Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Számok a lámpahulladékok terén - Hulladekvadasz.hu

Számok a lámpahulladékok terén

Számok minden szakmában rendkívül fontosak és iránymutatóak az elérendő célokra és a pontosan mérhető teljesítményre nézve. A mesterséges világítás része a mindennapjainknak, így lássuk itt mik a fontos számadatok.

Számok

Fotó: hulladekvadasz.hu

Bárhová nézel, legalább egy lámpát látni fogsz. Ha zárt térben vagy, akkor szinte biztos, hogy bármerre fordulsz, egynél több fényforrást találsz. A mesterséges világítás tehát része a mindennapjainknak.

Vajon mennyit vásárolunk ezekből a termékekből évente?

KSH adatai szerint a kiskereskedelmi üzletekben évente 55.027 millió Ft értékben vásárolunk világítóberendezéseket.

A hazai legnagyobb szelektív lámpa hulladék begyűjtő szervezet adatai szerint szerződött partnereiktől 2016-ban 1023 tonna világítástechnikai terméket vettünk.

Milyen arányban hasznosítjuk újra ezt a veszélyes hulladékfajtát?

Magyarországon jelenleg az eladott lámpák 60%-a visszakerül a szelektív hulladékgyűjtő hálózatba.

2016-ban a begyűjtött 599 tonna hulladékból 506 tonnát újrahasznosítottuk.

Számok

Forrás: lampahulladek.blog.hu

Miért érdemes neked is odafigyelned a lámpa hulladékod újrahasznosítására?

  • Egyszerű: 14 ezer ponton összesen 20 ezer gyűjtőedényben tudod leadni az elhasznált fényforrásokat.
  • Hatékony: A begyűjtött mennyiség 83-89%-át újrahasznosítjuk.
  • Fenntartható: Az újrahasznosítás során kapott üveg és fém másodlagos nyersanyag felhasználásával energiatakarékosan lehet új terméket előállítani.
Számok

Forrás: lampahulladek.blog.hu

Legfontosabb számadat pedig, hogy 2017. július 19-én a 2.000.000-odik izzó is gyűjtőedénybe került. Kovács Béla, az Electro-Coord Non-profit Zrt. ügyvezetője és Nagy János, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának elnöke jelképesen elhelyezték a szelektív lámpa gyűjtőkonténerben.

Mi az a lámpahulladék és miért fontos gyűjteni?

Elhasznált fényforrások: energiatakarékos izzók, ipari speciális lámpák és egyenes fénycsövek, amelyek veszélyes hulladéknak számítanak! Ezeket az elromlott és kiselejtezett lámpahulladékokat nem szabad a vegyes, kommunális kukába dobni, mert a lerakóba kerülve a termékekből kikerülő veszélyes anyagok károsíthatják környezetünket. Kis mennyiségben higanyt tartalmaznak, amely a kommunális hulladékba kerülve és a levegőbe jutva egészségkárósító hatású. Ezt az anyagot a hulladékkezelés során el kell különíteni, hogy ne jusson a természetbe.

 

Számok tehát a lámpahulladékok terén is nagyon fontosak. Világos képet adnak mit értünk el és ezáltal amire büszkék lehetünk a fényforrás hulladékok újrahasznosításával kapcsolatban.

You may also like...