Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Gyűjtőedény a munkahelyedre? Segítünk!

Gyűjtőedény a lámpahulladékok gyűjtése szempontjából rendkívül fontos és a tartása környezettudatosságunkat közvetíti és erősíti. Otthonunk mellett saját vállalkozásunk vagy munkahelyünk zöldítése sem lehetetlen, ehhez nyújtunk most segítséget.

Gyűjtőedény

A munkahelyek zöldebbé tétele közös érdekünk. Forrás: openbuildings.com

Környezettudatos emberként egyre inkább törekszünk zöldebbé tenni mindenhol a környezetünket, életmódunkat ehhez igazítani: beszerzünk szelektív hulladékgyűjtőket, egészséges élelmiszereket és törekszünk csomagolásmentes vásárlásra. A vakmerőbben az otthonuk után akár munkahelyük, saját vállalkozásuk vagy az általuk látogatott intézmények zöldítésére is vállalkoznak.

Gyűjtőedény

A leselejtezett nagy mennyiségű fénycső a nagyobb cégeknél. Forrás: cmaecocycle.net

Mit kezdenek a nagyobb cégek és üzemek ez elromlott izzókkal, fénycsövekkel és a leselejtezett lámpákkal?

Egy-egy nagy épületben, üzemben a karbantartóknak folyamatosan van munkája a fényforrásokkal, azok üzemben tartásával. Ez lámpahulladékot termel. Fontos, hogy minden vállalkozás és intézmény odafigyeljen ennek a hulladéktípusnak is a szakszerű begyűjtésére és elszállítására.

Gyűjtőedény

Forrás: bellanaija.com

Ha eddig még nem figyeltek oda erre a munkahelyeden és szeretnél ezen változtatni, akkor kövesd az alábbi lépéseket!

1, Tervezés és engedélyek

  • Érdemes a műszaki személyzettel, karbantartóval beszélni először, hogy kiderüljön, mennyi fényforrás hulladék keletkezik a szervezetnél és jelenleg mihez kezdenek vele.

Elképzelhető, hogy most is hulladékgyűjtőbe kerülnek, csak a gyűjtőedény nincs a munkavállalók számára látható helyen. Ebben az esetben kérheted, hogy tegyék számotokra is hozzáférhetővé a gyűjtőedényt.

Lehet, hogy a karbantartó elszállítja, és máshol adja le a hulladékot. Ilyenkor azt érdemes kideríteni, mennyi lámpahulladék keletkezik. Ha már havonta megtelik egy kisebb doboz, akkor jól jöhet egy saját gyűjtőedény.

Ha eddig a kommunális hulladékba kerültek az elromlott fényforrások, akkor ezen mindenképp változtatni kell! Fontos szelektíven összegyűjteni és időnként elszállítani a közeli gyűjtőhelyre. Nagyobb mennyiség esetén pedig jól jön egy saját gyűjtőedény.

  • Mi számít nagyobb mennyiségnek? Ha évente legalább 20 kg fényforráshulladék gyűlik össze (ami kb. 200 db lámpa egy évben), akkor ez még elfér egy kisebb méretű Electro-Coord-os karton gyűjtődobozban. Ha nálatok nem képződik ennyi hulladék, akkor gyűjtsétek egy egyszerű kartondobozban és a tartalmát időnként vigyétek be egy gyűjtőpontba.
  • Ha a kapott információk szerint érdemes egy új gyűjtőpontot kialakítani, akkor erről a vezetést is meg kell győzni. Abban az esetben, amikor a saját vállalkozásodról van szó, ez könnyebben megy. Egy kis segítség a meggyőzéshez:

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében történő használt fényforrás gyűjtő edények kiszállítása, cseréje vagy ürítése költség- illetve díjmentes

  • Mivel már tudod, hogy milyen típusú hulladék keletkezik (kis izzók, nagy lámpatestek, fénycsövek), az cég honlapján kitudod választania  megfelelőt.
  • Az edény méretei alapján kell keresni egy jól megközelíthető, a dolgozók által elérhető és biztonságos helyet a gyűjtőedénynek.

2, Tárolóeszköz igénylése

  • Hívd a (+36) (30) 222-2229 ügyfélszolgálati számot, ahol megadhatod a tervezett gyűjtőhely adatait. Az egyeztetés során megállapodtok abban, mikor és pontosan hova kell a gyűjtőedényt kihelyezni. Majd a megbízott szállítópartner felveszi veled a kapcsolatot, hogy a jövőben az edény ürítése az igényeknek megfelelően történjen.
  • Írásban is jelezheted, hogy új tárolóeszközt szeretnél kérni. Töltsd ki a Tárolóeszköz igénylő lapot és faxold el a (+36) (1) 224-7739 számra. Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. munkatársai megszervezik a gyűjtőedények kiszállítását és rendszeres ürítését.
  • Ha inkább e-mailt írnál, akkor az igényedet az iroda@electro-coord.hu címen tudod jelezni.

3, Szelektív hulladékgyűjtés

  • Végre van gyűjtőedényetek? Akkor már „csak” arra kell odafigyelni, hogy valóban fényforrás hulladékok kerüljenek bele. A gyűjtés folyamatos működéséhez fontos, hogy a kihelyezett edényt mindenki rendeltetésszerűen használja és vigyázzon rá. Ebben segít a dolgozók rövid tájékoztatása és egy kihelyezett magyarázó felirat.

Gyűjtőedény beszerzése a munkakörnyezetedbe tehát innentől nem lehetetlen, legyél még környezettudatosabb, tedd még zöldebbé!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek