Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Rüdiger Gleisberg interjú a hulladekvadasz.hu -n

Rüdiger Gleisberg volt a vendégünk a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, ahol interjút adott a hulladekvadasz.hu szerkesztőségének. Rüdiger leginkább a “Penge” című hollywoodi produkcióhoz írt filmzenéiről híres, de számos természetfilm zenei aláfestése fűződik a nevéhez.

Rüdiger Gleisberg

A Művész Úr a stúdiójában. Fotó: Rüdiger Gleisberg

Megosztanád velünk, hogy mi volt a motivációd, hogy zeneszerző legyél, mikor és hogyan találtál rá erre az irányra?

A zene mindig elbűvölt engem. Fiatal koromban alakult ki bennem a vágy, hogy zenészként dolgozzak. De, természetesen a szüleim – mint a legtöbb aggódó szülő – nem voltak elragadtatva az ötlettől. Így elkezdtem tanulni zenetanárnak.

Hogyan tudnád leírni/bemutatni a zenédet és milyen főüzenete van az embereknek?

A zenémmel nincs semmilyen speciális üzenetem.  Inkább olyan új hangzásvilágot tükröz, amely történetek útján, álmokat virtualizálva, képeket alkot a hallgató fejében, mindezt az érzelmi oldallal érintve és érzéseket kifejezve.

Mi volt a legnagyobb sikered illetve a legnagyobb munkád amire büszke vagy a zeneszerzői karriered során?

A siker azért egy bonyolult szó, ami sokféle értelmet tükrözhet: pénzügyi siker, jó cikkek az újságokban vagy maga a produkció erre gondolsz, hogy fontos? Sok ember arra gondolna, hogy a legnagyobb sikerem a Hollywood-i mozi “Penge” filmzeném, ami így tényleg sikeres volt.  Azt gondolom a munkám csúcspontjának a “Symphonic Arts” CD megjelenése tekinthető.

Hogyan találkoztál a természetfilmekkel illetve hogyan kerültél kapcsolatba a természetvédelemmel?

Már fiatalkoromban érdekelt a természet és a környezet. Elköteleztem magam a természetvédelem mellett akár egy tanuló, mint a Greenpeace (az emberi jogok területén végzett tevékenységek, állatok védelem, stb.). A hobbim a növények termesztése, egyébként mint kiegészítő tevékenységem. Szóval a természetfilmekhez az út ki volt kövezve.

A környezetvédelem melyik része áll közel hozzád és azt hogyan szolgálod a zenéddel vagy önkéntes munkával?

Úgy hiszem, hogy gyökeres változásra van szükség az emberek tudatában. Ez pedig a mértéktelen fogyasztási hozzáállás miatt szükséges. Az őshonos kultúrákban az ember önmagát, mint a természet részét azonosította, hála és alázat mellett, csak ez menthet meg minket. Próbálom én is ezt alkalmazni a családi életemben. A zöldségeinket egy helyi termesztőtől szerezzük be, öko-autót vezetek (vagy biciklivel járok), öko-házban élünk, nem eszünk húst és igyekszünk minél kevesebb hulladékot előállítani.

Mit gondolsz a hulladékgazdálkodásról a világban és főleg az országodban, ahol élsz? 

Ez a fejben kezdődik el – a “coffee-to-go“ pohárral, amit felelőtlenül eldobnak – és végződik a politikával. Hamarosan több műanyag hulladék lesz a tengerekben mint hal, ami magáért beszél.

Ennek újra gondolása a lakosság és a politika egy részénél már elkezdődött Németországban, de még messze vagyunk az ideális kapcsolattól a természettel és az ökológiával.

Te voltál az egyik zsűritag a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon Gödöllőn, hogy tetszett az a megbízatásod, a látott munkák és az egész fesztivál?

Igazán nagyon tetszett nekem a fesztivál Gödöllőn! Zsűritag voltam, ami elég nehéz munka volt, mert a filmek nagy része amit láttam nagyon jól sikerült, amiket sok ponttal tudtam díjazni.

Rüdiger Gleisberg munkássága előtt a hulladekvadasz.hu szerkesztősége kalapot emel és további sok sikert kíván művészi karrierjéhez!

Az interjú eredeti angol változatát ide kattintva lehet megtekinteni.


Hulladékvadász Interjú rovat

Hulladékvadász interjú rovatsorozatának első cikkét Tóth Andival, a Háztartásom hulladék nélkül háziasszonyával készítette. Ide kattintva elérhető.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek