Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Kísértetkastély vár a sorsára Óbudán - Hulladekvadasz.hu

Kísértetkastély vár a sorsára Óbudán

Kísértetkastély megdöbbentő látványát kelti Óbudán az elhanyagoltságával és lepusztultságával egy magára hagyott villa épülete. Körülötte zajlik az élet nap, mint nap, mintha az épület nem is létezne.

Kísértetkastély

Döbbenetes elhanyagoltság és lepusztultság jellemzi az épületet. Fotó: hulladekvadasz.hu

A története olyan rejtélyes és ködös, hogy semmilyen hivatalos információ nem áll a rendelkezésünkre. Feltételezésekbe nem akarunk bocsátkozni, de az mindenképpen elmondható, hogy a villa építése sosem fejeződött be. A Google Earth „idő utazásának” segítségével egészen a 2000-es évek legelejéig mehetünk vissza, ahol jól látszik, hogy már állt az épület. Néhány Urbex csoport már járt az épületben, akiknek képeiből látszik, hogy a berendezés le van rombolva a házban. Google Map street view 2012-es felvételek alapján még állt egyfajta kerítés hellyel-közzel és a kert sem volt elvadulva. Az épület magassága mindenesetre rendkívül szokatlannak mondható a környező családi házakhoz képest, ráadásul mindez egy 4 emeletes lakótelep tőszomszédságában.

Egy ilyen épület általában csak az illegálisan lerakott hulladékot és az önkényes házfoglalókat vonzza, amik semmiképpen sem az állapotok javulását idézik elő. Sőt, számos esetben kábítószer fogyasztók vagy éppen graffiti művészek veszik igénybe a benti és kinti tereket. A szomszédos Gyógyszergyári utcai lakótelep lakói számára rendkívül zavaró lehet, hogy egy ilyen nem túl bizalomgerjesztő ház van közvetlenül mellettük. Arról nem is beszélve, hogy számos impozáns családi ház és kb. 150 méterre egy forgalmas Vendéglő is itt található. A Bojtár utcán állandó BKV busz forgalom is van, így az utasok is nap, mint nap szembesülhetnek ezzel a döbbenetes látvánnyal. Érdekes módon az autósok nem zavartatják magukat és a Kisbojtár utca ezen oldalán is végig parkolnak.

Miért is kísértetkastély? A teljes kertet derékig érő gaz nőtte be, illetve a növényzet a fákkal együtt teljesen szabadon burjánzik. Ez az elvadult természet takarja el valamelyest egy látszólag betonból épült, de legalábbis még be nem vakolt, kétemeletes, tornyos kis palotát. A járókelőnek rögtön feltűnik a méretekről, hogy az építtető biztos szerette a nagy léptéket, mert az egyedi nyílászárók is nagyobbak a szokásosnál. A Bojtár utca felől totális lom kirakodó vásár fogadja az embert egészen a járdáig elnyúlóan. Itt lehet bejutni az épület alagsorába, a baljósan tárva nyitott ajtón keresztül. Fent a tetőn – ahogy az épület minden oldalán – a cserepek jó része hiányzik majdnem szabályos vonalban lefele, akár egyszerre hullhattak le. Korlátot a vasbeton erkélyeken már ne keressünk, vasbeton oszlopok tartják a 2. emelet hasonló erkélyét.  Eggyel feljebb már biztos így az életveszély!

A Kisbojtár utca felőli főbejárat fölé impozáns – az erkélyekhez hasonló – félkörívű vasbeton tető épült, alatta a lengőajtón, szabadon közlekedik vélhetően boldog-boldogtalan. A lépcsőn még megvannak a kis márványlapok, de több helyen már csak hiányosan. Ezen az oldalon szemetes inkább a kert, főleg kommunális hulladékkal. Az épület a Gyógyszergyári utcáról fest félelmetes képet igazán és illik rá a kíséretkastély megnevezés. A földszinti terasz alatti rész, már a növények fogságában van, pedig néhány éve még pakoltak ide a fenti Google street view kép alapján. Néhol az ablakokat tépett textilanyaggal függönyözték el, vélhetően a benti ”tevékenységek” eltakarására. A 2. emeleti tetőtér ablakai pedig minden bizonnyal egyfajta életről tanúskodnak, de nem éppen normális életről! Bárki is jár be az épületbe, az vagy valami rosszban sántikál vagy pedig valami rossz érte. A hatalmas házat így körbejárva elmondható, hogy egyáltalán nem bizalom gerjesztőek az állapotok, inkább már félelmetesek!

Kísértetkastély

Titokzatos és baljós látványt nyújt minden ablak. Fotó: hulladekvadasz.hu

Kísértetkastély egy lakótelep tőszomszédságába sem a magasságával, sem pedig a jelenlegi állapotában nem való. Minden szempontból az egész épület és környezete Városkép Romboló!

[codepeople-post-map]

You may also like...