Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Izzó választása, avagy a gyakori fejtörő - Hulladekvadasz.hu

Izzó választása, avagy a gyakori fejtörő

Izzó vásárlás szinte már mindenkinek okozott gondot, hogy az egyes típusok közül melyiket válassza, mikor a boltban ott állt a polcok előtt. Ebben próbálunk egy kis szakmai útmutatást adni.

Izzó

Fotó: Burgmann Nóra

A világítástechnika fejlődésével és a különböző energiatakarékos termékek megjelenésével egyre bonyolultabb megtalálnunk a megfelelő terméknevet, amikor vásárolunk. Persze ez nem mindenkit zavar, sokszor tudatában sem vagyunk annak, hogy szakmailag helytelen kifejezést használunk. A legtöbb esetben az eladó sem javítja ki a vásárlót, hiszen egy-két kérdés segítségével pontosan megérti, milyen terméket keresünk.

Izzó

Az izzók végtelen választéka a polcokon. Forrás: www.frugalfamilytree.com

Mégis érdemes tisztáznunk, hogy az egyes fényforrás típusokra szakmailag mi a pontos megnevezés. A Világítástechnikai Társaság segítségünkre volt abban, hogy a leghelyesebb kifejezést használjuk. Ezt foglalja össze az alábbi táblázat, avagy hogyan hívjuk helyesen az egyes lámpatípusokat?

Tudjuk, hogy a változásokhoz idő kell. De érdemes apró lépésekkel elindulnunk ezen az úton. Ez a táblázat segít eligazodni a világítástechnikai cégek termékkínálatában, katalógusaiban is. Ha találtál az utolsó oszlopban olyan kifejezést, amit gyakran használsz, keresd meg a helyette használható pontos megnevezést és kezdd el azzal helyettesíteni.

Izzó

Melyiket válasszam? Forrás: www.foxlux.com

Korábbi cikkünkben már kitértünk rá, hogy az EucoLight nemzetközi világítástechnikai szervezet legfrissebb felmérése szerint igencsak gondot okoz a vásárlóknak megtalálni a lámpahulladéknak megfelelő típusú izzót a boltban. A 6 európai országban (Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában, Belgiumban és Romániában) végzett kutatás rámutat arra, hogy a fogyasztók nagy része könnyen összekeveri a külsőre nagyon hasonló energiatakarékos izzókat és a LED lámpákat. Két féle típusú izzó került terítékre, de az eredmény mindkét esetben a nagy bizonytalanságról árulkodott országoktól függetlenül. A felmérés szerint a LED lámpát csupán a válaszadók közül 14% – 23%, az energiatakarékos lámpát 27% – 42% ismerte fel egyértelműen.

Izzó megfelelő választása tehát magában hordozza azt a kockázatot, hogy nem jól döntünk, ami leginkább hiányos szakmai tudásunk okoz. Reméljük ebben most jelentős segítséget nyújtottunk és többé nem okoz fejtörést a vásárlás.

You may also like...