Fogkrém házilag – Hogyan is kezdjünk hozzá?
A fogkrém házilag való elkészítése sokaknak elsőre bonyolultnak tűnhet, de Tóth Andi bemutatja, hogy ez nem is olyan nagy dolog.
Régóta halogattam, most megléptem. Elkészítettem az első házi fogkrémet. Kb 2 perces „meló” volt, szóval nem nagy dolog. Igyekeztem olyan receptet keresni, ami a bolti mentolos fogkrémhez legjobban hasonlít, nemcsak magam miatt, de a finnyás családom miatt is.
Kis adaggal kezdtem:
- 1,5 evőkanál kókuszolaj (meleg vízbe tettem a flakont, így folyékony és adagolható, kezelhető lett)
- 1 evőkanál étkezési szódabikrabóna
- 3 kávéskanál xilitol
- kb. 10 csepp menthol illóolaj
A lányom, aki a leginkább kapható az új dolgok kipróbálására, fujjogott, köpködött tőle. 🙂 Én sem voltam elájulva az ízétől. Nagyon, nagyon sós, az édesítőszert egyáltalán nem érezni rajta. Szóval ezen a részen még igencsak finomításra szorul.
Azonban mind a ketten megállapítottuk, hogy öblítés után csak a kellemes mentolos íz és selymes érzetű fogak maradtak. Szóval annyira mégsem kudarc.
Az biztos, hogy semmit nem dobunk ki alapon, ha más nem, én tuti elhasználom. És folytatom a próbálkozást, még több xilitolt téve hozzá (vagy beszerzek más hasonló javasolt természetes édesítőszert).
Hozzávalók részletezése
Szódabikarbona
A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonátionból (HCO3−), és nátriumionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.
Xilitol
A xilitol a xilóz nevű aldopentózból származtatható cukoralkohol, amit édesítőszernek használnak. Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben, sőt maga az emberi test is termeli. Nagyobb mennyiségben hemicellulóz tartalmú növényi rostból állítják elő. Nyírfacukor néven is ismert, ami egy magyar fantázianév a xilitolra, és arra utal, hogy a xilitolt először nyírfából vonták ki, neve ellenére azonban ez is kukoricarostból készül.
Kókuszolaj
A kókuszolaj a kókuszpálma magjának szárított beléből (koprából) készített növényi olaj. A frissen sajtolt kókuszolaj színe fehér, íze és szaga különös, de kellemes. Könnyen avassá válik, ilyenkor íze és szaga csípős, karcos lesz. A kókuszolaj szobahőmérsékleten vajszerű 24°C-on megolvad. Füstpontja 177 C, a főzőolajok közül ez kezd legmagasabb hőmérsékleten toxikussá válni, az olaj többszöri használata is engedélyezett, nem kell minden használat után kicserélni. Három fajtája ismeretes az olaj készítésének módja szerint: hidegen sajtolt kókuszolaj, szűz kókuszolaj vagy Virgin Coconut (VCO), finomított kókuszolaj.
Fogrém házilag való elkészítése szerintem csak gyakorlás kérdése ?
Andi ?
Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel
- a blogomat vagy korábbi cikkeimet a hulladékvadász.hu -n ide kattintva olvashatod.
- vagy a facebook csoportot