Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Kávézacc 17 féle hasznosítási módja - Hulladekvadasz.hu

Kávézacc 17 féle hasznosítási módja

A kávézacc egy univerzális hulladék, amit Tóth Andi következő cikkében be is mutat nekünk 17 féle lehetőséget kínálva az újrafelhasználásra.

Reggel: az óra csörög, korán van, álmos szemek néznek vissza a tükörből, már elkészült a lista a fejekben, hogy mit is kell aznap megcsinálnod, lélekben próbálod aznapra összeszedni magad. Ilyenkor a legtöbb ember kávéval indítja a napot. Én nem szeretem a kávét, azonban nagyon alacsony a vérnyomásom, így szinte muszájból iszom.

Már évekkel ezelőtt utánaolvastam, hogy a sok felgyülemlő kávézaccot (hivatalosan forrázási maradékot) mire tudnám használni, azon kívül hogy a kukába dobom. 2 éve pedig már tudom, hogy a lehető legrosszabb amit ezzel a „hulladékkal” tehetnék, az hogy a kommunális szemétbe teszem.

A KSH adatai szerint az egy főre jutó kávéfogyasztás éves szinten átlagosan 2,61 kg/év (1970-2015), 2015-ben 2,3kg/év. A kávéfogyasztó felnőtt lakosságot nézve (a teljes lakosság kb. 80%-a), ez napi minimum 1 csésze kávét (7g/kávé) jelent. A kávé elfogyasztása után fennmaradó kávézacc is kb. 6-7g/adag. Azaz éves szinten átlagosan a felnőtt lakosság több mint 20 millió kg (20.000 tonna) kávézacctól szabadul meg valamilyen módon!

A kávézacc felhasználási lehetőségeinek tárháza igen széles, az egyszerű háztartási felhasználástól a bonyolultabb technológiát igénylő alkalmazásokig (pl. az autópályákról lemosódó csapadékvíz tisztításánál is megoldás lehet).

A kávézaccnak semleges a pH értéke, így a talajt nem fogja lényegesen savasítani. Azonban a kávézacc alapvető tápanyagokat biztosít a növényeknek, mivel tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, nitrogént és ként. Szén/nitrogén aránya magas, ezáltal gyorsan lebomlik a komposztálás során. A kávé főzésével a vízben nem oldódó összetevők többsége, köztük az olajok lipidek, trigliceridek, és zsírsavak, a kávézaccban maradnak. A kávézacc mérsékli talajhőmérséklet és növeli a talaj vízmegtartó képességét, a talaj kevésbé szárad ki, azaz hasonlóan működik mint a mulcsozás.

A kávézacc továbbá megköti a növényvédő szereket és bizonyos nehézfémeket (például kadmium). A kávézacc tele van antioxidánsokkal is.

A fentieket figyelembe véve (amelyek tudományos anyagokból szedtem össze), lehet valós alapja annak a sok tippnek, amikkel a neten találkozhatunk.

Íme 17 ötlet a háztartásban keletkező kávézacc felhasználására, bár ezek nagy részét én még saját magam nem próbáltam ki, de hamarosan sort kerítek rá:

  1. Kiváló kiegészítő tápanyag virágföldbe keverve. Érdemes a kávézaccot belekeverni, mert szabad levegőn könnyen penészedik.
  2. Enyhén savanyítja a talajt, ezért az ilyen típusú növények (pl. hortenzia, rhododendron) kiváltképp kedvelik.
  3. Gazdag nitrogénben, ezért a gyepre szórva is hatékony természetes növényi tápanyag.
  4. A kávézacc komposztálható, magas nitrogéntartalma miatt kifejezetten értékes eleme a komposztnak. Segít a hő létrehozásában és fenntartásában, valamint a komposzt nedvességtartalmának kezelésében.
  5. Bár tudományosan nincs igazolva, de a tapasztalatok szerint a csigák messzire elkerülik a növényeket, ahova kávézaccot szórunk.
  6. Semlegesíti a szagokat, így akár egy tálkában a hűtőszekrénybe is tehetünk. Ha az edények átvették a bennük tárolt ételek szagát, fel kell tölteni őket vízzel, majd beleszórni a zaccot, és állni hagyni.
  7. Idővel a bútorokat apró karcolások csúfíthatják el. Sötét bútorok esetén, a karcokat nedves kávézaccal bekenve át kell törölni egy puha törlőkendővel. A részecskék kitöltik a réseket, az olaj pedig lezárja őket.
  8. Konyhai súrolószerként is használható (a tisztítandó felületnek száraznak kell lennie).
  9. Tegyünk enyhén nedves kávézaccot a kandallóba. Ez megköti a hamut, így tisztításkor nem száll annyira a por.
  10. Mosogató lefolyójának folyamatos karbantartására is ideális, mivel a szemcsék letisztítják a fennakadó apró szennyeződéseket.
  11. Egy csipet kávézacc számos húsétel esetében egy kicsit intenzívebbé varázsolja az ízeket. Különleges füstös ízt ad például a sült húsoknak, ha sütés előtt átdörzsöljük egy kevés kávézaccal. Azonban fontos, hogy a kávézacc kesernyés ízét az étel is átveszi, ha túl sokat teszünk hozzá.
  12. A kávézaccból könnyű természetes festéket készíteni. Tíz percig főzzük forró vízben, majd leszűrjük. Használható ruhák színezésére, húsvéti tojások festésére, vagy akár természetes hajbarnítónak is (hatása gyorsan lekopik!).
  13. Arcpakolásba, vagy a kéz bőrének radírozására, illetve több házilag elkészíthető kozmetikai termékhez is hatékony alapanyag a kávézacc. Recepteket a neten lehet találni.
  14. Mosogatószivacsot is készíthetünk kávézacc felhasználásából: durvára őröltebb zaccot egy törlőrongyba csavarva és ezzel átdörzsölve az edényekre ragadt ételmaradékot. Az anyaggal így kíméletesen dörzsölhetjük le a foltokat, mert nem károsítja az edény felületét.

  15. Hajkondicionáló, csillogóvá, dúsabb hatásúvá teszi a hajat, ha még samponozás előtt bedörzsöljük a vizes hajba, és aztán megmossuk. Alaposan le kell öblíteni.
  16. Kaliforniában egy vállalat (Back to the Roots) fő terméke a gombatermesztő zsák. A zsákot kávézaccal és gombacsírákkal töltik fel.
  17. Kreatívkodásnál a felhasználandó papírt egyszerűen antikolhatjuk, régiessé varázsolhatjuk, ha víz és kávézacc elegyébe áztatjuk, majd lemossuk.

A kávézacc felhasználásból már ti kipróbáltátok már valamelyiket? Mik a tapasztalataitok? Osszátok meg velem is!

Hasznos tartalmakért keresd fel ezeket az oldalakat:

You may also like...