Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Befőttesüveg újrahasznosítás – #8 DIY

Befőttesüveg újrahasznosítás a heti témája a Kreatív Hobbik Csoport DIY (csináld magad) rovatának. Ezen a héten akár a Nagyi befőttesüvege is teljesen megújulhat. 🙂

A hétről hétre jelentkező újrahasznosítást preferáló DIY rovatunkban ismét bemutatunk egy egyszerű és egyben nagyszerű megoldást használt használati tárgyaink felújítására, újrahasznosítására. Korábbi DIY rovatcikkek ide kattintva érhetőek el. Köszönjük, Béres Katának a befőttesüveg újrahasznosításhoz szükséges leírásokat és képeket.

Készítő: Béres Kata – Infinity Decoupage
Elkészítési idő: 2 óra.

Szükséges anyagok:

  • befőttesüveg
  • matt akril fehér festék
  • matt dekupázs ragasztólakk
  • matt vízbázisú lakk
  • 3 rétegű, mintás szalvéta
  • ecset, szivacs ecset

Technika: Újrahasznosítás a decoupage (szalvétatechnika) segítségével.

A decoupage technika egy olyan elterjedt és népszerű kreatív technika, aminek segítségével tetszőlegesen díszíthetünk számos felületet. Alkalmazható fémre, fára, üvegre, cserépre, textilre, sőt megfelelő alapozást követően szinte bármilyen felületre. A decoupagehoz első sorban mintás szalvétát használunk, de a technika működik rizspapírral vagy saját nyomtatott mintákkal is (nyomtató típusonként változhat a felvitel módja). Nem kell megijedni, roppant könnyű lesz az üveg elkészítése, egyszerűségében rejlik szépsége. Nézzük meg lépésről lépésre.

Alapos zsírtalanítás (mosogatással) és szárítás után a fehér festékkel és szivacs ecsettel alapozzuk az üveget. Minimum két réteggel számoljunk, a rétegek festése között várjuk ki a teljes száradási időt, kb 20-30 perc.

Eközben a szalvétából kitépkedjük a mintákat, a szalvétának csak a legfelső mintás részét használjuk. A mintás szalvétát a ragasztólakk és az ecset segítségével a felületre dekupazsoljuk.
Száradni hagyjuk kb fél órát.

Végül átkenjük a matt lakkal, hogy tartósabb felületet kapjunk, majd tovább díszíthetjük ízlésünknek megfelelően.

Én még egy rózsaszín csipke szalagot tettem rá, hogy még jobban feldobja az üveget.

Reméljük a befőttesüvegek efajta újrahasznosítása népszerűségnek fog örvendeni. Ezzel is csökkentve a üveghulladék okozta hulladékképződésének a mennyiségét.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve.

A befőttesüveg újrahasznosításhoz sok sikert kíván Kreatív Hobbik Csoport!