Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Lámpahulladék rovat indul a hulladekvadasz.hu-n - Hulladekvadasz.hu

Lámpahulladék rovat indul a hulladekvadasz.hu-n

Lámpahulladék rovat indul jövő héttől, heti megjelenéssel oldalunkon az ELECTRO-COORD Magyarország Nonprofit Kft. szakmai támogatása mellett. Közös célunk a szemléletformálás a fényforrás hulladékok szelektív gyűjtéséről, újrahasznosításáról és újra használatáról.

Lámpahulladék

A lámpahulladék rovat logo-ja a továbbiakban a hulladekvadasz.hu oldalon. Fotó: hulladekvadasz.hu

Mi az a lámpahulladék és miért fontos gyűjteni?

Elhasznált fényforrások: energiatakarékos izzók, ipari speciális lámpák és egyenes fénycsövek, amelyek veszélyes hulladéknak számítanak! Ezeket az elromlott és kiselejtezett lámpahulladékokat nem szabad a vegyes, kommunális kukába dobni, mert a lerakóba kerülve a termékekből kikerülő veszélyes anyagok károsíthatják környezetünket. Kis mennyiségben higanyt tartalmaznak, amely a kommunális hulladékba kerülve és a levegőbe jutva egészségkárósító hatású. Ezt az anyagot a hulladékkezelés során el kell különíteni, hogy ne jusson a természetbe.

Lámpahulladék

A hulladékcsökkentéshez szorosan kapcsolódó 5R elmélet grafikája. Forrás: lampahulladek.blog.hu

Hogyan lehet gyűjteni és újrahasznosítani a lámpahulladékot?

Ha környezettudatos háztartást vezetsz, minden lehetőséget érdemes kihasználnod a hulladékok újrahasznosítására. Hazánkban a leselejtezett fényforrások és világítótestek begyűjtéséről egy országos hálózat gondoskodik. Neked csak a legközelebbi gyűjtőedényig kell eljuttatnod a hulladékot, ott ingyenesen leadhatod és a hulladék onnan egy komplex logisztikai rendszerben folytatja útját. A visszagyűjtést és feldolgozást követően hatalmas mennyiségű nyersanyag keletkezik (főleg üveg és fém), amit vissza lehet juttatni az ipari körforgásba. Az így előállított másodlagos nyersanyag felhasználásával energiatakarékosan lehet új terméket előállítani.

lámpahulladék

Az ELECTRO-COORD Magyarország Nonprofit Kft egyik felhívása a lámpahulladék szelektív gyüjtésére. Forrás: lampahulladek.blog.hu

Kik járnak Magyarországon élen a gyűjtésében és újrahasznosításában?

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., akinek célja az, hogy minél egyszerűbb és kényelmesebb megoldást kínáljon a fogyasztók és felhasználók számára a lámpahulladékok visszavételére és begyűjtésére. A lámpahulladékok visszavétele és begyűjtése magában foglalja a különböző kiégett izzók, fénycsövek (a köznyelvben neoncsöveknek hívott fényforrások) és lámpatestek ingyenes elszállítását is.

Hogyan lehet részt venni a gyűjtésben?

A lámpahulladék begyűjtő pontjaik száma meghaladja a tízezret. A visszahozott izzó, fénycső és lámpa hulladékok gyűjtésének elősegítésére az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. gyűjtőedényeket bocsát díjmentesen a kereskedők és egyéb felhasználók rendelkezésére. Gyakorlatilag az ország összes kiskereskedelemmel foglalkozó üzlete, villamossági kis- és nagykereskedése, hulladékudvara, veszélyes hulladékgyűjtő vállalkozása és szelektíven gyűjtő önkormányzata részt vesz a világítástechnikai hulladékok visszagyűjtésében. Mindezek elérhetőek a hulladékgyűjtő kereső segítségével.

A lámpahulladék gyűjtése rendkívül fontos környezetvédelmi feladat mindannyiunk számára, emellett a hulladekvadasz.hu csapata elköteleződött és ösztönözni szeretné a kedves olvasókat a továbbiakban hétről hétre.

You may also like...