Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Kaszinó a megsemmisülés kapujában - Hulladekvadasz.hu

Kaszinó a megsemmisülés kapujában

Kaszinó épület a hazai törvényi szabályozás alapján nem túl gyakori és a bezártak között létezik egy, amire a teljes pusztulás minden összetevője érvényes. Szombathelyen gyakorlatilag lassan a földdel lesz egyenlő egy egykor szebb napokat látott helyi védettségű épület.

Kaszinó

A szombathelyi egykori kaszinó ma már romhalmaz. Fotó: hulladekvadasz.hu

Az épületet építész tulajdonosa egy nemesi kúriát és egy polgári villát egyesítő formában álmodta meg, ami sikeresen meg is valósult. Egykoron a Brenner-villa névre hallgatott, névadója alapján a vagyonos Brenner-család tulajdonában volt a körülötte elterülő Gayer és Brenner-parkkal (utóbbi ismertebb nevén: KRESZ-park) egy birtokot alkotva. Brenner János építész (1847-1908), majd halála után a fő örökös Brenner Tóbiás szombathelyi polgármester (1850-1919) lett a tuladjonosa. Az örökösödések után 1935-től a nagy terület a város kezébe került, a villa épülettel együtt. A patinás ingatlanban később tankerületi igazgatóság, úttörőház és iskola is működött egészen a rendszerváltásig. Ezután rövid ideig egy bank, majd 1993-tól vélhetőleg a helyi védettséget élvező épület felújítása miatt, 10 éves koncessziót kapott az üzemeltetésre egy kaszinó.

A működés során a környék lakói és a kaszinó közt gyakori volt a feszültség a folyamatos éjszakai élet miatt, így a felügyeleti szervek részéről is megszaporodtak a vizsgálatok. 1999-ben kezdődött a lejtmenet az épület történetében, mikor 1999. február 16-án felmondta a koncessziós megállapodást a a Szerencsejáték Felügyelet (SzF). Ezután egy ideig a bezárt kaszinó helyén éjszakai lokál működött, de az is bezárt. A következő említésre méltó esemény a 2010-es kaszinó előtti vandalizmus, amit leginkább az épület előtti dísztárgyak bántak. Ez már előre vetítette, hogy 2015-ben már maga az épület lesz a következő célpont és betörnek abba. Bent mérhetetlen volt a pusztítás: mindent feldúltak és törtek-zúztak. A legsúlyosabb, hogy megnyílt végérvényesen az épület az illetéktelenek előtt, aminek következtében több hajléktalan és drogos is tanyát vert itt. A totális pusztulás 2016. április 22-én lett teljes, mikor az egykori kaszinó – tisztázatlan okokból – lángokba borult.

A jelenlegi látvány egészen elképesztő, már-már megbotránkoztató. Elgondolkozik az ember, hogy a XXI. században egy ilyen – helyi védettségű – épület hogyan kerülhet a pusztulás e fokára, ráadásul az emberek szeme előtt? Hát így, ahogy fentebb leírtuk. Ami elsőre szembetűnő, a tetőszerkezeten a tűz óriási pusztítása, aminek következtében szinte csak a középső, masszívabb tetőrész maradt fenn, az is jó kormosan. Ép nyílászárót ne nagyon keressünk körben az épületen, szinte mindegyik meg van rongálva vagy be van törve. Odabentről förtelmes és dohos szag terjeng. Senkinek sem javasoljuk, hogy bemenjen, rendkívül veszélyes! Üvegszilánkok, szemét, hajléktalan holmi, vandalizmus és a tűz nyomai mindenütt. Összességében elmondható, hogy ez a pokoli környezet már nem embernek való! Szégyen minden szempontból!

Kaszinó és egykori patinás villa volt, nincs. Ma már csak egy iszonyatos állapotban lévő kiégett és lepusztult romhalmaz őrzi ezek emlékét. Mielőbbi rehabilitáció indokolt!

[codepeople-post-map]

You may also like...