Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Fogkrém házilag - Hogyan is kezdjünk hozzá? - Hulladekvadasz.hu

Fogkrém házilag – Hogyan is kezdjünk hozzá?

A fogkrém házilag való elkészítése sokaknak elsőre bonyolultnak tűnhet, de Tóth Andi bemutatja, hogy ez nem is olyan nagy dolog.

Régóta halogattam, most megléptem. Elkészítettem az első házi fogkrémet. Kb 2 perces „meló” volt, szóval nem nagy dolog. Igyekeztem olyan receptet keresni, ami a bolti mentolos fogkrémhez legjobban hasonlít, nemcsak magam miatt, de a finnyás családom miatt is.

Fogkrém házilag receptje. / Fotó: Tóth Andi

Fogkrém házilag receptje. / Fotó: Tóth Andi

Kis adaggal kezdtem:

  • 1,5 evőkanál kókuszolaj (meleg vízbe tettem a flakont, így folyékony és adagolható, kezelhető lett)
  • 1 evőkanál étkezési szódabikrabóna
  • 3 kávéskanál xilitol
  • kb. 10 csepp menthol illóolaj

A lányom, aki a leginkább kapható az új dolgok kipróbálására, fujjogott, köpködött tőle. 🙂 Én sem voltam elájulva az ízétől. Nagyon, nagyon sós, az édesítőszert egyáltalán nem érezni rajta. Szóval ezen a részen még igencsak finomításra szorul.

Azonban mind a ketten megállapítottuk, hogy öblítés után csak a kellemes mentolos íz és selymes érzetű fogak maradtak. Szóval annyira mégsem kudarc.

Az biztos, hogy semmit nem dobunk ki alapon, ha más nem, én tuti elhasználom. És folytatom a próbálkozást, még több xilitolt téve hozzá (vagy beszerzek más hasonló javasolt természetes édesítőszert).

Hozzávalók részletezése

Szódabikarbona
A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonátionból (HCO3−), és nátriumionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.

Xilitol
A xilitol a xilóz nevű aldopentózból származtatható cukoralkohol, amit édesítőszernek használnak. Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben, sőt maga az emberi test is termeli. Nagyobb mennyiségben hemicellulóz tartalmú növényi rostból állítják elő. Nyírfacukor néven is ismert, ami egy magyar fantázianév a xilitolra, és arra utal, hogy a xilitolt először nyírfából vonták ki, neve ellenére azonban ez is kukoricarostból készül.

Kókuszolaj
A kókuszolaj a kókuszpálma magjának szárított beléből (koprából) készített növényi olaj. A frissen sajtolt kókuszolaj színe fehér, íze és szaga különös, de kellemes. Könnyen avassá válik, ilyenkor íze és szaga csípős, karcos lesz. A kókuszolaj szobahőmérsékleten vajszerű 24°C-on megolvad. Füstpontja 177 C, a főzőolajok közül ez kezd legmagasabb hőmérsékleten toxikussá válni, az olaj többszöri használata is engedélyezett, nem kell minden használat után kicserélni. Három fajtája ismeretes az olaj készítésének módja szerint: hidegen sajtolt kókuszolaj, szűz kókuszolaj vagy Virgin Coconut (VCO), finomított kókuszolaj.

Fogrém házilag való elkészítése szerintem csak gyakorlás kérdése ?

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...