Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Lámpahulladékok és begyűjtésük - Hulladekvadasz.hu

Lámpahulladékok és begyűjtésük

Lámpahulladékok visszavétele és begyűjtése magában foglalja a különböző kiégett izzók, fénycsövek és lámpatestek ingyenes elszállítását. Lássuk, mivel kell bővíteni ismereteinket e téren.

lámpahulladékok

Forrás: ecowastecoalition.blogspot.hu

Az elektromos és elektronikai hulladékok területén belül speciális szegmenst képvisel a leselejtezett fényforrások és világítótestek kezelése. Ezek a hulladékok – különleges összetevőik miatt – nem gyűjthetők ugyanazon konténerekben, mint az általános elektronikai hulladékok. A különböző kémiai anyagokkal szennyezett fényforrás hulladékok fő alkotórésze az üveg, melynek törését a visszagyűjtés során is el kell kerülni. Feldolgozás közben szakszerűen kell eltávolítani a fénycsövekben és a különböző lámpákban rejlő és a környezetére veszélyes anyagokat, pl. a higanyt és a különböző fényporokat.

Lámpahulladékok begyűjtéséről:

A világítástechnikai ágazat 2014-ben több mint 700 tonna fényforrás- és közel 214 tonna lámpatest hulladékot gyűjtött be, ami több mint 4 millió darab leselejtezett fényforrásnak felel meg. A világítótest-hulladékok visszagyűjtése országos szinten történik egy komplex logisztikai rendszer keretében. Ennek részeként a kereskedelmi vállalatokat úgy sikerült integrálni a kollektív ágazati hulladék-visszavételi és –begyűjtési rendszerbe, hogy mára többségük az e-hulladékok visszavételére nem kötelezettségként, hanem sokkal inkább egy az értékesítést segítő új eszközként tekint.

lámpahulladékok

Forrás: lampahulladek.blog.hu

Lámpahulladékok a gyűjtőpontokon:

Ennek is köszönhetően mára a lámpahulladékok begyűjtő pontjainak száma meghaladja a 14.000-et. Gyakorlatilag az ország összes kiskereskedelemmel foglalkozó üzlete, villamossági nagykereskedése, veszélyes hulladék-gyűjtő vállalkozása és szelektíven gyűjtő önkormányzata részt vesz a világítástechnikai hulladékok begyűjtésében. A megfelelő visszagyűjtés és korszerű újrahasznosítás mellett hatalmas mennyiségű hasznos, újrahasznosítható anyag keletkezik, melyek visszaforgatásra kerülnek az ipari körforgásba.

Emlékeztetőül itt találhatóak a lámpahulladék gyűjtőpontok:

Barkácsáruházakban, hiper- vagy szupermarketekben, bevásárlóközpontokban, hazai élelmiszerlánc üzleteiben és hazai hulladékudvarokban. Kiégett az izzó és újat kell venni, ilyenkor leggyakrabban a legközelebbi barkácsáruházat keressük fel. Hiper- vagy szupermarketekben a heti vagy havi bevásárlást intézzük. Bevásárlóközpontba kikapcsolódni járunk. A hazai élelmiszerlánc üzletében a napi vásárlást intézzük.  A hazai hulladékudvarokban pedig leadjuk megfelelő hulladékunkat. Itt mind található gyűjtőpont.

Lámpahulladékok és begyűjtésük mindannyiunk közös érdeke és környezettudatos kötelessége. A hulladékvadászok emellett maximálisan elkötelezettek.

You may also like...