladékos autó, de a zsákok ott maradtak. Valamint tuja, örökzöld, dió zöldhulladék nem kerülhet a zsákba. Erre hívja fel a szolgáltató a zsák használóját.

3. Zöldhulladék saját beszállítása komposztáló telepre

Lehetőségünk van a keletkezett kerti hulladékot saját kezűleg is beszállítani a legközelebbi hulladéklerakóba. Sok esetben a lakosok nem rendelkeznek kisteherautóval és utánfutóval sem. Saját kezű beszállításkor nem kell rendelkezni a tulajdonosnak hulladék szállítási engedéllyel nem úgy mint a következő lehetőségeknél.

4. Zöldhulladék konténer

Zöldhulladék konténer elszállítási díjak igen magasak Budapesten és Pest megyében. Átlagosan bruttó 5200 – 5900 ft/m3 áron szállítanak a konténeres cégek, de ettől vannak még drágábbak is.

Miért hátrányos a konténer rendelése?

Sok esetben az ügyfelek rosszul határozzák meg a zöldhulladék mennyiségét, legtöbbször alul becsülik. Ez valamilyen szinten érthető is, nem mindennapos ez életükben a zöld halom becslése. A konténer rendelésnél előre fixen ki kell fizetni a megrendelt 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12 m3-es konténer díját, akkor is ha kevesebbet rakunk bele. Meg kell említeni azt is, ha több hulladékunk keletkezett, mint amit kalkuláltunk, rendelhetünk egy másik konténert, ami így már többszörösen megdrágítja az elszállítást. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy nekünk kell a konténert megpakolnunk vagy fizetünk valakinek érte. Mivel nem vagyunk gyakorlott rakodók, feltételezhetően nem tudunk akkora mennyiséget bele tenni a konténerbe, mint aki ezzel foglalkozik nap mint nap. Az sem elfelejtendő dolog, hogy ha közterületre helyezzük el a konténert, akkor közterület foglalási engedélyt kell kérnünk.

Sajnos sokszor hallani róla, hogy a közterület felügyelet emberei felszólították, majd megbírságolták a tulajdonost. Fontos hátrány még az is, hogy ha nem vagyunk elég gyorsak a rakodással mások előszeretettel töltik meg a konténerünket más típusú hulladékkal is. Ezért valószínűleg az 5. lehetőséget fogjuk választani.

5. Zöldhulladék elszállítás

Az előző lehetőségek ismerete után ez lehet a legoptimálisabb választás a zöldhulladék szállításra (elszállítás hétvégén és ünnepnapon is igénybe vehető szolgáltatás). Sokan ekkor érnek rá, mivel hétköznap dolgoznak. Vannak vállalkozások akik nem alkalmaznak hétvégi vagy ünnepnapi felárat, mert náluk ugyanolyan nap, mint a többi. A zöldhulladék elszállítás árak tartalmazzák a rakodást is, ha gépjárművel mellé vagy pár méteren belül megtudnak állni. Zöldhulladékként az alábbiakat szállítják el: ág, gally, lomb, nyesedék, fűkaszálék, fűhulladék, fatörzs, stb. Nagyméretű gyökeret nem szállítanak, mert a komposztáló telepen nem tudják feldogozni, ezért nem is tudják elhelyezni ott. Az örökzöld, tuja, dió zöldhulladékot is elszállítják felár nélkül.

Az elszállítás 8, 15, 19, 24 m3-es teherautóval történik. Így nem lehet probléma, ha alul becsülte a mennyiséget. Fizetnie csak a valós, darabolt, kézi tömörített m3 után kell. Az elszállított kerti zöldhulladékot újrahasznosításra, zöldhulladék lerakó telepre szállítják, ahol jó minőségű komposztot állítanak elő belőle. Vállalkozások már bruttó 3600 ft/m3 áron szállítanak, akár rakodással is Budapest és Pest megye területén is.

Bővebben ide kattintva lehet tájékozódni a zöldhulladék elszállításról.