Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Hulladékhasznosítási üzem épül Zalaegerszegen

Hulladékhasznosítási üzem épül Zalaegerszegen egy kutatás-fejlesztési programmal kiegészülve – írja Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Polgármestere facebookon.

A zalai megyeszékhely határában, a búslakpusztai hulladéklerakó melletti területen nagyszabású földmunkák indultak. Több mint 1,3 milliárd forint értékű beruházás kezdődött egy új, az eddigieknél korszerűbb hulladékválogató üzem építésével. Az új létesítmény a 3B Hungária Kft. és a Szabadics Zrt. konzorciumi együttműködése révén valósul meg.

Új hulladékhasznosítási üzem épül Zalaegerszegen.  / Fotó: Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Polgármestere fb oldala

Új hulladékhasznosítási üzem épül Zalaegerszegen. / Fotó: Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Polgármestere fb oldala

A zalaegerszegi gépgyártó vállalkozás több mint tizenöt éve foglalkozik hulladékkezelő rendszerek fejlesztésével és gyártásával. A jelenlegi kutatás-fejlesztési programmal olyan korszerű technológiai rendszer kifejlesztése és prototípusa valósul meg, amellyel a közszolgáltató szervezeteknél átalakulhatnak az eddigi hulladékkezelési módszerek. A fejlesztés lényege, hogy valós körülmények között működtethetik majd a cég által fejlesztett újgenerációs hulladékfeldolgozó technológiákat, amelyek egyúttal a megyeszékhely szilárd kommunális hulladékfeldolgozásába is bekapcsolódnak. Az új berendezésekkel környezetkímélő módon valósul meg a potenciális környezeti terhelést jelentő vegyes gyűjtésű szilárd települési hulladékok szétválogatása, a hulladékokban rejlő értékes anyagok újrahasznosítása és a lerakóba kerülő hulladékok minimalizálása.

Egy időben két helyen megy a munka. Egyrészt az építkezésen, másrészt a városban működő üzemben, ahol elkészült a hulladékfeldolgozáshoz tartozó három gép. Jelenleg a prototípusok tesztelése van folyamatban. A beruházás gépfejlesztéseire egyébként több mint 506 millió forint támogatást kaptak.

– Ami Magyarországon még nagyon új, az az optikai válogató. Az eddigi ilyen berendezések Nyugat-Európából vagy Amerikából származtak. A mi célkitűzésünk az volt, hogy ezeket az alkalmazásokat továbbfejlesszük és gyártsuk – mondta Nagy Zoltán, a 3B Hungária Kft. ügyvezetője az üzemcsarnokban, ahol tesztelik e gépeiket.

Eddig három berendezést készítettek el, az egyik az említett optikai válogató. A szállítószalag fölötti speciális kamera infrakép alapján érzékeli az alatta elhaladó anyag minőségét, majd fúvókák segítségével válogat.

– A zalaegerszegi rendszerben ezzel a típusú géppel kétfajta anyagot fogunk kiválogatni. Az egyik a PVC, ami károsítja az erőművek kazánjait, ezért kell eltávolítani, a másik pedig a PET-palack, aminek piaci értéke van, s az újrahasznosításban fontos. A másik tesztelés alatt levő gépünket szabadalmaztatni fogjuk, az egy kombinált szeparátor. A nyugati technológiákban eddig háromféle nagy és nagyobb energiaigényű géppel oldották meg azt a munkát, amit ezzel az egy berendezéssel végzünk el. Az alumíniumot, a vasat, a szilikátokat, illetve a 2D-s és 3D-s anyagokat választja külön – mondta a szakember, majd a két utóbbi anyagféleségről elmondta, a 2D a lap formátumú anyagokat (például papírlap), a 3D pedig a hulladékba került valamennyi palackot jelenti.

A harmadik kifejlesztett berendezés pedig egy zsákfeltépő gép. A kukába levitt szemetes műanyagzsákok felnyitására szolgál, ez kerül a technológia elejére. Két további géptípus, az aprítók még fejlesztés alatt állnak. Nagy Zoltán hozzáfűzte, az optikai rendszerben a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai Intézete volt a tudományos partnerük, a másik berendezést pedig a Miskolci Egyetem tudományos együttműködésével fejlesztették.

Új hulladékhasznosítási üzem elkészülte

– Az év végére szeretnénk teljesen befejezni a beruházást, és a terveink szerint jövő januártól három hónapig próbaüzemben működik az új válogató. A Zalaegerszegről és környékéről érkező kommunális szilárd hulladékot ez a technológia dolgozza majd fel. A beérkező hulladéknak az egyharmadát biztosan nem kell majd lerakni a hulladéktárolóba, mert energetikai hasznosításra kerül, és még számos értékesíthető anyagot nyerünk ki. Az egész, több ütemből álló fejlesztés távlati jelentősége pedig az számunkra, hogy a hulladékkezelést teljes körűen meg tudjuk oldani. A hulladék több mint egyharmada az a nagy biomassza tartalmú anyag, amiből biogázt szeretnénk Zalaegerszegen előállítani. Folynak már a beruházási előkészületeink, keressük a forrást és a helyet – mondta Nagy Zoltán.


Hasonló országos hulladéktémájú híreket ide kattintva lehet megtekinteni.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek