Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Izzó választása, avagy a gyakori fejtörő

Izzó vásárlás szinte már mindenkinek okozott gondot, hogy az egyes típusok közül melyiket válassza, mikor a boltban ott állt a polcok előtt. Ebben próbálunk egy kis szakmai útmutatást adni.

Izzó

Fotó: Burgmann Nóra

A világítástechnika fejlődésével és a különböző energiatakarékos termékek megjelenésével egyre bonyolultabb megtalálnunk a megfelelő terméknevet, amikor vásárolunk. Persze ez nem mindenkit zavar, sokszor tudatában sem vagyunk annak, hogy szakmailag helytelen kifejezést használunk. A legtöbb esetben az eladó sem javítja ki a vásárlót, hiszen egy-két kérdés segítségével pontosan megérti, milyen terméket keresünk.

Izzó

Az izzók végtelen választéka a polcokon. Forrás: www.frugalfamilytree.com

Mégis érdemes tisztáznunk, hogy az egyes fényforrás típusokra szakmailag mi a pontos megnevezés. A Világítástechnikai Társaság segítségünkre volt abban, hogy a leghelyesebb kifejezést használjuk. Ezt foglalja össze az alábbi táblázat, avagy hogyan hívjuk helyesen az egyes lámpatípusokat?

Tudjuk, hogy a változásokhoz idő kell. De érdemes apró lépésekkel elindulnunk ezen az úton. Ez a táblázat segít eligazodni a világítástechnikai cégek termékkínálatában, katalógusaiban is. Ha találtál az utolsó oszlopban olyan kifejezést, amit gyakran használsz, keresd meg a helyette használható pontos megnevezést és kezdd el azzal helyettesíteni.

Izzó

Melyiket válasszam? Forrás: www.foxlux.com

Korábbi cikkünkben már kitértünk rá, hogy az EucoLight nemzetközi világítástechnikai szervezet legfrissebb felmérése szerint igencsak gondot okoz a vásárlóknak megtalálni a lámpahulladéknak megfelelő típusú izzót a boltban. A 6 európai országban (Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában, Belgiumban és Romániában) végzett kutatás rámutat arra, hogy a fogyasztók nagy része könnyen összekeveri a külsőre nagyon hasonló energiatakarékos izzókat és a LED lámpákat. Két féle típusú izzó került terítékre, de az eredmény mindkét esetben a nagy bizonytalanságról árulkodott országoktól függetlenül. A felmérés szerint a LED lámpát csupán a válaszadók közül 14% – 23%, az energiatakarékos lámpát 27% – 42% ismerte fel egyértelműen.

Izzó megfelelő választása tehát magában hordozza azt a kockázatot, hogy nem jól döntünk, ami leginkább hiányos szakmai tudásunk okoz. Reméljük ebben most jelentős segítséget nyújtottunk és többé nem okoz fejtörést a vásárlás.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek