Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Textiltáska bevásárláshoz? Hidd el menni fog! - Hulladekvadasz.hu

Textiltáska bevásárláshoz? Hidd el menni fog!

A textiltáska fontosságára hívja fel a figyelmet Tóth Andi következő rovatcikkében. „Használj textil bevásárló táskát!” – Miért? A cikkből kiderül.

A háztartásunk hulladéktermelésének minimalizálásához röges út vezet, nemcsak agyban kell elhatározni magunkat, de rá is kell készülni, és nem kis szervezést igényel. Igaz ezek a dolgok idővel alappá válnak, és idővel már nem jelent majd nehézséget, hiszen az életünk részévé válik ez a fajta életmód és tudatos gondolkodásmód.

Az első és talán a legegyszerűbb lépés a textil táskák használatának bevezetése a vásárlások során.

A legjobb ebben, hogy bár kicsi lépés, de ez mindenkinek menni fog. Nem igényel különösebb előkészületeket, azonban annál látványosabb eredmény érhető el a háztartási hulladék csökkentésében, már akár napok alatt is.

Két dolgot tehetsz

  1. Mindig tartasz a táskádban az esetleges bevásárlásokhoz textil szatyrot.
  2. Ha mégis elfelejtenéd, akkor szinte minden üzletben már kapható, így egy picit több anyagi ráfordítással (pár száz Ft) pótolhatod.

Nem nehéz átállni, egyszerűen határozd el magad, hogy többé nem veszel, fogadsz el, használsz több neylon zacskót. Már az is sokat lendíthet az elhatározáson, ha arra gondolsz, mennyi helyed szabadul fel otthon (akár a szemetesvödörben is), ha nem kell többé tárolnod a zacskókat.

Itt van pár info, hátha könnyebb lesz az elhatározás

„A műanyag bevásárló zacskó talán a legelterjedtebb fogyasztási cikk az egész világon. Kis súlya, olcsósága és vízállósága miatt alkalmas élelmiszer, ruha vagy bármi más napi cikk tárolására….

Az első műanyag tasakokat kenyér, gyümölcs és zöldség csomagolására vezették be az Egyesült Államokban 1957-ben. A műanyag szemeteszsákok az 1960-as évek végén jelentek meg világszerte az otthonokban és az utcán. E cikkek gyártása azonban igazán az 1970-es évek közepén lendült fel, amikor az olcsón előállítható nejlonzacskók új gyártási eljárása lehetővé tette, hogy a nagykereskedők és áruházak alternatívát kínáljanak vásárlóik számára a papírzacskó mellé. A nejlonzacskók alapja nyersolaj, földgáz vagy más petrolkémiai termék….

A tipikus nejlonzacskó, amely néhány gramm súlyú és néhány milliméter vastag, teljesen ártalmatlannak látszhat, hacsak nem tekintünk a világtermelés méreteire. A gyárak 2002-ben világszerte 4-5 billió nejlonzacskót okádtak ki…

Az amerikaiak évente százmilliárd műanyag bevásárló zacskót dobnak el…. Az Ázsiában előállított zacskók a gazdag országokban használtaknak egynegyedét teszik ki….

A nejlonzacskó kevesebb helyet foglal el még a szeméttelepen is, de nem bomlik le a szeméttelepeken uralkodó jelenlegi körülmények között. (Megfelelő körülmények között a papírzacskó gyorsan lebomlana, míg a nejlonzacskó nem.)…” – Részletek: A nejlonzacskó – Brian Halweil

Tehát, ha döntöttél, akkor szerezz be pár textil táskát: vásárolhatsz, szépeket és kevésbé szépeket, de te is könnyűszerrel elkészítheted, csupán egy varrógépre (vagy tűre és cérnára, sőt némely esetben csupán egy ollóra) és pár maradék textilre van szükség (pl. régi kopott farmernadrág, használaton kívüli erősebb lepedő, régi függöny vagy terítő, stb.).

A textiltáska idővel a legjobb barátod lehet a bevásárlások alkalmával.

A textiltáska idővel a legjobb barátod lehet a bevásárlások alkalmával.

Korábban már mutattam mintákat az otthon elkészíthető textilzsák elkészítéséhez, amit a hulladekvadasz.hu -n itt találjátok meg.

Textiltáska használatához sok sikert kívánok!

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...