Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Kávézacc 17 féle hasznosítási módja

A kávézacc egy univerzális hulladék, amit Tóth Andi következő cikkében be is mutat nekünk 17 féle lehetőséget kínálva az újrafelhasználásra.

Reggel: az óra csörög, korán van, álmos szemek néznek vissza a tükörből, már elkészült a lista a fejekben, hogy mit is kell aznap megcsinálnod, lélekben próbálod aznapra összeszedni magad. Ilyenkor a legtöbb ember kávéval indítja a napot. Én nem szeretem a kávét, azonban nagyon alacsony a vérnyomásom, így szinte muszájból iszom.

Már évekkel ezelőtt utánaolvastam, hogy a sok felgyülemlő kávézaccot (hivatalosan forrázási maradékot) mire tudnám használni, azon kívül hogy a kukába dobom. 2 éve pedig már tudom, hogy a lehető legrosszabb amit ezzel a “hulladékkal” tehetnék, az hogy a kommunális szemétbe teszem.

A KSH adatai szerint az egy főre jutó kávéfogyasztás éves szinten átlagosan 2,61 kg/év (1970-2015), 2015-ben 2,3kg/év. A kávéfogyasztó felnőtt lakosságot nézve (a teljes lakosság kb. 80%-a), ez napi minimum 1 csésze kávét (7g/kávé) jelent. A kávé elfogyasztása után fennmaradó kávézacc is kb. 6-7g/adag. Azaz éves szinten átlagosan a felnőtt lakosság több mint 20 millió kg (20.000 tonna) kávézacctól szabadul meg valamilyen módon!

A kávézacc felhasználási lehetőségeinek tárháza igen széles, az egyszerű háztartási felhasználástól a bonyolultabb technológiát igénylő alkalmazásokig (pl. az autópályákról lemosódó csapadékvíz tisztításánál is megoldás lehet).

A kávézaccnak semleges a pH értéke, így a talajt nem fogja lényegesen savasítani. Azonban a kávézacc alapvető tápanyagokat biztosít a növényeknek, mivel tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, nitrogént és ként. Szén/nitrogén aránya magas, ezáltal gyorsan lebomlik a komposztálás során. A kávé főzésével a vízben nem oldódó összetevők többsége, köztük az olajok lipidek, trigliceridek, és zsírsavak, a kávézaccban maradnak. A kávézacc mérsékli talajhőmérséklet és növeli a talaj vízmegtartó képességét, a talaj kevésbé szárad ki, azaz hasonlóan működik mint a mulcsozás.

A kávézacc továbbá megköti a növényvédő szereket és bizonyos nehézfémeket (például kadmium). A kávézacc tele van antioxidánsokkal is.

A fentieket figyelembe véve (amelyek tudományos anyagokból szedtem össze), lehet valós alapja annak a sok tippnek, amikkel a neten találkozhatunk.

Íme 17 ötlet a háztartásban keletkező kávézacc felhasználására, bár ezek nagy részét én még saját magam nem próbáltam ki, de hamarosan sort kerítek rá:

 1. Kiváló kiegészítő tápanyag virágföldbe keverve. Érdemes a kávézaccot belekeverni, mert szabad levegőn könnyen penészedik.
 2. Enyhén savanyítja a talajt, ezért az ilyen típusú növények (pl. hortenzia, rhododendron) kiváltképp kedvelik.
 3. Gazdag nitrogénben, ezért a gyepre szórva is hatékony természetes növényi tápanyag.
 4. A kávézacc komposztálható, magas nitrogéntartalma miatt kifejezetten értékes eleme a komposztnak. Segít a hő létrehozásában és fenntartásában, valamint a komposzt nedvességtartalmának kezelésében.
 5. Bár tudományosan nincs igazolva, de a tapasztalatok szerint a csigák messzire elkerülik a növényeket, ahova kávézaccot szórunk.
 6. Semlegesíti a szagokat, így akár egy tálkában a hűtőszekrénybe is tehetünk. Ha az edények átvették a bennük tárolt ételek szagát, fel kell tölteni őket vízzel, majd beleszórni a zaccot, és állni hagyni.
 7. Idővel a bútorokat apró karcolások csúfíthatják el. Sötét bútorok esetén, a karcokat nedves kávézaccal bekenve át kell törölni egy puha törlőkendővel. A részecskék kitöltik a réseket, az olaj pedig lezárja őket.
 8. Konyhai súrolószerként is használható (a tisztítandó felületnek száraznak kell lennie).
 9. Tegyünk enyhén nedves kávézaccot a kandallóba. Ez megköti a hamut, így tisztításkor nem száll annyira a por.
 10. Mosogató lefolyójának folyamatos karbantartására is ideális, mivel a szemcsék letisztítják a fennakadó apró szennyeződéseket.
 11. Egy csipet kávézacc számos húsétel esetében egy kicsit intenzívebbé varázsolja az ízeket. Különleges füstös ízt ad például a sült húsoknak, ha sütés előtt átdörzsöljük egy kevés kávézaccal. Azonban fontos, hogy a kávézacc kesernyés ízét az étel is átveszi, ha túl sokat teszünk hozzá.
 12. A kávézaccból könnyű természetes festéket készíteni. Tíz percig főzzük forró vízben, majd leszűrjük. Használható ruhák színezésére, húsvéti tojások festésére, vagy akár természetes hajbarnítónak is (hatása gyorsan lekopik!).
 13. Arcpakolásba, vagy a kéz bőrének radírozására, illetve több házilag elkészíthető kozmetikai termékhez is hatékony alapanyag a kávézacc. Recepteket a neten lehet találni.
 14. Mosogatószivacsot is készíthetünk kávézacc felhasználásából: durvára őröltebb zaccot egy törlőrongyba csavarva és ezzel átdörzsölve az edényekre ragadt ételmaradékot. Az anyaggal így kíméletesen dörzsölhetjük le a foltokat, mert nem károsítja az edény felületét.

 15. Hajkondicionáló, csillogóvá, dúsabb hatásúvá teszi a hajat, ha még samponozás előtt bedörzsöljük a vizes hajba, és aztán megmossuk. Alaposan le kell öblíteni.
 16. Kaliforniában egy vállalat (Back to the Roots) fő terméke a gombatermesztő zsák. A zsákot kávézaccal és gombacsírákkal töltik fel.
 17. Kreatívkodásnál a felhasználandó papírt egyszerűen antikolhatjuk, régiessé varázsolhatjuk, ha víz és kávézacc elegyébe áztatjuk, majd lemossuk.

A kávézacc felhasználásból már ti kipróbáltátok már valamelyiket? Mik a tapasztalataitok? Osszátok meg velem is!

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek