Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Babázás hulladékmentesen, avagy a "nulla hulladék baba" - Hulladekvadasz.hu

Babázás hulladékmentesen, avagy a „nulla hulladék baba”

Babázás hulladékmentesen? Tóth Andi saját tapasztalatairól ír, hogy hogyan lehet egy pici baba mellett minimalizálni a hulladéktermelést, avagy a „nulla hulladék baba”. 

Sokan kérdeztétek, hogy hogyan lehet minimalizálni a hulladék termelést pici baba mellett. Őszinte leszek, amikor nálunk a harmadik baba megszületett, akkor még nem merült fel bennem, hogy célként tűzzem ki a hulladék nullához való közelítését.

babázás Újszülött Panna

Újszülött Panna

Babázás alkalmával két dologban azonban biztos voltam:

  1. az eldobható pelenka nemcsak környezetszennyező, de rendkívül sok veszélyes hulladékot is termelnék a használatával
  2. minél természetesebb módon szeretném ápolni, ellátni a lányomat.

Ami egy kis keresgélés után egyértelművé vált, hogy mosható pelenkát fogok használni. Ezen kívül az igény szerinti szoptatás volt még fontos számomra.
Amióta a blogot elkezdtem írni, sokszor találkoztam hulladékminimalizálási ötletekkel baba mellett. Ezekből szedtem össze néhányat, amik reményeim szerint nektek is hasznosak lesznek.

Használj mosható pelenkát a babádnak!
Saját tapasztalatom, hogy a mosható pelenkákat csak imádni tudtam. Élveztem gyakorlatilag minden egyes pelenkázást: csinos, gyönyörűséges, természetes, egészséges, olcsó (a teljes pelenkázási időszakot nézve), és nem utolsó sorban gyakorlatilag nulla hulladék marad utána. Rengeteg blog, facebook csoport és egyéb neten található információt lehet olvasni erről. A nulla hulladék szem előtt tartásakor azonban nagyon fontos, hogy megfontoltan, ésszel használjuk a mosható pelenkákat: ne vegyél meg egy újabb darabot csak azért mert divatos, limitált szériás, a szomszéd gyerekének is ez van, stb. Sose felejtsd el, hogy a baba egészsége mellett a környezet védelme is fontos, így a vásárlás realizálása elsődleges szempont kell hogy legyen (5R – REDUCE, azaz csökkentsd). Azok a szülők, akik igazán komolyan veszik a zéró hulladék pelenkázást, azok egyáltalán nem is használnak pelenkát a babának, hanem az EC rendszerben (Elimination communication) biliztetik már újszülött koruktól kezdődően.

"Nulla hulladék baba" - Panni saját készítésű mosható pelenkában

„Nulla hulladék baba” – Panni saját készítésű mosható pelenkában

Használj mosható törlőkendőt babádnak!
Szintén saját tapasztalat: ha már a pelenka mosható, akkor a popsitörlő (nedves törlőkendő) miért is ne lehetne mosható? Bár a pelenkák esetében új illetve saját magam által varrott darabokat használtam, a mosható popsitörlőknél régi mull (tetra) pelenkákból, törölközőkből daraboltam és szegtem be kisebb kendőket.

Használat előtt bevizeztem (semmi flancra nem volt szükség, csak szimpla csapvízre), és tökéletes zéró hulladékos és természetesen zöld alternatívája volt a nedves törlőkendőknek.

Használj nulla hulladék „termelő” kozmetikumokat a babának babázás alkalmával!
Amíg a baba egészen picike (kb. fél éves korig) nem igazán van szüksége egy tiszta vizes átmosdatásra, hiszen nemigen tud koszos lenni. A különféle csoda mosakodószerek fölösleges pénzkidobással és szeméttermeléssel (főleg műanyag flakon) járnak. Nagyobb babák esetében természetes szappanok jó alternatívát adnak a fürdéshez.

A természetes olajok (pl kókusz olaj, oliva olaj) és vajak (pl. shea vaj) elegendőek ahhoz, hogy a víz és a szappan ne szárítsák ki esetlegesen a baba bőrét. Ezek a termékek pedig könnyedén megvásárolhatóak nagy kiszerelésben (nagyon kevés kell belőlük), így a hulladéktermelés minimalizálódik. Tökéletes „zöld” megoldás ha hintőpor helyett (már ha a babád bőre ezt igényli) természetes kukorica keményítőt használsz.

Használt babaruhák és egyéb felszerelések
Egy baba képtelen elnyúzni a ruháit és egyéb felszereléseit (pl. babakocsi, ergonomikus babahordozó, babaágy, stb.), inkább csak kinövi. Gyönyörű, tökéletes állapotban lévő babaruhákat és egyéb felszereléseket lehet használtan, a bolti ár töredékéért, megvenni. Érdemes kicsit keresgélni helyi hirdető oldalakon. Fontos itt is törekedni az 5R első szabályára: csökkentsd (reduce), azaz csak azt és annyit vásárolj (még ha használtan is teszed), amire feltétlenül szükséged van. Továbbá nincs értelme előre túl sok mindent bevásárolni, hiszen majd az igazi együttélés hozza meg, hogy valójában mire is van szükség. Én például nem vettem cumisüveget, mert fölöslegesnek tartottam: anyatejes bab lévén, nem is lett ilyesmire szükségünk. Amikor a későbbiekben külön innivalót is kapott, akkor azonnal pohárból adtam inni a kislányomnak.

A reklámanyagok fölöslegesek
Ne felejtsd el, hogy az ingyenes szóróanyagok teljesen fölöslegesek. Gyakorlatilag csak papír és műanyag van bennük, igazán értelmesen használható termékminta nemigen. Tedd mérlegre: az esetlegesen használható pár ingyenes termékminta megéri-e a sok vele járó hulladékot? Ráadásul akaratlanul is rávisznek fölösleges vásárlásokra az akciókkal.

Szoptasd a babádat ameddig csak lehet!
Azt hiszem erről nem nagyon kell részletekbe menően írnom: a legjobb tápláléka a babának, a legkényelmesebb az anyukának. Nem csak azért, mert mindig „nálad” van, és azonnal felkínálható a picinek, hanem mert tökéletesen hulladékmentes és vásárlás mentes is.

Babázás - Pannival a strandon

Babázás – Pannival a strandon

Hozzátáplálás minimális hulladékkal
Amikor eljön a hozzátáplálás ideje, akkor lehetőség szerint kerüld el a bolti ételeket. Saját magad nagyon gyorsan is el tudod ezeket készíteni, ráadásul egészen biztosan egészségesebb is. Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget elkészíteni, és adagonként fagyasztani. Ha mindenképpen alkalmanként rákényszerülsz bolti babaétel vásárlásra, akkor is üvegeset válassz, aminek a csomagolása a későbbiekben még használható.

Óvatosan a játékvásárlással
A gyerekek többsége rengeteg játékkal van körülvéve. Ez nemcsak fölösleges pénzkidobás, de a gyerekek érdeklődése is csökken a bőség zavarában, ráadásul még túlzottan izgathatja is őket. Érdemes olyan játékokat választani, ami egyrészt természetes anyagú, másrészt használatukkal fokozza a gyerekek képzelőerejét. A játékok továbbá használtan is könnyen és olcsóan beszerezhetőek – de itt is figyeljünk a túlvásárlás elkerülésére.

Beszélj a családdal, barátokkal
Amikor megszületik egy baba, akkor a családtagok és a barátok előszeretettel látogatják az újdonsült szülőket és babát. Természetesen nem érkeznek üres kézzel, mégis sokszor azt érezhetjük, hogy bár üres kézzel jöttek volna. A kellemetlen helyzetek elkerülése végett érdemes beszélni velük még a látogatást megelőzően, és olyan dolgokat kell kérni, ami biztosan hasznos lesz (pl. vásárlási utalvány, főtt étel, ígéret gyerekfelügyeletre a későbbiek folyamán, stb.).

A babázás legfontosabb területeire kitértem, és remélem hasznotokra válik. Boldog babázást kívánok, természetesen hulladékmentesen.

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...