Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Érd Thermal Hotel: Mi lesz Veled? - Hulladekvadasz.hu

Érd Thermal Hotel: Mi lesz Veled?

Az Érd Thermal Hotel épület sorsa szorosan összefügg a nyolcvanas években Érd-Óvárosban talált termálvíz megtalálásával és hasznosításával. Sajnos azonban több mint két éve teljesen vége szakadt a tündérmesének és az egykori uradalmi sóház és dézsmaház pusztulásnak indult.

Érd Thermal Hotel

A Hotel bejárata több mint 2 éve zárva tart. Fotó: hulladekvadasz.hu

Minden ott kezdődött, hogy az érdi Glavati István építész elhatározta, hogy a nyolcvanas években termálvizet talál Érd-Óvárosban. Sokan megmosolyogták a tervét, de az idő őt igazolta és 1986-ban gyógyvizet talált a Vízkutató és Fúró Vállalat. 1990-ben a vízforrás felhasználására a XVIII. századi uradalmi sóház, dézsmaház átalakításával épült a teljes nevén „Thermal Hotel Liget” nevű szálloda. A termálvíz természetesen a szálloda tulajdonába került.

A termálvíz: az igazi természeti-kincs ivó- és fürdőkúrájával!

Az érdi fürdőkomplexum meleg vizét (42oC) 800 méter mélységű termálkútból nyeri, mely a geológiai miocén időszak víztároló képződményeiből táplálkozik. A víz nátriumhidrokarbonátos, kloridos, szulfátos termálvíz, amelynek azonban bromid és jodid ion tartalma is jelentős, a fluorid ion tartalma pedig kimondottan magas.

Az intézmény OEP (teljes néven: Országos Egészségügy Pénztár) fürdő megyei gyógy minősítést kapott és a fürdőkezelések tekintetében szorosan együtt is működött az OEP-el. A termálvíz pedig gyógyvíz minősítésű lett, így az intézmény a magyarországi Egészségturisztika jelentős szereplőjévé vált.

Az 1995-ben történt tulajdonos váltással köszöntött be igazán az „Aranykor” az Érd Thermal Hotel életében.

Mind e mellett az épület falai között kiemelkedő művészek alkotásait lehetett megcsodálni, úgymint Töreky Ferenc festőművész szecessziós jellegű képeit és Domonkos Béla szobrászművész több szobrát is. A szálloda rész egyébként 30 szobából és két együtt 120 főt befogadó konferenciateremből áll, átlagosan 50-55 főnek adva munkát. Bővítés lehetőségi tanulmány is készült a szállodára vonatkozóan, mellyel Érd Város Településrendezési Terve is számolt. Mindent összevéve elmondható, hogy Érd igazi ékszeres dobozává vált minden tekintetben az Érd Thermal Hotel ezen időszakban és fényes jövő előtt állt.

Érd Thermal Hotel

A 2010-2015 közötti időszak az átfestés után

A 2009-2010-es években a tulajdonosi szerkezet és az intézmény vezetésének megváltoztatásával az épület színét is leváltották. A korábbi harmonikus fehér szín helyett egy rózsaszínes-narancssárgás szín került fel, amely szinte már sejtette, hogy itt nem fognak ugyanúgy menni a dolgok. A korábbi egyedüli tulajdonos hosszabb külföldi tartózkodása alatt a szálloda irányítása minden bizonnyal nem volt megfelelő, ami oda vezetett, hogy az Érd Thermal Hotel 2015. március 14-én bezárt műszaki okokra hivatkozva. Ráadásul még a szálloda melletti artézi kutat is elzárták. Azóta lényegében semmi más nem történt, mint az épület folyamatos pusztulásnak indult, míg a korábbi egyedüli tulajdonos azóta is próbálja jogi úton még megmenteni az intézmény egykori méltóságát.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a falakról mállik le a festék és a bejárati márványlépcső több helyen meg van törve, de hátulról betekintve is látványos a pusztulás az ürességtől tátongó nagy medencével, az egykori sportpálya derékig érő gazával és gazdasági bejárat „rumlijával”. Minden a tehetetlenséget és a kilátástalanságot tükrözi, rendkívül méltatlanul.

Érd Thermal Hotel sorsa jobbra érdemes és talán bíztató is lehet a Polgármesteri Hivatal közelmúltban meghozott döntése a termálkút felújításáról. A Városkép Romboló csak drukkolni tud a továbbiakhoz és a mielőbbi megújuláshoz!

[codepeople-post-map]

You may also like...