Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Az Újpesti uszoda tíz éves kálváriája - Hulladekvadasz.hu

Az Újpesti uszoda tíz éves kálváriája

Az Újpesti uszoda a rendszerváltás előtti Budapest egyik legjelentősebb és leglátogatottabb modern uszodájának és gyógyfürdőjének számított. Mindez tíz éve már csak emlék marad, a hatalmas betonkomplexum teljesen elhagyatottan vár a sorsára.

Újpesti uszoda

Az egykori uszoda elképesztően rossz állapotú főbejárata. Fotó: hulladekvadasz.hu

Az akkoriban jeles napra, 1974. november 7-ére épült fel Bene László és Szentmártoni Ferenc építész-társtervezők munkája nyomán az Újpesti uszoda, teljes nevén az Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda. Az új panel városrész kialakításakor és az egykori Erzsébet gőz- és kádfürdő leromlott állapota miatt szükséges volt egy vadonatúj uszodakomplexum. Nagy újdonság volt a gyógyvíz használata, amit a Széchenyi gyógyfürdőből kapott távvezetéken keresztül, biztosítva a létesítmény folyamatos, jelentős forgalmát. A medencék száma 6db, melyből 3db gyógymedence (vízhőfok 20 °C, 34 °C, 38 °C) és egy-egy úszómedence, tanmedence és lubickoló medence volt. Különlegesség, hogy az emeleti előcsarnok két oldalán a kétszeres Kossuth-díjas festő grafikus művész Barcsay Jenő egy-egy muránói üvegmozaik alkotását helyezte el az akkori Fővárosi Tanács, emelve ezzel is az épület nívóját. Fontos információ, hogy az épület mindig is a Főváros tulajdonában állt.

Újpesti uszoda

Az Árpád út felőli rész teljesen átadta magát a pusztulásnak. Fotó: hulladekvadasz.hu

Az évek során azonban gyógyvíz távvezetéke elöregedett, karbantartása, valamit az épület fenntartása egyre nagyobb költségeket emésztett fel. Ezeket már a belépőjegyárak sem tudtak fedezni, így 2007. június 01-én bezárták az épületet. Eredeti terv szerint felújítás várt volna rá, de épület statikai rossz állapota miatt, felújítása és újból megnyitása milliárdos nagyságrendű kiadással járt volna a kerületnek, így először értékesíteni szerették volna. Vevő a pénzügyi válság miatt nem akadt, ráadásul a leendő tulajdonosnak a tervezésből adódó hátrányokkal is szembe kellett volna néznie. Arról már nem is beszélve, hogy az épületben lévő Barcsay műemléknek számító, mozaikalkotásokról gondoskodnia kellett volna. Az eladáshoz egyébként a Fővárosi Közgyűlés is hozzájárult, sőt, időközben az árat a felére is lecsökkentették, továbbra is sikertelen eredménnyel.

Újpesti uszoda

Az 1974-es átadáskori állapot. Fotó: Fortepan.hu

Időközben még két fontos esemény történt. 2008. december 08-án az Aquaworld Budapest felépült a kerület határában, illetve 2013. november 05-én megnyílt a kerület – vezetése és lakói – részéről felmerült az igény alapján a Halassy Olivér Városi Uszoda.

Így a két új fürdő minden igényt kielégítő fürdő-kényelmi funkciói révén szinte teljesen el lehetetlenítette az egykori Újpesti uszoda jövőjét.

Így szinte ”borítékolható” volt, hogy az épület lebontása kerül előbb utóbb terítékre, ami egyenlőre csak búlvársajtóban jelent meg. Az önkormányzati településfejlesztési tervekben még csak a hasznosításán ötletelnek pl. „Árpád út menti egykori uszoda” munkanév alatt az Alulhasznosított és barnamezős területeknél megemlítve. Legfrissebb hírek szerint a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány mindenesetre szívügyének tekinti a két nagyméretű mozaik megmentését.

A jelenlegi helyzet így több mint kritikus. Egy hatalmas betontömeg áll a forgalmas Árpád út mellett mindenfajta jövőbeli pozitív kilátás nélkül. Az egykori fedett  főbejárat kitört üvegablakos ajtói be vannak deszkázva, felettük a vasbeton rácsos tető még az ódivatú  kiírást viseli. Ezen az oldalon még a teljesen kihalt parkolóra néző robosztus külső lépcsőház nyújt igazán tragikus látványt az emeleteken kinőtt bokraival és a hatalmas graffitikkel az emeletein. Az alsó rozsdás rácsozaton boldog, boldogtalan bedobálja a szemetet és viszonylag hamar az is feltűnik, hogy az épület oldalában fekvő kis parkot kezdik szemétlerakónak használni.

A túloldalon, a Rózsa utcai parkoló felől a homlokzatot embermagasságig leginkább az ún „tag”-ek lepik el, amik alól a gazdasági bejáratok sem képeznek kivételt.

Itt egy igazán jellegzetes nagy emeleti ablak kelti fel a figyelmet, azonban mögötte csak totális üresség és élettelenség látszik.

Az összképről elmondható, hogy ez a nagy egykori uszoda épület ilyen állapotban, ilyen környezettel és ilyen elhagyatottan Városkép Romboló.

Az Újpesti uszoda épülete amennyiben nem kaphatja vissza eredeti fürdő funkcióját, akkor leginkább lebontása lenne indokolt, mindenekelőtt a Barcsay mozaikok kimentésével.

[codepeople-post-map]

You may also like...