Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
PET Kupa a Tisza megmentője - Hulladekvadasz.hu

PET Kupa a Tisza megmentője

A PET Kupa idén 5. alkalommal kerület megrendezésre a tiszai hulladékszennyezési problémájának figyelemfelkeltéséért és egyben a folyó megmentéséért.

A rendezvény hatalmas sikerrel zárult köszönhetően a rengeteg lelkes önkéntesnek, akik szabadidejüket nem sajnálva több, mint egy hetet töltöttek el a Tisza Dombrád és Tiszalök közötti szakaszán.

A PET kupa szervezőinek sajtóközleménye

A 16 hajóból álló PET armada elképesztő mennyiségű szemetet gyűjtött össze az V. PET Kupán. A csapat idén a Tisza Dombrád – Tiszalök közötti szakaszát járta be ártéri hulladékok után kutatva. A remek hangulatban, közös célért küzdő közösségnek közel 8 tonnányi PET palackot és egyéb hulladékot sikerült bezsákolnia. A mennyiség több mint fele, 4500 kilogramm leválogatott és újrahasznosításra alkalmas hulladék. A kezdeményezéshez csatlakozó bodrogi csapat 4 nap alatt 679 kilogrammal járult hozzá a sikerhez. A hulladék partra szállítását a PETényi Szemétevő Szeméthajó segítette.

A részvevők a helyszínen szerelték össze az általuk tervezet hajóikat. / Fotó: Magyar Csaba

A részvevők a helyszínen szerelték össze az általuk tervezet hajóikat. / Fotó: Magyar Csaba

A PET Kupa csapata a versennyel a Tisza folyamatos Romániából, Ukrajnából és hazánkból a folyóba kerülő szennyezettségére kívánja felhívni a figyelmet. A távlati cél egy nemzetközi együttműködés az ismétlődő PET-palack áradat megállítására és a Tisza mellékfolyóinak kitisztítására.

Az idei jó teljesítmény köszönhető az előzetes hulladékmonitoringoknak, a rekordszámú hajónak és önkéntesnek, valamint a PETényi Szemétszedő Szeméthajó hathatós szemétszállító közreműködésének.

„A verseny messzemenőkig beváltotta a hozzá fűzött reményeket a bodrogi takarítókülönítmény, a Zöld Kör és a kárpátaljai Papilio Természet- és Környezetvédelmi Egyesület csatlakozásával. Azt is hatalmas sikerként könyveltük el, hogy a szelektált hulladék jelentős része újrahasznosul. Jövőre még több párhuzamos környezettisztító akciót szeretnénk szervezni és segítenénk a szennyezés forrásánál.” – mondta el Hankó Gergely a PET Kupa projektvezetője.

Az év eleji jeges árral érkező hulladékáradat nyomait hónapok óta takarítja a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG), de még így is rengeteg palack maradt a kalózok számára. A két szervezet közösen szervezte a Kupa előszedését, amikor is a vízügyes kollégák egy frekventált helyre vitték az önkénteseket, hogy ott szedjék meg a hajóépítéshez szükséges palackok egy részét.

A PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület elnöke és a PETényi Szemétevő Szeméthajó megálmodója, Molnár Attila Dávid elmondta: „Ezalatt a kalandos, vidám, ugyanakkor fárasztó hét alatt a verseny 250 résztvevője összesen 140 köbméter, azaz 1000 zsáknyi hulladéktól tisztította meg a Tiszát.”

Hatalmas mennyiségű összegyűjtött műanyag hulladék. / Fotó: Magyar Csaba

Hatalmas mennyiségű összegyűjtött műanyag hulladék. / Fotó: Magyar Csaba

A rengeteg, átválogatott és összetaposott szemét elszállításában és újrahasznosításában a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., a Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. volt a kalózok segítségére. Az esemény fő támogatója a Földművelésügyi Minisztérium volt.

A PET Kupa életében újabb mérföldkövet jelentő első folyami mikroműanyag mérése is lezajlott a Wessling Hungary Kft. jóvoltából. Az eredményeket már nagyon várják a szervezők.

Eredmények állomások szerint
A hat állomás és a bodrogi szakasz megtisztításával összesen 7829 kilogramm, megközelítőleg 8 tonna hulladéktól lélegezhet fel most a Tisza. Dombrádon 1630 kg, Balsán 1100 kg, Ibrányban 1590 kg, Tokaj-Rakamaz állomáson 460 kg, Tiszalökön 2370 kg, míg a Bodrogon 679 kg szemetet tettek partra a kalózok. Később ezt az önkéntesek válogattak szét, tapostak össze (tömörítettek) és adtak át a hulladékgazdálkodóknak elszállításra. Ebből a mennyiségből előzetes számítások szerint 4500 kg újrahasznosul majd.

Gratulálunk minden részvevőnek és az PET kupa esemény szervezőinek. / Fotó: Magyar Csaba

Gratulálunk minden részvevőnek és az PET kupa esemény szervezőinek. / Fotó: Magyar Csaba

PEThajók rangsora
Az első helyezett tiszai PET hajó, Szilvi barátai névre hallgatott. Csapatuk 200 zsák szemetet, megközelítőleg 8000 palackot pecázott ki a folyóból, őket követte a Papilio. Utóbbi legénysége Kárpátaljáról érkezett és rendületlenül igyekezett a főként hazájukból érkező szennyeződést felszámolni. A harmadik helyen a Siemens önkéntes matrózai zárták a versenyt egész héten tartó töretlen lelkesedéssel. Őket követték FesztPet (Gödöllői Természetfilm Fesztivál), Vízi Pandák (WWF), Nahukivus (NHKV). Továbbá az Aztakeservit, Petúnia, Csak Csajok, Meglepetés (Cigánd), PalacKajak, Amerikalózok, Tisza 2., Henkel, Power, PETényi (Szemétevő Szeméthajó)

A PET kupa egy példaértékű kezdeményezés, ami nem csak a hulladékszennyezettségről szól, hanem az emberek összefogásának az erejéről a környezetért.

Gratulálunk minden részvevőnek és az esemény szervezőinek.

You may also like...