Rákospatak utca hatalmas szeméthegyét a Máv eltakarította

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

A Rákospatak utca szeméthegy megszűnt létezni, a MÁV eltakarította. Becslések szerint négy úszómedencét is megtöltött volna a szemét mennyisége.

A tervezettnél jóval kevesebb, mindössze 37 napra volt szükség annak a 222 teherautónyi illegális hulladéknak az elszállítására, amit Zuglóban, a MÁV vagyonkezelésében lévő ingatlanon, a Rákospatak utca 123. szám alatt hagyott hátra a korábbi bérlő. Az évek alatt engedély nélkül összehordott szeméthalmokelszállítását követően, a mai napon kiürítve vette vissza a munkaterületet a MÁV. Az összegyűlt hulladék tömege 1555 elefánt vagy 13 Boeing 747-es utasszállító repülőgép súlyával vetekszik, és négy ötvenméteres úszómedencét töltene meg.

Rákospatak utca hatalmas szeméthegyét a Máv eltakarította

A munkálatok előtt és után. Fotó: MÁV

Csaknem 4700 tonna illegálisan felhalmozott hulladékot szállíttatott el a MÁV a Rákospatak utcai területéről. A 10 ezer köbméternyi lom, kommunális hulladék és építési törmelék nagy részét az ingatlan korábbi bérlője hagyta hátra. A vasúttársaság és a bérlő között az elmúlt években számos vitás kérdés vetődött fel a terület használata kapcsán – illegális hulladéklerakás, áramlopás, a bérleti díj nem fizetése miatt –, mindez végül a bérleti szerződés felmondásához, majd perhez vezetett, mely jogerősen lezárult, azonban a bírósági végrehajtás a bérlővel szemben jelenleg is folyamatban van.

JÖN Alapítvány

A hulladék elszállításával a MÁV nem várta meg az eljárás befejezését, hanem június 12-én a saját költségén elkezdte a munkát. A hulladékot környezetvédelmi engedéllyel rendelkező lerakóba szállíttatta, súlyát hitelesített hídmérlegen mérlegeltette. A jogszabályoknak megfelelő szállítás és lerakás folyamatát végig a MÁV és a Környezetvédelmi Felügyelőség szakemberei ellenőrizték. A szemét szabályos elszállíttatása a közbeszerzési kötelezettség miatt tartott hosszabb ideig. Az illegális hulladéktelep felszámolása a vasúttársaságnak mintegy 100 millió forintjába került, melyet szintén bírósági eljárás útján kíván behajtani a MÁV.

A hatalmas szeméthegyének kialakulása

A Budapest XIV. kerület, Rákospatak utca 123. szám alatti ingatlan a MÁV Zrt. vagyonkezelésében áll, azt azonban a vasúttársaságtól – 2009 júliusa óta – egy másik gazdasági társaság bérelte.Az ingatlant a vasúttársaság nem hulladékkezelésre adta bérbe, azonban a bérlő –engedélyek nélkül – nagy mennyiségű hulladékot helyezett el, amely veszélyt jelentett a környezetre; 2014-ben és 2015-ben is meggyulladt a szemét, amelyet a tűzoltóság csak nagy erőfeszítéssel tudott eloltani. 2015-től a további hulladékbehordás és lerakás megakadályozása érdekében a terület bejáratához a MÁV sorompót állíttatott és 24 órás őrszolgálatot vezetett be.

Költséges szélmalomharc az illegálisan szemetelőkkel

A MÁV számára nagy problémát jelent országos szinten is, hogy a vasúti területek közelében, a nyílt pályán több helyen illegális lerakók létesülnek, ahol jellemzően a lakossági, kommunális hulladékon kívül használt műszaki cikkek, építési törmelék és zöldhulladék halmozódik fel. A legtöbb ilyen területen a rendszeres takarítás és szemétszedés ellenére, néhány napon belül újra ugyanaz a látvány fogadja az arra járókat. A jelenlegi jogszabályok alapján az ingatlan tulajdonosa(állami tulajdon esetén vagyonkezelője) felelős a hulladékmentességért, de fontos hangsúlyozni, hogy az ilyen jellegű környezetszennyezés nem a MÁV tevékenységéből származik. A szennyezőket azonban még tettenérés esetén is nehéz felelősségre vonni. Mások hulladékát takaríttatja a vasúttársaság, ezért erre a célra jelentős forrást különített el a saját költségvetéséből.

A Rákospatak utca 123. nincs egyedül

A MÁV intézkedéseinek köszönhetően folyamatos a hulladékhalmok felszámolása, a közeljövőben számos vasúti területen, illetve vágányok közelében található illegális hulladéklerakást szüntet meg a vasúttársaság.

Rákospatak utca és a Francia úti korábbi takarítás. / Fotó: hulladekvadasz.hu

MÁV takarítás 2016 májusában a Francia úton. Hasonló történt most Rákospatak utca 123. -ben is. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A hulladekvadasz.hu -n a MÁV területét érintő illegális hulladéklerakással kapcsolatos bejelentések rendszeresen érkeznek. Több megoldott ügy is köthető a cégcsoporthoz. Például ugyanezen budapesti kerületben, a Francia úton 2016 nyarán felszámolt illegális hulladéklerakások. Ide kattintva elérhető. A Francia út – Mexikói út között húzódó körvasútsor az egyik legszemetesebb vasúti szakasz Budapest lakóövezetében. Természetesen a szemét odakerüléséről nem a MÁV tehet!

Föld napja és a MÁV

A Föld napján a MÁV és a helyi önkormányzat, illetve a Széchenyi Egyesület közös szemétgyűjtést tartott – civilek bevonásával – a XIV. és XVI. kerület vasút területein (a Körvasút sor mentén) felgyülemlett illegális hulladékhalmok felszámolása miatt. Erről bővebben ide kattintva lehet tájékozódni.

MÁV sajtóosztálya közleményében még az alábbiakat kéri

A környezet megóvása, a vasúti terület tisztítása a vasúttársaság részére fontos feladat. Ez viszont kevés, ha az elvégzett munkát értékelő, együttműködő és a tisztaságot megbecsülő lakóközösségekkel szemben vannak olyanok, akik nem tartják be a szabályokat. Fontos, hogy az állampolgárok, helyi lakosok is figyeljenek oda a környezetünkre! Ha mindannyian együtt, környezettudatosan gondolkodunk, akkor a szemet zavaró, és a környezetet károsító illegális lerakók megszüntetése hatékony lesz, és a tisztaság hosszú távon is megmarad.

Forrás: MÁV Sajtóosztály

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: