Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Számok a lámpahulladékok terén

Számok minden szakmában rendkívül fontosak és iránymutatóak az elérendő célokra és a pontosan mérhető teljesítményre nézve. A mesterséges világítás része a mindennapjainknak, így lássuk itt mik a fontos számadatok.

Számok

Fotó: hulladekvadasz.hu

Bárhová nézel, legalább egy lámpát látni fogsz. Ha zárt térben vagy, akkor szinte biztos, hogy bármerre fordulsz, egynél több fényforrást találsz. A mesterséges világítás tehát része a mindennapjainknak.

Vajon mennyit vásárolunk ezekből a termékekből évente?

KSH adatai szerint a kiskereskedelmi üzletekben évente 55.027 millió Ft értékben vásárolunk világítóberendezéseket.

A hazai legnagyobb szelektív lámpa hulladék begyűjtő szervezet adatai szerint szerződött partnereiktől 2016-ban 1023 tonna világítástechnikai terméket vettünk.

Milyen arányban hasznosítjuk újra ezt a veszélyes hulladékfajtát?

Magyarországon jelenleg az eladott lámpák 60%-a visszakerül a szelektív hulladékgyűjtő hálózatba.

2016-ban a begyűjtött 599 tonna hulladékból 506 tonnát újrahasznosítottuk.

Számok

Forrás: lampahulladek.blog.hu

Miért érdemes neked is odafigyelned a lámpa hulladékod újrahasznosítására?

  • Egyszerű: 14 ezer ponton összesen 20 ezer gyűjtőedényben tudod leadni az elhasznált fényforrásokat.
  • Hatékony: A begyűjtött mennyiség 83-89%-át újrahasznosítjuk.
  • Fenntartható: Az újrahasznosítás során kapott üveg és fém másodlagos nyersanyag felhasználásával energiatakarékosan lehet új terméket előállítani.
Számok

Forrás: lampahulladek.blog.hu

Legfontosabb számadat pedig, hogy 2017. július 19-én a 2.000.000-odik izzó is gyűjtőedénybe került. Kovács Béla, az Electro-Coord Non-profit Zrt. ügyvezetője és Nagy János, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának elnöke jelképesen elhelyezték a szelektív lámpa gyűjtőkonténerben.

Mi az a lámpahulladék és miért fontos gyűjteni?

Elhasznált fényforrások: energiatakarékos izzók, ipari speciális lámpák és egyenes fénycsövek, amelyek veszélyes hulladéknak számítanak! Ezeket az elromlott és kiselejtezett lámpahulladékokat nem szabad a vegyes, kommunális kukába dobni, mert a lerakóba kerülve a termékekből kikerülő veszélyes anyagok károsíthatják környezetünket. Kis mennyiségben higanyt tartalmaznak, amely a kommunális hulladékba kerülve és a levegőbe jutva egészségkárósító hatású. Ezt az anyagot a hulladékkezelés során el kell különíteni, hogy ne jusson a természetbe.

 

Számok tehát a lámpahulladékok terén is nagyon fontosak. Világos képet adnak mit értünk el és ezáltal amire büszkék lehetünk a fényforrás hulladékok újrahasznosításával kapcsolatban.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek