Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Vágódeszka újrahasznosítása kicsit másképp – #10 DIY

Vágódeszka újrahasznosítása, avagy a kreativitást az újrahasznosítással ötvöző DIY rovat bemutatja, hogy miért ne dobd ki az elhasznált vágódeszkádat.

Kreatív Hobbik Csoport –  DIY rovata 10. alkalommal jelentkezik. A vágódeszka alapvető eszköze konyhai felszerelésünknek, de ha feleslegessé válik a kidobás helyett mit kezdhetünk még vele? Ebben nyújt segítséget Béres Kata vágódeszka újrahasznosítását leíró cikke.

Elkészítési idő: 3 óra
Készítő: Béres Kata – Infinity Decoupage

Nézzük az elkészítés menetét:
Erre a célra megfelel a már elnyűtt régi kidobásra ítélt vágódeszkánk is. Ebben az esetben ne felejtsük el fertőtleníteni a használt vágódeszkánkat.

A fertőtlenítést az alábbi természetes módon tehetjük meg:
Víz és ecet keverékével nedvesítsünk be egy ruhát vagy papírtörlőt és töröljük át a deszkát, evvel fellazítjuk az ételmaradékot. Ezután töröljük át hidrogén-peroxiddal is, mert evvel eltávolítjuk a maradék baktériumokat. A tökéletes eredményért szórjuk meg durva sóval az egész felületet, és hagyjuk állni kb. 1 napig.  Mielőtt lemossuk a sót, egy félbe vágott citrommal dörzsöljük át a felületet, és hagyjuk még 10 percig a só/citrom keveréket a deszkán, majd alaposan öblítsük el tiszta vízzel. Töröljük át és hagyjuk szabadon levegőn megszáradni. Ha ezzel megvagyunk finoman át is csiszolhatjuk a felületet ha a só kevésnek bizonyult.

Alapanyagok, amire szükséged lesz:

  • fa vágódeszka
  • fa ruhacsipesz
  • akasztó
  • fehér matt akrilfesték
  • matt dekupázs ragasztólakk
  • 3D por,finom szemcséjű
  • matt akrilfesték: mandarin, sötét barna, sötét homok színekben
  • spatula, ecsetek, csiszoló
  • téglafal stencil
  • szalvéta

Alapozás fehér matt festékkel szivacsecset segítségével történik. Kb fél órát száradni hagyjuk. Átcsiszoljuk, portalanítjuk a felületet.

Tépkedjük el a szalvétát a választott minta körül. Három rétegre bontjuk a szalvétát, csak a legfelső, színes réteget használjuk.

Matt ragasztólakkal dekupázsoljuk a szalvétát, minimum fél órát száradni hagyjuk.

Csiszolóval eltávolítjuk a lelógó részeket. Kis felületekre bőven elegendő a műköröm csiszoló is.

A 3D port fehér festékkel elkeverjük paszta állag eléréséig.  A téglás stencilt felhasználva a műanyag spatulával eloszlatjuk a pasztát. Nem baj, ha nem sikerül egyenletesre, annál természetesebb hatást érünk el. Kb 1 órát hagytam megkötni.

Jöhet a festés. Bátran keverjük a színeket. Az életben sem egy színűek a téglák.

A ruhacsipeszt szedjük szét darabjaira, abból lesz a kerítés. Fessük le azt is az akasztóval együtt, majd száradás után ragasszuk a helyére, az akasztót pedig csavarozzuk fel.

Én az előszobába képzeltem el kulcstartónak. De ha konyhai szalvétával készítitek, lehet akár konyharuha akasztó is.

A vágódeszka újrahasznosítása igazán szép eredménnyel zárult.

Vágódeszka újrahasznosítása - így is lehet. / Fotó: Infinity Decoupage

Vágódeszka újrahasznosítása – így is lehet. / Fotó: Infinity Decoupage

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve.

A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek