Izzók: felismerem és jó helyre dobom ki őket?

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Izzók rendszerint komoly fejtörést okoznak, hogyha kiégnek, újat kell vennünk valahol és szeretnénk biztosan jót venni, lehetőleg minél előbb. Az sem mellékes, hogy elhasználódásuk után a megfelelő helyre is kerüljenek. Ezzel kapcsolatban osztanánk meg az EucoLight nemzetközi világítástechnikai szervezet tanulságos felméréseit az olvasókkal.

Izzók

Forrás: www.eucolight.org

Az EucoLight nemzetközi világítástechnikai szervezet legfrissebb felmérése szerint igencsak gondot okoz a vásárlóknak megtalálni a lámpahulladéknak megfelelő típusú izzót a boltban. Nem csak a vásárlásnál okoz ez fejtörést, hanem ez által az újrahasznosítás terén is problémákat vet fel. A felmérés célja az volt, hogy megállapítsák, mennyire vannak a vásárlók tudatába annak, hogy milyen égők vannak a piacon és hogyan tudják azokat újrahasznosítani, ha elhasználódnak. A 6 európai országban (Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában, Belgiumban és Romániában) végzett kutatás rámutat arra, hogy a fogyasztók nagy része könnyen összekeveri a külsőre nagyon hasonló energiatakarékos izzókat és a LED lámpákat. Két féle típusú izzó került terítékre, de az eredmény mindkét esetben nagy bizonytalanságról árulkodott országoktól függetlenül.

Lehetséges válaszok:

LED / Energiatakarékos kompakt / Halogén / Gázkisüléses elven működő lámpák / Nem tudom

LED izzók esetében:

Izzók

Forrás: www.eucolight.org

Energiatakarékos izzók esetében:

Izzók

Forrás: www.eucolight.org

A felmérés szerint a LED lámpát csupán a válaszadók közül 14% – 23%, az energiatakarékos lámpát 27% – 42% ismerte fel egyértelműen.

Hogy állunk a fentiek tekintetében az izzók szelektív gyűjtésével?

Hiába tudjuk, hogy csak az energiatakarékos fényforrások tartalmaznak kis mennyiségben veszélyes anyagot, a LED lámpák pedig nem, ezeket az új technológiával készült lámpákat is szelektíven kell gyűjtenünk. Ezen termékek összetevői az üveg, a műanyag és a fém, ugyanúgy újrahasznosíthatóak, mint a tradicionális lámpák. Ha a gyakorlatban nem tudjuk megkülönböztetni a lámpahulladékunkat az nem jelent problémát, a lényeg, hogy külön gyűjtsük őket és a lámpahulladék gyűjtő pontokon adjuk le őket. Múlt héten megmutattuk hol kell keresni a gyűjtőpontokat.

Izzók

Lámpahulladék minden mennyiségben. Forrás: www.alba.info

Ebben a kutatásban azt is vizsgálták, tudják-e a fogyasztók, hogy az elhasználódás után hova kell, hogy kerüljenek az izzók. A spanyol és belga megkérdezettek között volt a legnagyobb arányú jó válasz, 50%-os eredménnyel a helyi hatósági hulladékkezelő létesítményekben vagy újrahasznosító üzemekben leadással. Továbbá több mint 10% azokban az üzletekben adja le lámpahulladékát, ahol megvette az új izzót.

Lehetséges válaszok:

Szemétkosár vagy kuka/ Önkormányzati gyűjtőhely vagy Újrahasznosítási központ / Üzlet / Üveggyűjtő / Speciális szemét / Máshol / Nem tudom

Izzók

Forrás: www.eucolight.org

A felmérések összegzése:

A fenti kutatások tehát bebizonyították, hogy helyes az EucoLight állásfoglalása, miszerint minden lámpahulladékot ugyanabban a szelektív konténerben kell elkülönítetten gyűjteni. Ezzel elkerülhető, hogy a fogyasztók összekeverjék az izzókat és ezzel csökkenjen az újrahasznosítás hatékonysága és az újrahasznosítási ráta mértéke.

Az izzók típusának felismerésén túl fontosabb és kiemeltebb feladatunk a lámpahulladék megfelelő és szelektív gyűjtése!

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: