Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Velence Ifi Étterem a teljes pusztulás szélén (videóval) - Hulladekvadasz.hu

Velence Ifi Étterem a teljes pusztulás szélén (videóval)

A Velence Ifi Étterem, mely Arató Diszkó névre is hallgatott, elképesztően rossz és megrongált állapotával hívja fel a figyelmet a Velencei-tó partján. Nem volt ez mindig így, egykor kedvelt nyári turisztikai központnak is számított.

Velence Ifi Étterem

A felújított Velence Korzó sétány felől a lepusztult és megrongált épület. Fotó: hulladekvadasz.hu

Az Velencei tópart természet közeli arculatát nagyléptékű építkezések változtatták meg az 1970-es években. Akkor épült fel a jelenleg is működő Velence Ifi Szálló nagyobb méretű és a most tárgyalt Velence Ifi Étterem épülete. Ezek a létesítmények akkoriban fontos szerepet töltöttek be az ifjúság Velencei-tó közeli nyaraltatásában. Majd a rendszerváltás után a Velence Ifi Étterem Arató-diszkóként vált közismertté, rendszeres szórakozási lehetőséget biztosítva a tó partján nyaralók részére. A diszkó mellett egy rendőrőrs is működött itt, de 2001-ben a teljes épület értékesítése volt tervben egy Sportegyesület részére konferenciaközpont és fitneszklub kialakítása céljából. Az ezt követő időszakot és a megvalósulást homály fedi, mindössze a közeli Velencei-tó kapuja, Velence Korzó elhúzódó építkezésétől vált közismerté ez a környék. Az impozáns szolgáltatóház 2008-tól néhány év megszakítással 2014-re készült el jelentős Tó parti munkálatokkal. A felújított kikötő és a sétány mindenesetre nagy kontrasztban áll a szomszédos Velence Ifi Étterem lepusztult tömbjével.

Amilyen kép jelenleg a szemünk elé tárul, arról az építéskor a legmerészebb álmaikban sem gondoltak az építtetők. Anarchia vagy háborús helyzet esetén esik ennyire a rongáló emberek áldozatává egy épület. Számtalan helyen vannak betörve ablakok, ahol minden bizonnyal már többen be is mentek az utólagos bedeszkázás ellenére is. Ez alól még a földszinti diszkó felőli rész egykor felújított nyílászárói sem kivételek. Kintről nézve odabent vagy vandalizmus nyomai látszódnak vagy akár átmeneti szállás funkció képzelhető el. A homlokzat minden oldalon és emeleten, de még az épület tetején is kisebb-nagyobb graffitiktől hemzseg.

A legmegdöbbentőbb az épület oldalában lévő két darab megrongált, összefújt és talán fel is gyújtott munkagép, melyek a teljes kilátástalanságot tükrözik. Hátul a part felőli oldalon ugyancsak meglepő látvány a Velence Ifi Étterem egykori kiírásának hatalmas betűi fekszenek a földön. Míg elől a nem is olyan régen még üzemelő nyitott vendéglátóhely padlója egy részen még az őszi avarban lehet gázolni, kissé groteszk helyzetet okozva. Mindenesetre az erre járók egyértelműen konstatálják, hogy amíg a közelben nagy léptékű beruházás és fejlesztés történt, addig itt megállt az idő és a pusztulás megállíthatatlan.

A Velence Ifi Étterem állapota tarthatatlan, ami vagy korszerű és modern rehabilitációt vagy pedig az épület elbontását sürgeti.

[codepeople-post-map]

Készítette: #VRUMHAM

You may also like...