A fényforrás hulladékhasznosítás hogyan történik?

Fényforrás hulladékok szelektív gyűjtése nem csak azért fontos, mert a veszélyes anyagokat is tartalmazó energiatakarékos égők és lámpák nem kerülhetnek a kukába. Hasznosításukkal nagy mennyiségű újrahasznosítható anyag kerül vissza az ipari körforgásba.

A fényforrás hulladékoknak korábbi cikkünk alapján országos szelektív gyűjtési hálózata rendelkezésre áll, tehát minden adott ahhoz, hogy a fentiek érdekében tenni tudjunk. Itt az ideje, hogy megismerjük, hogyan működik magának az újrahasznosításnak a folyamata. Igyekszünk a vizuális és a nem vizuális típusú olvasóink segítségére is lenni.

Fényforrás

Forrás: bigthink.com. Fotó: hulladekvadasz.hu

Az újrahasznosítás folyamata a következő:

 Az összegyűjtött lámpákat beadagolják a buravég-levágó egységbe, ahol a lámpák mindkét végét leválasztják.

Az ekkor elkülönített lámpavégek vas és alumínium hulladékként gyűjtőkonténerbe kerülnek.

Az így összegyűjtött vas- és fémhulladékot fémfeldolgozóknak és kohóknak értékesítik.

A következő lépésben a buratesteket kifújják és az így keletkezett fényportgyűjtőedényekbe rakják.

Ezt követően a buratesteket a buratörőben törik, koptatják, melynek során az üvegcserép elveszíti maradék veszélyesanyag-tartalmát is.

tiszta üvegcserép gyűjtőedénybe kerül, majd a fényforrásgyárak üzemeinek üveggyáraiba kerülve alapanyagként használják fel.

A folyamat infógrafikája szemléltetésképpen:

Fényforrás

Forrás: lampahulladek.blog.hu

A fényforrás hulladékok újrahasznosításáról a diagram a leginkább árulkodó:

Fényforrás

Forrás: lampahulladek.blog.hu

Egy érdekesség:

A fényforrás hulladék hasznosítása hazai zászlóvivője az ELECTRO-COORD Magyarország Nonprofit Kft., akik jóvoltából a kétmilliomodik izzó is gyűjtőedénybe került. A cég vezérigazgatója, Kovács Béla és és Nagy János, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának elnöke 2017. július 19-én közösen, jelképesen helyezték el a szelektív lámpa gyűjtőkonténerben. Ezzel is környezettudatos példát mutatva a lakosság számára. Ezzel az eseménnyel indult útjára a cég országos tájékoztató kampánya „Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése” címmel. Céljuk, hogy az elhasznált fényforrások, fénycsövek és energiatakarékos lámpák begyűjtésének elősegítése érdekében ismertté és népszerűvé tegyék a gyűjtőpontokon történő szelektív hulladékgyűjtést, és ezáltal minél több lámpa hulladék juthasson vissza az ipari körforgásba.

A fényforrás hulladék legnagyobb része a fentiek alapján tehát újrahasznosítható, így a szelektív gyűjtésük mindannyiunk kiemelt és környezettudatos feladata!

TUDTAD?

A hulladekvadasz.hu hivatalos üzemeltetője a JÖN Alapítvány, aminek a segítségével szeretnénk biztosítani a tevékenységeink hosszútávú működését.
Milyen segítség kell ahhoz, hogy tevékenységünk és hulladékvadászaink tovább folytassák munkájukat a környezetvédelem érdekében?
Az oldalunk fejlesztéséhez, munkánk támogatására támogatókat, szponorokat keresünk. Továbbá csapattagokat, akik segítik a munkánk.
Támogass minket egyszeri vagy rendszeres hozzájárulással!

Van még itt, ami érdekelhet