Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Fogkrém házilag – Hogyan is kezdjünk hozzá?

A fogkrém házilag való elkészítése sokaknak elsőre bonyolultnak tűnhet, de Tóth Andi bemutatja, hogy ez nem is olyan nagy dolog.

Régóta halogattam, most megléptem. Elkészítettem az első házi fogkrémet. Kb 2 perces “meló” volt, szóval nem nagy dolog. Igyekeztem olyan receptet keresni, ami a bolti mentolos fogkrémhez legjobban hasonlít, nemcsak magam miatt, de a finnyás családom miatt is.

Fogkrém házilag receptje. / Fotó: Tóth Andi

Fogkrém házilag receptje. / Fotó: Tóth Andi

Kis adaggal kezdtem:

  • 1,5 evőkanál kókuszolaj (meleg vízbe tettem a flakont, így folyékony és adagolható, kezelhető lett)
  • 1 evőkanál étkezési szódabikrabóna
  • 3 kávéskanál xilitol
  • kb. 10 csepp menthol illóolaj

A lányom, aki a leginkább kapható az új dolgok kipróbálására, fujjogott, köpködött tőle. 🙂 Én sem voltam elájulva az ízétől. Nagyon, nagyon sós, az édesítőszert egyáltalán nem érezni rajta. Szóval ezen a részen még igencsak finomításra szorul.

Azonban mind a ketten megállapítottuk, hogy öblítés után csak a kellemes mentolos íz és selymes érzetű fogak maradtak. Szóval annyira mégsem kudarc.

Az biztos, hogy semmit nem dobunk ki alapon, ha más nem, én tuti elhasználom. És folytatom a próbálkozást, még több xilitolt téve hozzá (vagy beszerzek más hasonló javasolt természetes édesítőszert).

Hozzávalók részletezése

Szódabikarbona
A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonátionból (HCO3−), és nátriumionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.

Xilitol
A xilitol a xilóz nevű aldopentózból származtatható cukoralkohol, amit édesítőszernek használnak. Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben, sőt maga az emberi test is termeli. Nagyobb mennyiségben hemicellulóz tartalmú növényi rostból állítják elő. Nyírfacukor néven is ismert, ami egy magyar fantázianév a xilitolra, és arra utal, hogy a xilitolt először nyírfából vonták ki, neve ellenére azonban ez is kukoricarostból készül.

Kókuszolaj
A kókuszolaj a kókuszpálma magjának szárított beléből (koprából) készített növényi olaj. A frissen sajtolt kókuszolaj színe fehér, íze és szaga különös, de kellemes. Könnyen avassá válik, ilyenkor íze és szaga csípős, karcos lesz. A kókuszolaj szobahőmérsékleten vajszerű 24°C-on megolvad. Füstpontja 177 C, a főzőolajok közül ez kezd legmagasabb hőmérsékleten toxikussá válni, az olaj többszöri használata is engedélyezett, nem kell minden használat után kicserélni. Három fajtája ismeretes az olaj készítésének módja szerint: hidegen sajtolt kókuszolaj, szűz kókuszolaj vagy Virgin Coconut (VCO), finomított kókuszolaj.

Fogrém házilag való elkészítése szerintem csak gyakorlás kérdése ?

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek