Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Havanna lakótelep szelektív vérlázító látványa

Havanna lakótelep szelektív vérlázító látványa nem csak a Budapesten élők szokhattak már hozzá, de sajnos nem tudunk szó nélkül a probléma mellett elmenni.

Mint már több esetben is érkezett hasonló bejelentés az oldalunkra. Minden alkalommal leírtuk, hogy ez a fajta cselekmény elítélendő, antikulturális. Továbbá azt is, hogy az FKF Nonprofit Zrt. a terület 1 méteres körzetének a tisztítását rendszeresen elvégzi. Sajnos ezt a szemetelők ki is használják azért is alakulhatnak ki minduntalan hasonló állapotok a szelektív hulladékgyűjtő szigetek közvetlen környezetében. Hasonló bejelentés a hetekben Zuglóból érkezett, ami ide kattintva elérhető.

A bejelentés szövege
“Tisztelt Hulladékvadászok! A képeken látható szelektív hulladékgyűjtőt RENDSZERESEN használják egyesek lomtalanító központnak. A helyszín Budapest, XVIII. Havanna lakótelep CBA üzlet mögötti szelektív sziget. Mely a Havanna utca 48 magasságában található. Használt gumi abroncs, festékes vödrök, használt bútorok is megtalálhatóak itt. A picivel távolabbi sima utcai kuka mellett is találhatóak nem oda való szemetek. “

Havanna lakótelep szelektív hulladékgyűjtő szigete jól kivehető a háttérben. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Havanna lakótelep szelektív hulladékgyűjtő szigete jól kivehető a háttérben. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Hulladék jellege: kommunális, veszélyes, gumiabroncs.

Havanna lakótelep mellől érkezett bejelentést továbbítjuk az aktuális önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!


Havanna lakótelep a wikipedia szerint:

A Havanna-lakótelep Budapest egyik városrésze a XVIII. kerületben, Pestszentlőrincen.

Fekvése
Határai: Baross utca, Margó Tivadar utca, Kolozsvár utca, Barcsay utca, Vörösmarty Mihály utca. Területe hozzávetőlegesen 60 hektár.

Lakásállománya
A lakótelep 140 önálló házszámmal rendelkező panelházból áll, amelyekben több mint 6000, 34-72 m2-es, összkomfortos lakás (a kerület lakásainak 16,6%-a) található, kb. 17500 lakóval (a kerület lakosságának 18,3%-a). 1989-ben a lakások 31%-a volt magántulajdon, míg 2000-ben már csak 5% maradt önkormányzati bérlakás.

Története
Az első világháborút megelőző időszakban a Havanna-lakótelep mellett Lipták Pál gyárai álltak. 1916-tól átállt a hadfelszerelési cikkek gyártására. Ekkor a gyártelep mellé ide építettek lőszertelepet is. Ez a Magyar Lőszergyár Rt. telepe volt. A Tanácsköztársaság bukása után a Lipták gyár lőszergyártó részlegét leszerelték és az épületeket, műhelyeket alakították át kis szoba-konyhás földszintes lakásokká. Ezáltal nagyon sok Erdélyből áttelepülőnek, hadirokkantnak, illetve szegényebb családnak oldották meg a katasztrofális lakáshelyzetét. A kialakított lakások igen szerények voltak, de a kor és a leendő lakók igényeit kielégítették. Az így létrehozott, fallal körülvett városrész az Állami lakótelep nevet kapta. A harmincas évek végén – negyvenes évek elején közel 9000 ember élt itt, nem éppen egészséges körülmények között. 1944-ben a telep egyik félreeső részén hozták létre a zsidó gettót (kb. 1500-an voltak benne).

Az Állami lakótelep „rekonstrukcióját” a hatvanas években már tervezték, de akkor még nem láttak hozzá, erre még több mint tíz évet kellett várni. Az ötödik ötéves terv időszakában aztán eltüntették az Állami lakótelepet, és 1977-ben elkezdték a Havanna lakótelep építését (tervezője: Virágh Csaba építész). A Fővárosi Tanács beruházása akkor ötmilliárd forintba került; ebből a pénzből 5600 lakás építésére futotta. Szinte rekord gyorsasággal, egy év alatt felhúzták az első házakat, és 1978-ban beköltöztek az első lakók.

Forrás: wikipedia.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek