Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Tartós kulacs előnyei - Hulladekvadasz.hu

Tartós kulacs előnyei

A tartós kulacs előnyei a témája Tóth Andi rovatának a Háztartásom Hulladék nélkülnek. Reméli ezáltal is kedvesebb pet-palack kerül a szemétbe.

Ha megvizsgáltad a háztartásod hulladéktermelését és összetételét, és azt látod, hogy egy nagy részét (ahogy nekem is volt) a PET (polietilén) palackok és különféle műanyag, vagy dobozos üdítős (tetra pak) dobozok teszik ki, akkor érdemes elgondolkodnod ezen a téren is alternatív lehetőségekről.

Pár háttér infot adok, amit nem árt tudni:

PET PALACK
„Sokan a palackokat egyszerű mosogatószeres öblítés után újratöltik, nem is sejtve, hogy ezzel milyen veszélynek teszik ki szervezetüket. A palack az egyszerű mosogatástól ugyanis nem lesz tiszta! Az elhasznált palackokat nem szabad ismételten használni, a szelektív hulladékgyűjtés keretén belül kell gyűjteni őket.
Otthon is jól elvégezhető kísérlettel bizonyítható a PET palack használatának higiéniai veszélye. A felbontást követően 24 órával – a hűtőben való tárolás ellenére is – megjelennek a baktériumok és penészgombák.

Miután elfogyasztottuk az ásványvizet vagy üdítőt, és újból megtöltjük ezen palackokat, a számos mikroorganizmus azonnal fellelhető a palackunkban, majd két-három nap után szabad szemmel is jól láthatjuk a felrakódásszerű telepeket. A PET palackok belső felszínén lévő kis egyenetlenségek ugyanis ideálisak ezen baktériumok és gombák számára, hogy telepeket alkossanak. A műanyag palackok ráadásul nem főzhetőek ki az üveghez hasonló módon, így nem tudjuk kellően tisztává tenni őket az újbóli használat előtt.

Az eldobható PET palackok egyszer használatosak és nem szabad otthon újra tölteni és használni. A visszaváltható palackokat nagyüzemi módon vegyszerrel tisztítják, mely otthoni körülmények között nem javasolt.” (Részletek: webbeteg.hu)

TETRA PAK
„Egy 1 literes doboz tömege átlagosan 30 gramm. Ennek 75%-a papír, 20%-a műanyag (PE) és 5 %-a alumínium. Ez utóbbi az aszeptikus csomagolásnál pl. megtalálható, így az UHT tejek esetében is.” (Forrás: ecolounge.hu – Molnár Zita, a Tetra Pak kommunikációs igazgatója)

A Tetra Pak rengeteget tesz azért, hogy a csomagolóanyagai minél „zöldebbek” legyenek, azonban ettől még többnyire nem egyértelmű, hogy milyen szelektív gyűjtőbe kell dobni őket. Emellett fölöslegesen termelünk használatukkal szemetet.

Egy 2015-ös cikk szerint világszerte 340 MILLIÁRD PET palackot NEM hasznosítanak újra. Európában a PET palackoknak pedig kevesebb, mint a fele kerül csupán újrahasznosításra. Bár ez a mérték évről évre emelkedő tendenciát mutat, mégis elképzelhetetlenül nagy mennyiség gyűlik a szeméttelepeken. A legjobb megoldás, ha mind a PET palackok, mind pedig a tetra pak csomagolású innivalókat száműzzük az életünkből. Az átállás viszonylag egyszerű, és nem jár túlzottan komoly erőfeszítéssel sem.

Korábban én mindig szénsavmentes vizet vettem, 2l-eseket. Az oka az volt, hogy csak így tudtam elég sok folyadékot meginni. Továbbá a korábbi kulacsaim még a víztől is bebüdösödtek. Aztán elkezdtem a korábbi pet palackokat csapvízzel feltölteni, hogy a mennyiség meglegyen. A csapvíz Magyarország legtöbb helyén tökéletes minőségű, és iható. Akik viszont mégsem szeretik a csapvizet inni (mert pl. kellemetlennek érzik az ízét), azoknak érdemes víztisztító eszközt beszerezni.

Egy kis utána olvasást követően hamar rájöttem, hogy a PET palack újratöltése csapvízzel nem is olyan ideális, hiába csökken jelentősen ezáltal a hulladéktermelésem. A meleg, vagy sav (pl. citromsav) hatására ugyanis az átlagos műanyag kulacsokból, PET palackokból olyan veszélyes anyagok oldódnak ki, mint a bpA (ez szerencsére az utóbbi időben egyre kevesebb műanyagban van jelen), az etilén glikol, vagy az antimon trioxid.

A bpA – az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, a polikarbonát műanyagok és az epoxi gyanta alapú műanyag tárgyak előállításához használják (pl. poharak, tányérok, evőeszközök, étel és italtároló dobozok, kulacsok), és évente több mint három millió tonnát gyártanak belőle. A bpA általában magas hő (pl. mikrohullámú sütő) vagy sav hatására (pl. citromos üdítőital) oldódik ki az azt tartalmazó műanyagból.

A gyártók szerint a kioldódás csak akkor következik be, ha az adott műanyagokat nem tárolják, alkalmazzák, vagy tisztítják megfelelően, ellenkező esetben a bpA kioldódása határérték alatt marad. A bpA felborítja a hormonháztartás egyensúlyát, mivel a természetes női nemi hormont utánozva működik a szervezetben. BpA-t tartalmazó műanyag tárolóedények alján a kis háromszögben 3-as (PVC tartalom) vagy 7-es (egyéb műanyagok keveréke, melyek között a bpA is szerepel) található. Ha nincs jelzés, akkor annak bizonytalan az összetétele, ezért javasolt a használatát mellőzni.

Az 1-es számmal jelzett műanyagok, bár nem tartalmaznak bpA-t, mégis érdemes kerülni, ezek általában a PET palackok (ebben található leggyakoribb káros anyag az antimon és etilén-glikol).
Én olyan kulacsot használok, ami speciális orvosi implantációknál használatos műanyagból készül, ezáltal nem büdösödik, nem penészedik. Sokan pont azért nem szeretik a kulacsokat, mert a legtöbb vagy nagyon drága, vagy hajlamos a penészedésre, amit utána képtelenség rendesen kitakarítani. Sokan pedig úgy gondolják, hogy a csapvíz nem olyan egészséges, mint a palackos ásványvíz.

Évekkel ezelőtt hallottam egy rádióműsort, amely a bio vízről szólt. A lényege annyi, hogy a normálisan működő szervezetnek nincs szüksége külön ásványi anyag pótlásra. A szükséges mennyiséget a változatos étrendből veszi magához a szervezet. Ez alól azok kivételek, akik megterhelő munkát vagy sportot űznek, mert ott a folyadékvesztéssel a szervezet ásványi anyag tartalma a normális alá csökkenhet. A bio víz pedig olyan víz, aminek az összes oldott ásványi anyag tartalma 100mg/l vagy annál kevesebb.

Vettem a fáradtságot és a környezetemben kapható összes szénsavmentes ásványvíz címkéjét végigbogarásztam. Az átlag 6-800mg/l, de nem ritka az 1000mg/l feletti víz. Az egyetlen, ami megközelítette a bio víz értéket egy 2l-es kiszerelésben kapható olasz víz volt, ez 160mg/l. A magyar csapvíz átlagos ásványi anyag tartalma 3-500mg/l között mozog, ami bár messze van a biovíztől, de még mindig sokkal jobb, mint a legtöbb PET palackos ásványvíz.

Összefoglalva, egy egészséges kulacs használata rengeteg PET palackot tud kiváltani, nyugodt szívvel feltöltheted csapvízzel, és nem okoz nagyobb nehézséget a kulacsot magaddal vinni.

A tartós kulacs használata nélkülözhetetlen a jövőre nézve.

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...