Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Tojáshéj mozaik az újrahasznosítás forradalma – #11 DIY

A tojáshéj mozaik technika ismerősen cseng? Ha még nem, akkor a DIY rovatunk következő részében Béres Kata bemutatja nektek ezt az egyedi technikát.

A Kreatív Hobbik Csoport rovatának következő részében a tojáshéj ezerarcú újrahasznosítási lehetőségei közül az egyiket mutatja be az alkotó.

Az alkotó gondolatai a tojáshéj újrahasznosításával kapcsolatban
Olvastam egy cikket arról, hogy a tojáshéj igen hasznos a kertben, kiváló tápanyagforrás a növényeknek, illetve segít a kártevők elleni természetes védekezésben. A kalcium-karbonátból álló tojáshéj kiváló módja annak, hogy ezt az ásványi anyagot kijuttassuk a talajba. Az ültető gödörbe szórva hozzájárul az újonnan elültetett növény fejlődéséhez. Sőt a madarak is kedvelik, tehát nyugodtan keverhetjük télen a magok közé is. De hogy ne csak a kertbe használjuk fel és mivel a család elég nagy mennyiségű tojást fogyaszt, én meg nagy adag kreativitással vagyok megáldva, gondoltam felhasználom erre a célra is. Készítettem egy kis képet a falra tojáshéj mozaikkal, szalvétatechnikával kombinálva.

Készítő: Béres Kata – Infinity Decoupage
Elkészítési idő: 1,5 óra
Technika: Decoupage (szalvétatechnika), tojáshéj mozaik, újrahasznosítás

Lássuk mire lesz szükségünk:

  • 3-4 db tisztára mosott, megszárított tojáshéj
  • matt dekupázs ragasztólakk
  • mintás szalvéta
  • natúr falap, 15×15 cm
  • matt fehér, földbarna akrilfesték
  • ecsetek

Elkészítés menete:A tojáshéjat kisebb darabokra törjük.Dekupázs ragasztóval mozaikszerűen felragasztgatjuk a darabokat. Elárulom ez lesz a legnehezebb feladat az egész munkánk során.Kb fél óra száradás után lefestjük a tojáshéjakat fehér akril festékkel.Közben rétegeire bontjuk a szalvétát. Csak a legfelső mintás réteget használjuk fel.Teljes száradás után jöhet a dekupázs. Ragasszuk fel a szalvétát a teljes felületre. Alulról felfelé, kis lépésekben haladjunk ezzel is segítve, hogy ne szakítsuk el közben a szalvétát és ne maradjon ráncos a szalvéta felülete.Árnyaljuk az éleket a földbarna akril festékkel.Lakkozzuk le pici vízzel hígított decoupage ragasztólakkal.

Készítsünk rá akasztót, válasszuk ki a helyét és gyönyörködjünk benne.

Tojáshéj mozaik technikához neked is kedved lett?

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve.
A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek