Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Benzinkút a pusztulás fogságában - Hulladekvadasz.hu

Benzinkút a pusztulás fogságában

Benzinkút folyamatos és elszomorító pusztulásának lehetnek szemtanúi azok, akik a Budapest egyik legforgalmasabb részén közlekednek nap, mint nap. Egy egykori töltőállomás tengődik itt kiszolgáltatva a vandáloknak és a felelőtlen graffitiseknek.

Benzinkút

A teljes kép rendkívül lehangoló. Fotó: hulladekvadasz.hu

Korábban a hulladekvadasz.hu már foglalkozott ezzel a helyszínnel, de egyelőre még, mint hulladékkal szennyezett területként. A Városkép Romboló rovatunk csapata is felfigyelt erre a szellemvárosi környezetet idéző, egykor forgalmasabb napokat látott benzinkútra. Történetileg egy dolgokat biztosan tudunk, miszerint itt néhány éve még Shell töltőállomás üzemelt.  Ne felejtsük el, hogy a mindkét oldalsó szomszédban autókereskedés működik és néhány tíz méterre pedig egy bevásárlóközpont. A forgalmas Könyves Kálmán körúton nap, mint nap temérdek autó száguld el emellett a lepusztult benzinkút mellett, illetve a hétköznap rendkívül tömött 1-es villamos. Tehát a jelenlegi elhagyatott állapotok gyakorlatilag az emberek szeme láttára mentek végbe.

Pontosan milyen állapotokról is beszélünk? Vélhetően amint használaton kívüli lett a benzinkút, a kútoszlopokat elvitték a töltőpisztolyokkal együtt. Ez szerencsés eset, mert van az országban vagy éppen Budapesten olyan elhagyott benzinkút, ahol ez nem történt meg. Autóval már nem lehet behajtani könnyen ide, köszönhetően a földre fektetett beton elemeknek, amik eltorlaszolják a bejáratot. A töltőállomást fedő tető belső mennyezetén az összes lámpa ki van törve, vagy éppen hiányzik. De ami a leginkább szembetűnő és hívja fel még inkább a szomszédos forgalmas úton közlekedők figyelmét a benzinkútra, azok a hatalmas graffitik. A főépület és az oldalsó autómosó épülete is gazdagon telefújt, felületekkel mit sem törődve, válogatás nélkül a falakra vagy éppen a nyílászáró üvegére. A totális elhagyatottság a hátsó hajléktalan „lerakattal” lesz teljes. Itt a felső kis ablakokat vandálok törték be.

Segítségül hívtuk a Tagvadász alrovatunk szakértőjét, vajon mik lehetnek ezek a hatalmas graffitik?

A bomba/bold egy percek alatt elkészíthető egyszerű rajz, legtöbbször bubble style-ban készül. Ám vannak blokkbetűs változat is, ami négyezetes formájú.  A kivitelezése viszonylag egyszerű, vastag és lekerekített betűk egynél több színt tartalmaznak, legalább egy kitöltő színből és egy kontírozó színből állnak.  Ezen kívül van még a wildstyleban készült verzió is, ami kapcsolódó komplikált betűkből, gyakran nyilakkal, törésekkel kiegészített általában külső szemlélőnek kiolvashatatlan mű. Egy szép wildstyle stílusban készült bombing vetekszik egy egyszerűbb streetart rajzzal. Csak ritkaság számba megy és hosszú évek az elsajátítása. /Forrás: Jeffrey Ian Ross – Routledge Handbook of Graffiti and Street Art/

A benzinkút pusztulásával így egyre inkább kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül, és már távolinak tűnik eredeti rendeltetése. Csak remélni tudjuk és drukkolunk, hogy nem lesz ez mindig így.

[codepeople-post-map]

You may also like...