Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Lámpahulladékok és begyűjtésük

Lámpahulladékok visszavétele és begyűjtése magában foglalja a különböző kiégett izzók, fénycsövek és lámpatestek ingyenes elszállítását. Lássuk, mivel kell bővíteni ismereteinket e téren.

lámpahulladékok

Forrás: ecowastecoalition.blogspot.hu

Az elektromos és elektronikai hulladékok területén belül speciális szegmenst képvisel a leselejtezett fényforrások és világítótestek kezelése. Ezek a hulladékok – különleges összetevőik miatt – nem gyűjthetők ugyanazon konténerekben, mint az általános elektronikai hulladékok. A különböző kémiai anyagokkal szennyezett fényforrás hulladékok fő alkotórésze az üveg, melynek törését a visszagyűjtés során is el kell kerülni. Feldolgozás közben szakszerűen kell eltávolítani a fénycsövekben és a különböző lámpákban rejlő és a környezetére veszélyes anyagokat, pl. a higanyt és a különböző fényporokat.

Lámpahulladékok begyűjtéséről:

A világítástechnikai ágazat 2014-ben több mint 700 tonna fényforrás- és közel 214 tonna lámpatest hulladékot gyűjtött be, ami több mint 4 millió darab leselejtezett fényforrásnak felel meg. A világítótest-hulladékok visszagyűjtése országos szinten történik egy komplex logisztikai rendszer keretében. Ennek részeként a kereskedelmi vállalatokat úgy sikerült integrálni a kollektív ágazati hulladék-visszavételi és –begyűjtési rendszerbe, hogy mára többségük az e-hulladékok visszavételére nem kötelezettségként, hanem sokkal inkább egy az értékesítést segítő új eszközként tekint.

lámpahulladékok

Forrás: lampahulladek.blog.hu

Lámpahulladékok a gyűjtőpontokon:

Ennek is köszönhetően mára a lámpahulladékok begyűjtő pontjainak száma meghaladja a 14.000-et. Gyakorlatilag az ország összes kiskereskedelemmel foglalkozó üzlete, villamossági nagykereskedése, veszélyes hulladék-gyűjtő vállalkozása és szelektíven gyűjtő önkormányzata részt vesz a világítástechnikai hulladékok begyűjtésében. A megfelelő visszagyűjtés és korszerű újrahasznosítás mellett hatalmas mennyiségű hasznos, újrahasznosítható anyag keletkezik, melyek visszaforgatásra kerülnek az ipari körforgásba.

Emlékeztetőül itt találhatóak a lámpahulladék gyűjtőpontok:

Barkácsáruházakban, hiper- vagy szupermarketekben, bevásárlóközpontokban, hazai élelmiszerlánc üzleteiben és hazai hulladékudvarokban. Kiégett az izzó és újat kell venni, ilyenkor leggyakrabban a legközelebbi barkácsáruházat keressük fel. Hiper- vagy szupermarketekben a heti vagy havi bevásárlást intézzük. Bevásárlóközpontba kikapcsolódni járunk. A hazai élelmiszerlánc üzletében a napi vásárlást intézzük.  A hazai hulladékudvarokban pedig leadjuk megfelelő hulladékunkat. Itt mind található gyűjtőpont.

Lámpahulladékok és begyűjtésük mindannyiunk közös érdeke és környezettudatos kötelessége. A hulladékvadászok emellett maximálisan elkötelezettek.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek