Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Rákospatak utca hatalmas szeméthegyét a Máv eltakarította

A Rákospatak utca szeméthegy megszűnt létezni, a MÁV eltakarította. Becslések szerint négy úszómedencét is megtöltött volna a szemét mennyisége.

A tervezettnél jóval kevesebb, mindössze 37 napra volt szükség annak a 222 teherautónyi illegális hulladéknak az elszállítására, amit Zuglóban, a MÁV vagyonkezelésében lévő ingatlanon, a Rákospatak utca 123. szám alatt hagyott hátra a korábbi bérlő. Az évek alatt engedély nélkül összehordott szeméthalmokelszállítását követően, a mai napon kiürítve vette vissza a munkaterületet a MÁV. Az összegyűlt hulladék tömege 1555 elefánt vagy 13 Boeing 747-es utasszállító repülőgép súlyával vetekszik, és négy ötvenméteres úszómedencét töltene meg.

Rákospatak utca hatalmas szeméthegyét a Máv eltakarította

A munkálatok előtt és után. Fotó: MÁV

Csaknem 4700 tonna illegálisan felhalmozott hulladékot szállíttatott el a MÁV a Rákospatak utcai területéről. A 10 ezer köbméternyi lom, kommunális hulladék és építési törmelék nagy részét az ingatlan korábbi bérlője hagyta hátra. A vasúttársaság és a bérlő között az elmúlt években számos vitás kérdés vetődött fel a terület használata kapcsán – illegális hulladéklerakás, áramlopás, a bérleti díj nem fizetése miatt –, mindez végül a bérleti szerződés felmondásához, majd perhez vezetett, mely jogerősen lezárult, azonban a bírósági végrehajtás a bérlővel szemben jelenleg is folyamatban van.

JÖN Alapítvány

A hulladék elszállításával a MÁV nem várta meg az eljárás befejezését, hanem június 12-én a saját költségén elkezdte a munkát. A hulladékot környezetvédelmi engedéllyel rendelkező lerakóba szállíttatta, súlyát hitelesített hídmérlegen mérlegeltette. A jogszabályoknak megfelelő szállítás és lerakás folyamatát végig a MÁV és a Környezetvédelmi Felügyelőség szakemberei ellenőrizték. A szemét szabályos elszállíttatása a közbeszerzési kötelezettség miatt tartott hosszabb ideig. Az illegális hulladéktelep felszámolása a vasúttársaságnak mintegy 100 millió forintjába került, melyet szintén bírósági eljárás útján kíván behajtani a MÁV.

A hatalmas szeméthegyének kialakulása

A Budapest XIV. kerület, Rákospatak utca 123. szám alatti ingatlan a MÁV Zrt. vagyonkezelésében áll, azt azonban a vasúttársaságtól – 2009 júliusa óta – egy másik gazdasági társaság bérelte.Az ingatlant a vasúttársaság nem hulladékkezelésre adta bérbe, azonban a bérlő –engedélyek nélkül – nagy mennyiségű hulladékot helyezett el, amely veszélyt jelentett a környezetre; 2014-ben és 2015-ben is meggyulladt a szemét, amelyet a tűzoltóság csak nagy erőfeszítéssel tudott eloltani. 2015-től a további hulladékbehordás és lerakás megakadályozása érdekében a terület bejáratához a MÁV sorompót állíttatott és 24 órás őrszolgálatot vezetett be.

Költséges szélmalomharc az illegálisan szemetelőkkel

A MÁV számára nagy problémát jelent országos szinten is, hogy a vasúti területek közelében, a nyílt pályán több helyen illegális lerakók létesülnek, ahol jellemzően a lakossági, kommunális hulladékon kívül használt műszaki cikkek, építési törmelék és zöldhulladék halmozódik fel. A legtöbb ilyen területen a rendszeres takarítás és szemétszedés ellenére, néhány napon belül újra ugyanaz a látvány fogadja az arra járókat. A jelenlegi jogszabályok alapján az ingatlan tulajdonosa(állami tulajdon esetén vagyonkezelője) felelős a hulladékmentességért, de fontos hangsúlyozni, hogy az ilyen jellegű környezetszennyezés nem a MÁV tevékenységéből származik. A szennyezőket azonban még tettenérés esetén is nehéz felelősségre vonni. Mások hulladékát takaríttatja a vasúttársaság, ezért erre a célra jelentős forrást különített el a saját költségvetéséből.

A Rákospatak utca 123. nincs egyedül

A MÁV intézkedéseinek köszönhetően folyamatos a hulladékhalmok felszámolása, a közeljövőben számos vasúti területen, illetve vágányok közelében található illegális hulladéklerakást szüntet meg a vasúttársaság.

Rákospatak utca és a Francia úti korábbi takarítás. / Fotó: hulladekvadasz.hu

MÁV takarítás 2016 májusában a Francia úton. Hasonló történt most Rákospatak utca 123. -ben is. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A hulladekvadasz.hu -n a MÁV területét érintő illegális hulladéklerakással kapcsolatos bejelentések rendszeresen érkeznek. Több megoldott ügy is köthető a cégcsoporthoz. Például ugyanezen budapesti kerületben, a Francia úton 2016 nyarán felszámolt illegális hulladéklerakások. Ide kattintva elérhető. A Francia út – Mexikói út között húzódó körvasútsor az egyik legszemetesebb vasúti szakasz Budapest lakóövezetében. Természetesen a szemét odakerüléséről nem a MÁV tehet!

Föld napja és a MÁV

A Föld napján a MÁV és a helyi önkormányzat, illetve a Széchenyi Egyesület közös szemétgyűjtést tartott – civilek bevonásával – a XIV. és XVI. kerület vasút területein (a Körvasút sor mentén) felgyülemlett illegális hulladékhalmok felszámolása miatt. Erről bővebben ide kattintva lehet tájékozódni.

MÁV sajtóosztálya közleményében még az alábbiakat kéri

A környezet megóvása, a vasúti terület tisztítása a vasúttársaság részére fontos feladat. Ez viszont kevés, ha az elvégzett munkát értékelő, együttműködő és a tisztaságot megbecsülő lakóközösségekkel szemben vannak olyanok, akik nem tartják be a szabályokat. Fontos, hogy az állampolgárok, helyi lakosok is figyeljenek oda a környezetünkre! Ha mindannyian együtt, környezettudatosan gondolkodunk, akkor a szemet zavaró, és a környezetet károsító illegális lerakók megszüntetése hatékony lesz, és a tisztaság hosszú távon is megmarad.

Forrás: MÁV Sajtóosztály

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek