Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

A fényforrás hulladékhasznosítás hogyan történik?

Fényforrás hulladékok szelektív gyűjtése nem csak azért fontos, mert a veszélyes anyagokat is tartalmazó energiatakarékos égők és lámpák nem kerülhetnek a kukába. Hasznosításukkal nagy mennyiségű újrahasznosítható anyag kerül vissza az ipari körforgásba.

A fényforrás hulladékoknak korábbi cikkünk alapján országos szelektív gyűjtési hálózata rendelkezésre áll, tehát minden adott ahhoz, hogy a fentiek érdekében tenni tudjunk. Itt az ideje, hogy megismerjük, hogyan működik magának az újrahasznosításnak a folyamata. Igyekszünk a vizuális és a nem vizuális típusú olvasóink segítségére is lenni.

Fényforrás

Forrás: bigthink.com. Fotó: hulladekvadasz.hu

Az újrahasznosítás folyamata a következő:

 Az összegyűjtött lámpákat beadagolják a buravég-levágó egységbe, ahol a lámpák mindkét végét leválasztják.

Az ekkor elkülönített lámpavégek vas és alumínium hulladékként gyűjtőkonténerbe kerülnek.

Az így összegyűjtött vas- és fémhulladékot fémfeldolgozóknak és kohóknak értékesítik.

A következő lépésben a buratesteket kifújják és az így keletkezett fényportgyűjtőedényekbe rakják.

Ezt követően a buratesteket a buratörőben törik, koptatják, melynek során az üvegcserép elveszíti maradék veszélyesanyag-tartalmát is.

tiszta üvegcserép gyűjtőedénybe kerül, majd a fényforrásgyárak üzemeinek üveggyáraiba kerülve alapanyagként használják fel.

A folyamat infógrafikája szemléltetésképpen:

Fényforrás

Forrás: lampahulladek.blog.hu

A fényforrás hulladékok újrahasznosításáról a diagram a leginkább árulkodó:

Fényforrás

Forrás: lampahulladek.blog.hu

Egy érdekesség:

A fényforrás hulladék hasznosítása hazai zászlóvivője az ELECTRO-COORD Magyarország Nonprofit Kft., akik jóvoltából a kétmilliomodik izzó is gyűjtőedénybe került. A cég vezérigazgatója, Kovács Béla és és Nagy János, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának elnöke 2017. július 19-én közösen, jelképesen helyezték el a szelektív lámpa gyűjtőkonténerben. Ezzel is környezettudatos példát mutatva a lakosság számára. Ezzel az eseménnyel indult útjára a cég országos tájékoztató kampánya „Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése” címmel. Céljuk, hogy az elhasznált fényforrások, fénycsövek és energiatakarékos lámpák begyűjtésének elősegítése érdekében ismertté és népszerűvé tegyék a gyűjtőpontokon történő szelektív hulladékgyűjtést, és ezáltal minél több lámpa hulladék juthasson vissza az ipari körforgásba.

A fényforrás hulladék legnagyobb része a fentiek alapján tehát újrahasznosítható, így a szelektív gyűjtésük mindannyiunk kiemelt és környezettudatos feladata!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek