Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Szamos haldoklása – Fertőző, veszélyes hulladék ömlik a folyóba

A Szamos folyó súlyos szennyezettségére hívja fel a figyelmet a Greenpeace magyar, román és szlovák munkatársai. A szervezet aktivistái június elején vizsgálták a folyó szennyezettségét. A mérések kimutatták: súlyosan fertőző szennyezés ömlik a folyóba.

A környezetvédő szervezet azt várja a hatóságoktól, hogy sürgősen lépjenek fel az illegális szennyezés ellen, a lakosság egészségének védelmében.

Szamos haldoklása- Fertőző, veszélyes hulladék ömlik a folyóba

Szamos haldoklása- Fertőző, veszélyes hulladék ömlik a folyóba

A Greenpeace magyar, szlovák, román szakértői június 1-én Szatmár megyében, Vetés (Vetiș) településnél vizsgálták a Szamos szennyezettségét. Azt találták, hogy a magyar határtól pár kilométerre található Unicarm húsüzemnél továbbra is bűzös, rothadó húsfeldolgozási maradékokkal teli szennyviz folyik a folyóba.

A környezetvédő szervezet vízmintákat vett a húsüzemnél a Szamosba közvetlenül beömlő szennyvízből, a folyó román szakaszán a szennyvízbefolyás alatt és felett körülbelül kétszáz méterrel, valamint a Szamos magyar szakaszán, 4-5 kilométerrel a szennyezés alatt. [1]

A befolyás alatt a folyó fősodrában jól látható volt a lefolyó szennyezés, de a Greenpeace a keveredett vízminőséget igyekezett vizsgálni, így a fősodor mellett, a lassabb folyásból vett mintákat. A mintákat hűtve szállították magyarországi akkreditált laboratóriumba, ahol biológiai és kémiai vizsgálatok elvégzését kérték.

A vizsgálati eredmények [2] alátámasztják, hogy szennyezés jut a Szamosba. A befolyás feletti vízminta vízminősége kiváló volt a vizsgált kémiai és biológiai paraméterek tekintetében. Azonban Szamosba befolyó szennyezésből vett minta súlyos értékeket mutatott: az állati hulladékkal, fekáliával szennyezett tisztítatlan szennyvíznek nagyon jelentős volt a bakteriológiai és kémiai szennyezettsége. A fertőzéseket okozó E. coli száma több nagyságrenddel meghaladta az elfogadható értéket, így megállapítható, hogy a folyóba ömlő szennyezés gyakorlatilag fertőző veszélyes hulladéknak minősül. [3]

A befolyás alatt pár száz méterrel nőtt a Szamos bakteriális, biológiai szennyezettsége. A bakteriális telepszám a normálisnak tekinthető, milliliterenként száz körüli értékről 3000 feletti értékre ugrott. A folyón leúszó rothadó szennyezés még a pár kilométerrel lejjebbi magyar oldalon, Csengernél is jól látszott. A folyás mellől vett mintákban még itt is magasabb volt a víz kémiai oxigénigénye, ami a vízben lévő szerves anyagokra utal.

„Elfogadhatatlan, hogy a botrány kirobbanása [4] után több héttel, a román hatóságok ígéretei ellenére, még mindig nem szűnt meg a folyó szennyezése. A fertőző szerves hulladék továbbra is tisztítatlanul ömlik a Szamosba, ami nem sokkal később a Tiszába jut” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

A környezetvédő szervezet az eredményekről értesíti a magyar és a román hatóságokat, és azt várja a hivatalos szervektől: haladéktalanul intézkedjenek, és vessenek véget a Szamos szennyezésének.

További információ:
SIMON Gergely
regionális vegyianyag-szakértő
gergely.simon@greenpeace.org
+36 20 252 9212


Képek a június 1-i mintavételről: https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/albums/72157682142826753

Jegyzetek:

[1] https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1NqNF2TqgFWrZKZiuMXK4saGB8Ns&ll=47.822797470140074%2C22.7416123336792&z=13

[2] http://www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/vegyi/szamos_vizsg_jk_20160602.pdf

[3] A 225/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelethez 2. melléklete szerint:
3.2.1. Ha a következő tulajdonságok közül legalább eggyel rendelkezik, a HP4, HP5, HP6, HP7, HP9, HP10, HP11 és a HP14 veszélyességi jellemzőkre vonatkozó nemzeti ökotoxikológiai (biológiai) minősítési paraméterek alapján az 1357/2014/EU rendelet mellékletében meghatározott veszélyességi jellemzőkkel rendelkező hulladéknak kell tekinteni
a) azt a hulladékot, amelynek vizes oldatkivonata az egértesztben negatív eredményt mutat, de a sejttenyészetet 40-szeres hígításban pusztítja;
b) azt a fertőző hulladékot, amely Salmonellát és/vagy életképes parazita bélféreg-petéket, továbbá F. coliform és F. streptococcus baktériumokat (>200 telep/g mennyiségben) tartalmaz;
c) a környezet élő szervezeteit károsító hulladékot, amely desztillált vizes kivonata a Daphnia- és a csíranövény-tesztben >100-szoros, a baktériumtesztben, a hal- és algatesztben >50-szeres hígításban károsító hatású;
https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a1500225.kor

[4] Az Együtt egyik önkormányzati képviselője május elején jelentős biológiai szennyezést mért az üzem közvetlenül a Szamosba kifolyó szennyvizében. A beszámolók szerint a szennyvíz összetétele látványában is gyakran változik.

Hulladékvadász Hírfolyamban további hasonló cikkek olvashatóak ide kattintva.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek