Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Vágódeszka újrahasznosítása kicsit másképp - #10 DIY - Hulladekvadasz.hu

Vágódeszka újrahasznosítása kicsit másképp – #10 DIY

Vágódeszka újrahasznosítása, avagy a kreativitást az újrahasznosítással ötvöző DIY rovat bemutatja, hogy miért ne dobd ki az elhasznált vágódeszkádat.

Kreatív Hobbik Csoport –  DIY rovata 10. alkalommal jelentkezik. A vágódeszka alapvető eszköze konyhai felszerelésünknek, de ha feleslegessé válik a kidobás helyett mit kezdhetünk még vele? Ebben nyújt segítséget Béres Kata vágódeszka újrahasznosítását leíró cikke.

Elkészítési idő: 3 óra
Készítő: Béres Kata – Infinity Decoupage

Nézzük az elkészítés menetét:
Erre a célra megfelel a már elnyűtt régi kidobásra ítélt vágódeszkánk is. Ebben az esetben ne felejtsük el fertőtleníteni a használt vágódeszkánkat.

A fertőtlenítést az alábbi természetes módon tehetjük meg:
Víz és ecet keverékével nedvesítsünk be egy ruhát vagy papírtörlőt és töröljük át a deszkát, evvel fellazítjuk az ételmaradékot. Ezután töröljük át hidrogén-peroxiddal is, mert evvel eltávolítjuk a maradék baktériumokat. A tökéletes eredményért szórjuk meg durva sóval az egész felületet, és hagyjuk állni kb. 1 napig.  Mielőtt lemossuk a sót, egy félbe vágott citrommal dörzsöljük át a felületet, és hagyjuk még 10 percig a só/citrom keveréket a deszkán, majd alaposan öblítsük el tiszta vízzel. Töröljük át és hagyjuk szabadon levegőn megszáradni. Ha ezzel megvagyunk finoman át is csiszolhatjuk a felületet ha a só kevésnek bizonyult.

Alapanyagok, amire szükséged lesz:

  • fa vágódeszka
  • fa ruhacsipesz
  • akasztó
  • fehér matt akrilfesték
  • matt dekupázs ragasztólakk
  • 3D por,finom szemcséjű
  • matt akrilfesték: mandarin, sötét barna, sötét homok színekben
  • spatula, ecsetek, csiszoló
  • téglafal stencil
  • szalvéta

Alapozás fehér matt festékkel szivacsecset segítségével történik. Kb fél órát száradni hagyjuk. Átcsiszoljuk, portalanítjuk a felületet.

Tépkedjük el a szalvétát a választott minta körül. Három rétegre bontjuk a szalvétát, csak a legfelső, színes réteget használjuk.

Matt ragasztólakkal dekupázsoljuk a szalvétát, minimum fél órát száradni hagyjuk.

Csiszolóval eltávolítjuk a lelógó részeket. Kis felületekre bőven elegendő a műköröm csiszoló is.

A 3D port fehér festékkel elkeverjük paszta állag eléréséig.  A téglás stencilt felhasználva a műanyag spatulával eloszlatjuk a pasztát. Nem baj, ha nem sikerül egyenletesre, annál természetesebb hatást érünk el. Kb 1 órát hagytam megkötni.

Jöhet a festés. Bátran keverjük a színeket. Az életben sem egy színűek a téglák.

A ruhacsipeszt szedjük szét darabjaira, abból lesz a kerítés. Fessük le azt is az akasztóval együtt, majd száradás után ragasszuk a helyére, az akasztót pedig csavarozzuk fel.

Én az előszobába képzeltem el kulcstartónak. De ha konyhai szalvétával készítitek, lehet akár konyharuha akasztó is.

A vágódeszka újrahasznosítása igazán szép eredménnyel zárult.

Vágódeszka újrahasznosítása - így is lehet. / Fotó: Infinity Decoupage

Vágódeszka újrahasznosítása – így is lehet. / Fotó: Infinity Decoupage

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve.

A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

You may also like...