Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Vajon lehetséges-e a Halloween hulladék nélkül? - Hulladekvadasz.hu

Vajon lehetséges-e a Halloween hulladék nélkül?

Vajon lehetséges-e a Halloween hulladék nélkül? Ezt a kérdést taglalja Tóth Andi soron következő cikkében, amit az amerikai népszokás ihletett meg.

Magyarországon az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Halloween megünneplése. Sokan nem értik ezt a felhajtást, hiszen Magyarországon régen „csak” Halottak napja és Mindenszentek volt. A halloween a mindenszentek előestéjén tartott ünnep („All Hallows Eve”, azaz „mindenszentek előestéje” kifejezés rövidített alakja), mely a kísértetek és démonok pogány kelta ünnepétől származik.
Halloween ünnepét október 31. éjszakáján tartják. 
A kelta papok a szent tölgyfák alatt tüzeket gyújtottak, áldozatokat mutattak be, és a tűz körül táncoltak. November 1-n reggel minden családnak parazsat adtak, hogy az újonnan fellobbantott tűz melegével űzzék el a gonosz szellemeket. A mindenszentek ünnepét a keresztény egyház hivatalosan is elismerte, melyet november 1-jén tartják. Később november 2-át is szent nappá, a halottak napjává nyilvánították. A katolikus egyházban a Mindenszentek az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánoknál pedig az elhunytakról emlékeznek meg. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé. Azért, hogy megvédjék magukat az ártó szellemektől, ezen az éjszakán, ijesztő jelmezekbe bújtak, és rémisztő arcú töklámpásokat faragtak, amibe egész este égő gyertyát helyeztek. Ezen az estén a gyerekek is jelmezbe bújva végigjárják a szomszédokat, ahol „Csokit vagy csalunk!” („Trick or Treat!”) kiáltással édességeket kérnek, cserébe azért, hogy ne kövessenek el mindenféle rosszaságokat.

Összegezve a 3 ünnep szorosan összekapcsolódik, és egymás utáni napokon tartják. Az ünnepekkel együtt járnak a különféle díszítő tárgyak és ajándékok beszerzése is. Az üzletek tele vannak többnyire egyszer használható, műanyag dekorációs termékekkel, jelmezekkel, mécsesekkel, többnyire giccses gyertyatartókkal, művirágokkal. Ezek a dolgok a 3 nap alatt felhasználásra kerülnek, majd a 4. napon (de legalábbis a következő év ünnepén) szinte mindent ki is dobnak.

Egy hulladék nélküli életmódba ezek a dolgok nehezen férnek bele. Ilyenkor az üzletek kínálata könnyen elcsábíthatja az egyébként tudatosan vásárló embereket is. A fölösleges vásárlások elkerülésére mutatok pár tippet, amihez több-kevesebb  kreativitásra azért szükség van. Azonban a hűvös, esős őszi napokon ezek jó része kivitelezhető otthoni körülmények között.

Halloween töklámpást a legegyszerűbb ha magunk faragunk ki igazi tökből. A tök belseje megehető (akár sütve, akár pürésítve például muffinba, de természetesen komposztba is tehető), a külsejéből elkészülhet a lámpásunk. Idén először úgy sikerült szépen formálni a vágásokat, hogy a rajzolt vonalak mentén végig lukasztgattuk, és utána már nagyon könnyen ki lehetett vágni akár a kisebb részeket is.

Mécsesek legegyszerűbben befőttes üvegbe helyezett gyertyával válthatóak ki. Ezek akár a sírhelyeken is tartós mécsesek, de akár az otthonunk díszítésében is szépek lehetnek. A dekorálásuk nagyon egyszerű is lehet: egy szalag, egy darabka papír is már feldobja, de az üveget csupaszon hagyva is mutatós tud lenni.

A konzervdobozokat mintásan kilukasztgatva is fantasztikus mécsestartókat tudunk készíteni.

Tavaly egy lomtalanításból mentett nagy üvegből készítettem „rémes” gyertyatartót.

Kínálós csokik és cukorkák helyett készíthetünk egyszerű kekszeket, vagy díszíthetünk mandarint is. Elképzelhető, hogy a mai gyerekek jobban örülnének a bolti cukorkáknak, én ennek ellenére tartom magam az itthon készített édességekhez.

Ha a gyerekek halloween jelmezre vágynak, akkor a legegyszerűbb ha szétnézünk a használt ruha boltokban. Ilyenkor mindig rengeteg használt jelmez található itt. De kisebb-nagyobb átalakítással bármilyen „turis” vagy otthon fellelhető (és már nem használt) ruhából mi is elkészíthetjük.

Halloween hulladék nélkül valóban lehetséges ha okosan csinálod!

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...