Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Izzók: felismerem és jó helyre dobom ki őket? - Hulladekvadasz.hu

Izzók: felismerem és jó helyre dobom ki őket?

Izzók rendszerint komoly fejtörést okoznak, hogyha kiégnek, újat kell vennünk valahol és szeretnénk biztosan jót venni, lehetőleg minél előbb. Az sem mellékes, hogy elhasználódásuk után a megfelelő helyre is kerüljenek. Ezzel kapcsolatban osztanánk meg az EucoLight nemzetközi világítástechnikai szervezet tanulságos felméréseit az olvasókkal.

Izzók

Forrás: www.eucolight.org

Az EucoLight nemzetközi világítástechnikai szervezet legfrissebb felmérése szerint igencsak gondot okoz a vásárlóknak megtalálni a lámpahulladéknak megfelelő típusú izzót a boltban. Nem csak a vásárlásnál okoz ez fejtörést, hanem ez által az újrahasznosítás terén is problémákat vet fel. A felmérés célja az volt, hogy megállapítsák, mennyire vannak a vásárlók tudatába annak, hogy milyen égők vannak a piacon és hogyan tudják azokat újrahasznosítani, ha elhasználódnak. A 6 európai országban (Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában, Belgiumban és Romániában) végzett kutatás rámutat arra, hogy a fogyasztók nagy része könnyen összekeveri a külsőre nagyon hasonló energiatakarékos izzókat és a LED lámpákat. Két féle típusú izzó került terítékre, de az eredmény mindkét esetben nagy bizonytalanságról árulkodott országoktól függetlenül.

Lehetséges válaszok:

LED / Energiatakarékos kompakt / Halogén / Gázkisüléses elven működő lámpák / Nem tudom

LED izzók esetében:

Izzók

Forrás: www.eucolight.org

Energiatakarékos izzók esetében:

Izzók

Forrás: www.eucolight.org

A felmérés szerint a LED lámpát csupán a válaszadók közül 14% – 23%, az energiatakarékos lámpát 27% – 42% ismerte fel egyértelműen.

Hogy állunk a fentiek tekintetében az izzók szelektív gyűjtésével?

Hiába tudjuk, hogy csak az energiatakarékos fényforrások tartalmaznak kis mennyiségben veszélyes anyagot, a LED lámpák pedig nem, ezeket az új technológiával készült lámpákat is szelektíven kell gyűjtenünk. Ezen termékek összetevői az üveg, a műanyag és a fém, ugyanúgy újrahasznosíthatóak, mint a tradicionális lámpák. Ha a gyakorlatban nem tudjuk megkülönböztetni a lámpahulladékunkat az nem jelent problémát, a lényeg, hogy külön gyűjtsük őket és a lámpahulladék gyűjtő pontokon adjuk le őket. Múlt héten megmutattuk hol kell keresni a gyűjtőpontokat.

Izzók

Lámpahulladék minden mennyiségben. Forrás: www.alba.info

Ebben a kutatásban azt is vizsgálták, tudják-e a fogyasztók, hogy az elhasználódás után hova kell, hogy kerüljenek az izzók. A spanyol és belga megkérdezettek között volt a legnagyobb arányú jó válasz, 50%-os eredménnyel a helyi hatósági hulladékkezelő létesítményekben vagy újrahasznosító üzemekben leadással. Továbbá több mint 10% azokban az üzletekben adja le lámpahulladékát, ahol megvette az új izzót.

Lehetséges válaszok:

Szemétkosár vagy kuka/ Önkormányzati gyűjtőhely vagy Újrahasznosítási központ / Üzlet / Üveggyűjtő / Speciális szemét / Máshol / Nem tudom

Izzók

Forrás: www.eucolight.org

A felmérések összegzése:

A fenti kutatások tehát bebizonyították, hogy helyes az EucoLight állásfoglalása, miszerint minden lámpahulladékot ugyanabban a szelektív konténerben kell elkülönítetten gyűjteni. Ezzel elkerülhető, hogy a fogyasztók összekeverjék az izzókat és ezzel csökkenjen az újrahasznosítás hatékonysága és az újrahasznosítási ráta mértéke.

Az izzók típusának felismerésén túl fontosabb és kiemeltebb feladatunk a lámpahulladék megfelelő és szelektív gyűjtése!

You may also like...