Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Papírtörlő kell? Avagy felejtsd el a papírtörlőket! - Hulladekvadasz.hu

Papírtörlő kell? Avagy felejtsd el a papírtörlőket!

Papírtörlő használatára, pontosabban annak alternatíváira hívja fel a figyelmet Tóth Andi soron következő Háztartásom Hulladék Nélkül rovatában.

Nekem az egyik legnehezebb lépés volt a „Szilvia” papírtörlők kiiktatása a háztartásomból. Az első gondolatunk általában az, hogy mennyire kényelmes is, és milyen klassz találmány ez a papírtörlő: bármi kifolyik, maszatos, takarítani, gyorsan letörölni kell, csak nyúlunk a papírtörlőért és használjuk ezer számra a lakásunk bármely pontján. Milyen egyszerű is ez….

Fotó: www.exceldryer.com

Fotó: www.exceldryer.com

De belegondoltatok már abba, hogy ez milyen óriási mennyiségű szemét termelést jelent?

Oké, védekezhetünk azzal, hogy papír, ami lebomlik.

De milyen papír??

Amelyik papírlapot már használtuk, azt a szelektív papírgyűjtőbe (mivel szennyezett) elméletileg nem dobhatnánk bele. Ha van komposztáló, akkor abba mehet, de oda is csak akkor, ha nem színezett, azaz nincs rajta festékanyag. Amennyiben erre tudunk figyelni, sőt ha még újrapapírból készült konyhai papírtörlőt is használunk, akkor is általában olyan mennyiségű koszos papír hulladékot jelent ez, hogy a komposztáló sem biztos, hogy elbírja.

Csak az Egyesült Államokban naponta több mint 3000 tonna papírtörlő hulladékot termelnek a háztartások. Sajnos nem találtam adatot arra vonatkozóan, hogy Magyarország hogy áll ilyen téren, gyanítom, hogy nem jeleskedik.

Alternatív megoldás a pamut textil illetve bambusz konyhai törlőkendő, amelyik újrahasznosíthatóak, csak ki kell mosni. Sokan a mikroszálas törlőkendőkre esküsznek. Egy időben én is szerettem ezeket, hiszen tartósak, gyorsan száradnak, rengeteg nedvességet pillanatok képesek felszívni. De egy idő után nálam komoly visszatartó ereje volt magának az anyagnak, mivel műszálas, azaz műanyag. Ráadásul a mosások és a használata közben leváló mikroszemcsék komoly károkat okoznak a környezetben (még akkor is ha ez szabad szemmel nem látszik).

Nagyon olcsó, teljesen zöld, újrahasznosításon alapuló megoldás lehet, ha régi, már használatom kívüli textileket használsz erre a célra (pl. otthon fellelhető pólók, lepedők, stb.). Csak darabold fel és csinálj neki egy kis helyet a konyhában. Ezzel nemcsak régi dolgokat fogsz újra használatba bevonni, és így szükségtelen lesz a papírtörlő vásárlása, hanem szemetet sem termelsz, mivel a textil törlőkendőket csak ki kell mosni. Mivel a mai modern világban már nem a patakparton mosunk, a mosógép dolgozik helyettünk, így ez nem ördöngösség. Ami lényeges, hogy olyan textilt válassz ki a célra, ami jól szívja a nedvességet, mert egyébként csalódni fogsz és – tudván hogy a mai rohanó világban próbálunk minél kényelmesebb, hatékonyabb és egyszerűbb megoldásokat találni – a végén visszatérsz a papírtörlőhöz.

Azonban ha olyan megoldást keresel, ami még az előzőeknél is hatékonyabb, tuti biztosan nagyon jól szívja a nedvességet, sokkal de sokkal jobban mint a textilek, akkor használhatsz bambusz papír törlőkendőt. Én teljesen átálltam erre a törlőkendőre, már lassan két éve csak ilyet használok a konyhámban.

Fotó: www.ecoegg.com

Fotó: www.ecoegg.com

Mondok pár ötletet, hogy a konyhámban milyen helyzeteket hogyan váltottam ki:

  • Konyhapult gyors letörlése, ha valami kifolyik – a textil vagy a bambusz kendő tökéletesen használható
  • Gyors takarításra – szintén könnyű átállni a textil vagy a bambusz tartós változatra.
  • Olajos/zsíros ételek lecsöpögtetése – ezt volt a legnehezebb megoldani, de megtaláltam a megoldást: Sült krumpli sütő fém rácsos tálat használok, aminek az az előnye is meg van, hogy nem puhul be olyan könnyen a ropogós sült.
Fotó: shop.delfin99.hu

Fotó: shop.delfin99.hu

Ha van még olyan terület a konyhátokban, aminél nem tudjátok hogyan váltsátok ki a papír törlőkendőt, írjátok meg nekem és elmondom én hogy csinálom.

Összefoglalva, a konyhai papírtörlők leváltása komoly kihívás lehet, de megoldható, és ehhez is csak megszokás kell.

Papírtörlő nélküli háztartáshoz soksikert kívánok
Andi 🙂

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...