Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Jin jang szimbólum kavicsból – #22 DIY

A Jin jang szimbólum készítésébe kapunk most betekintést a DIY rovatunk következő részében, Varga Orsinak köszönhetően. Érdekes lesz.

A készítő gondolatai
Fa óralapra kavicsokból készítettem egy jin-jang motívumot ábrázoló faliképet, mely csodás nászajándékká vált.  Mindig gyűjtögetjük a kavicsokat a gyerekekkel, így alapanyagból nem volt hiány.

Készítő: Varga Orsi
Technika: újrahasznosítás, festés, pirogravír, barkácsolás
Elkészítési idő: 8 óra

Szükséges anyagok:

 • kavicsok (Jó pár darabra szükség van és inkább többet gyűjts. Laposabb köveket próbálj összeszedni, mert ezeket ragasztani könnyebb, nagyobb felületük miatt jobban tapadnak)
 • 20*20 cm-es fa óralap vagy falap (én szabályos négyszög alapra dolgoztam, de egy téglalap alapon is jól mutat szerintem)
 • képakasztó (a kavicsok miatt a végeredmény elég nehéz lesz, ezért olyan képakasztót javaslok, amit apró szegekkel kell az alap hátuljába verni)
 • diópác (nekem ez a szín tetszett, de természetesen sima lakkal is kezelhető a fa alap)
 • szélesebb ecset az alap festéséhez
 • kisebb ecset a kövek festéséhez
 • matt akrilfesték (én sárga, szürke illetve fehér festéket használtam, de ez is ízlés kérdése)
 • matt lakk (én nem annyira kedvelem a csillogó felületeket, ezért használtam matt lakkot)
 • csillámos akrilfesték (ha nem szeretnél a kövekre írni, akkor elhagyható)
 • ragasztópisztoly és hozzávaló rúd (én hosszabb és vastagabb ragasztó rudat használom, abból 3 darabra volt szükségem)
 • pirográf (Én nagyon szeretek ezzel a technikával díszíteni. Ha nincs pirográfod, akkor használhatsz forrasztópákát is erre a célra vagy ha nem szeretnél égetni, akkor alkoholos filccel is elkészítheted a feliratot)

Elkészítés menete

A fa óralapot diópáccal kezeltem, hogy a végső minta kiemelkedjen belőle.

A jin-jang motívumot rárajzoltam az alapra, hogy az íveket tudjam a kövekkel követni. Az alap hátuljába egy kis képakasztó került.

A kavicsokat fontos, hogy alaposan megtisztítsuk, majd hagyjuk megszáradni, mert ha nem megfelelően járunk el, akkor a felszínen maradt szennyeződés miatt nem lesznek szépek festés után illetve a ragasztó sem rögzíti őket az alapra. Tehát a kavicsokat jól átsikáltam, száradás után pedig jöhetett a kirakózás. Hogy a kövek biztosan a megtervezett helyre kerüljenek folyamatosan fényképeztem.

Miután kiválogattam a szükséges köveket és nagyjából belőttem a helyüket jöhetett a festés.

A jin-jang motívum fehér oldala az én faliképemen sárga, fekete oldala pedig szürke színt kapott. Hogy a végeredmény még játékosabb és mutatósabb legyen a kavicsok a sárga illetve a szürke különböző árnyalatainak színét kapták.

A festék száradását követően ragasztópisztollyal ragasztottam a festett kavicsokat az alapra, követve a felrajzolt mintát.

Miután a kavicsok a helyükre kerültek, alig láthatóan csillámos akril festékkel felfestettem az ifjú pár nevét is a kövekre. Száradás után a kavicsokat matt lakkal kezeltem.

Az elkészült Jin jang szimbólum lényűgözően néz ki. Egyszerűen csodálatos :)

Az elkészült Jin jang szimbólum lényűgözően néz ki. Egyszerűen csodálatos 🙂

A fa alapra a motívum alá félkörívben pirográffal beleégettem a nagy nap dátumát.

A Jin jang szimbólum elkészítéséhez sok türelem és kitartás kellett, de azt gondolom, hogy a végeredmény tükrében megérte!

Ha kedvet kaptál és Te is elkészítenéd és még több inspirációra van szükséged, akkor nézd meg a Kreatív hobbik csoport pinteresten található „Kavics festés, stone art” tábláját ide kattintva találjátok.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve. A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek