Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Kamra berendezése - egy nyári nap hulladékmentesen - Hulladekvadasz.hu

Kamra berendezése – egy nyári nap hulladékmentesen

Kamra berendezése, avagy hogyan építsük fel hulladékmentesen saját háztartási kamránkat. Ebben segít Tóth Andi következő cikkével.

Eddig napokig csak kertészkedtem, igazi nyári meleg volt, de nem számított. Ráadásul teljesen benne vagyunk a friss idény zöldség és gyümölcs szezonban, így a napi feladatokból a kamra feltöltése sem maradhatott ki.

Jelenleg itt tart a kamrám: meggy és eper szörp, eperdzsem, cseresznye és meggy befőtt, meggy dzsem, sima paradicsom és ugyanennek az olaszos változata. Nagy szerencsém van ezekkel idén, mivel anya vásárolt magának egy befőzőautomatát, így kölcsön tudom kérni tőle. Ezzel minden sokkal egyszerűbb, gyorsabb és minden tartósítószermentes. Ez nemcsak az egészségünk miatt érdekes, hanem szeméttermelés miatt is. Bár legutoljára már direkt nem a családi csomagolt dzsemfixet vásároltam, csak szimplán darabra (minimális az árkülönbség), mert így legalább a családi csomag plusz műanyag csomagolását sem kellett elhoznom. Ami még hátravan (de azt szerintem egy másik napon fogom megcsinálni) a befőttes és lekváros üvegek díszítése. Hogy mi az oka ennek? Funkcionálisan semmi, csak mert így szép.

Kamra berendezése - egy nyári nap hulladékmentesen

A kamrám 2016/2017-ben

Mára maradt még meggy, ebből leves és meggyes pite készül. Illetve kaptam egy tál ribizlit, ami szintén feldolgozásra vár. A ribizli nagyobbik részéből készítettem két kis üveg dzsemet (magozva), a kisebbiket megtartottam estére desszertnek, a dzsemből fennmaradó magot és gyümölcs húst pedig egy kis maradék fonnyadt uborkával összeturmixoltam és a kutyák kapták vitamin kiegészítésként a nyers hús mellé vacsorára.

Közben a tusfürdőnk is kifogyott, így nekiálltam tusfürdőt bekeverni. Most ezt úgy írtam, mintha valami nagy elszántság, sok idő és türelem kellene hozzá. Egyáltalán nem. Kb. fél órás feladat, az előkészítéstől az elpakolásig.

A citromos ecetet leszűrtem és csatos üvegbe töltöttem, készítettem fürdőszoba takarításhoz nedves törlőkendőket is, és természetesen egy nagy adag tusfürdőt.

Közben mellékesen kivettem a tegnap leszüretelt, felaprózott és fagyasztott snidling hagymát, és üvegekbe átraktam. Így került végleges helyére a fagyasztóba.

Illetve Panna lányom is „főzőcskézett”. „lenyúlt” egy kevés tisztított ribizlit, meggyet, összetörte villával, hozzátett még egy barackot, cukrot és natúr joghurtot. Az egészet betöltötte a jégkrém formába, ami nem fért bele, azt gyümölcs joghurtnak uzsonnára elfogyasztotta.

És a mai hulladéktermelés, ami ráadásul az utolsó darabig szelektív gyűjtőbe rakható:

A kamra berendezése nem egyszerű folyamat, hogy tényleg hulladékmentes legyen jól át kell gondolni.

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...