Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Textilzsák - Készítsd el magad! - Hulladekvadasz.hu

Textilzsák – Készítsd el magad!

Textilzsák elkészítésén már gondolkodtál? Készítsd el magad! Tóth Andi egy kicsit segít elmerülni a téma rejtelmeibe alábbi cikkében.

Fotó: gippslandunwrapped.com

Fotó: gippslandunwrapped.com

Nagyon sokszor felmerült a kérdés, és sokszor beszéltünk is már arról, hogy a háztartásokban leggyakrabban előforduló, egyik leg környezet károsítóbb használati cikket, a műanyag zacskót/szatyrot hogyan és mivel lehetne kiváltani.

Fotók: themerrythought.com – sewinlove.com – carissashaw.com

A fő cél, hogy mindenképpen tartós, hosszú távon használható legyen. Másodlagos cél, hogy lehetőség szerint olyan anyagból készüljön, ami nem műanyag. És természetesen nem utolsó szempont az sem, hogy az alapanyag honnan származik, azaz a legideálisabb, ha újrahasznosítunk textilt erre a célra (mindegy hogy turkálóból vagy a saját háztartásunkból származik).

Összegyűjtöttem 10 különböző és különleges varrás mintát, ötletet textil szatyrok, táskák, zsákok készítésére, de ennél sokkal többet találhattok a neten böngészve. Igaz ezek többnyire angol nyelvűek, de a képek elég informatívak.

Fotó: core77.com

Fotó: core77.com

Textilzsák elkészítéséhez kellemes kreatív időtöltést kívánok!

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel


Textilhulladék, Mi is az? Hogyan keletkezik? Újrahasznosítás?

A természetes alapú textileket az ember már évezredek óta használja, ezeknek a hulladékai nem szennyezik a környezetet, mert viszonylag „hamar” lebomlanak. A mai textilek azonban sokszor tartalmaznak mesterséges anyagokat is, és mennyiségileg is jóval többet használunk belőlük, mint egykoron. Ezért is fontos a tudatos vásárlás. Figyeljünk oda, hol gyártották a ruhát, milyen anyagból készítették!

A textil alapanyaga lehet természetes növényi eredetű (pamut, len, kender, juta, rami), lehet természetes állati eredetű (gyapjú, hernyóselyem), ásványi eredetű (azbeszt), lehet mesterséges szerves eredetű (regenerált, szintetikus), vagy mesterségesen szervetlen eredetű (üvegszál). A szintetikus részhez tartozik például az, amikor a szelektíven gyűjtött műanyag palackokból szálhúzással poliészter szálakat készítenek és abból polár pulóvert, bélést, esernyőt, cérnát készítenek! Ezen újrahasznosítás túlnyomórészt Kínában zajlik.

A textilhulladékok szelektív gyűjtése egyre szélesebb körben működik hazánkban, igaz, ezen anyagok újrafeldolgozását csak pár cég látja el. A két legnagyobb hazai feldolgozó a Temaforg Zrt. és a Tesa Kft., ők a felvásárolt hulladékból fonalat és ipari vattát állítanak elő.

Forrás: kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu

You may also like...