Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Szelektív gyűjtés kifogásai a lámpahulladék esetében - Hulladekvadasz.hu

Szelektív gyűjtés kifogásai a lámpahulladék esetében

Szelektív gyűjtés napjainkban egy rendkívül fontos környezettudatos feladatunk, amire nap mint nap érdemes odafigyelnünk. Sajnos manapság sokan a kifogást keresik, nincs ez másként a lámpahulladék esetében sem.

Szelektív gyűjtés

Forrás: www.easternenvironmental.com

Nem titok, hogy a hulladékok szelektív gyűjtése odafigyelést és egy kis plusz időt is igényel a környezettudatos emberektől. Aki megérti a szelektálás lényegét, és megismeri a külön gyűjtött hulladékok feldolgozásának folyamatait, az szívesen fordít erre egy kis energiát saját háztartásában is.

De mi a helyzet azokkal, akik nem így tesznek? Mivel indokolják, hogy otthonukban minden a kommunális kukába kerül? Összegyűjtöttünk néhány gyakran hallott kifogást a lámpahulladékok szelektív gyűjtésének elutasításáról. Rövid válaszainkkal pedig azt is megmutatjuk, miért csak rossz kifogásokról, nem valódi okokról beszélünk.

Szelektív gyűjtés

Forrás: www.highland-marketing.com

Nincs időm még erre is külön figyelni.

A lámpahulladékok gyűjtése a lehető legegyszerűbb módon történik. Neked csak annyit kell megjegyezned, hogy az elhasznált fényforrásokat ne dobd a kukába, hanem juttasd el egy szelektív gyűjtődobozig. Nem kell előtte minden egyes terméket megvizsgálnod, vajon milyen anyagból van és így hova kerüljön. Nem kell a kidobás előtt megmosnod, széthajtogatnod, anyagonként szétszedned sem. Egyszerű a dogod: ha világítástechnikai hulladék van a kezedben, azt egy lámpahulladékos gyűjtődobozig kell elvinned.

Nincs hely a lakásban arra, hogy ezt is külön gyűjtsem.

Az átlagember évente pár alkalommal cserél a lámpáiban izzót, fénycsövet. Otthonunkban általában kis méretű lámpákat használunk, így a csere után is kis helyen elfér az elromlott termék. Ritka az olyan háztartás, ahol méteres fénycsöveket kellene a csere után tárolni. Ha kevés a helyed, akkor azt javasoljuk, hogy a csere után a következő vásárlási körutad alkalmával már vidd is magaddal a lámpahulladékot, és dobd bele a gyűjtődobozba. Így nem kell hetekig, hónapokig kerülgetned, pakolgatnod azt.

Évente egy-két izzólámpa romlik el, az a kevés nem számít.

De igenis számít! A környezetvédelemben talán a legfontosabb üzenet, amit mindenkinek meg kell értenie: sok kicsi sokra megy! Az általad kicserélt és kidobott izzó is tartalmazhat veszélyes anyagot, ami kis mennyiségben sem kerülhet a természetbe. Ha nincs erről szó, akkor is értékes másodnyersanyag készület a lámpahulladékodból. Ha csak a nagyon jól újrahasznosítható üvegre gondolsz, néhány izzó anyagából már egy újabb termék készülhet.

Nincs a közelben olyan hely, ahova bedobhatom.

Biztos vagy ebben? Nem lehet, hogy inkább nem is keresed az ilyen lehetőségeket? Hazánkban az ország 14 ezer pontján, 20 ezer gyűjtőedény várja a lámpahulladékod. A gyűjtődobozokat megtalálod a legtöbb kiskereskedelmi hálózat boltjaiban, a nagy hipermarketekben, barkácsboltokban, az összes elektronikai boltban. Jársz ilyen helyekre? Akkor legközelebb nézz szét a bejárat vagy a pénztárak környékén! Hidd el, a közeledben is meg fogod találni a megfelelő gyűjtődobozt.

Használd a gyűjtőpont-keresőt!

Nem is hallottam még erről.

Ha a lámpahulladék témájára ez a válaszod, akkor itt az alkalom, hogy megismerd ezt a szelektív hulladékfajtát. Minden megvásárolt termék csomagolásán megtalálod az áthúzott kuka jelét. Ez azt jelzi a vásárlók számára, hogy a terméket nem szabad a kukába dobni.

Amennyiben érdekel a szelektív gyűjtés kifogásain túl további információ a lámpahulladékokról, akkor eddigi cikkeinket a témában itt találod

Szelektív gyűjtés tehát a lámpahulladék tekintetében is olyan kérdés, amivel foglalkoznunk kell. Kifogások mindig lesznek, de a feladat adott, hogy hazánkban 2019-re az eladott lámpák 90%-a visszakerüljön a visszagyűjtési és újrahasznosítási rendszerbe. Jelenleg ez az érték 60%.

You may also like...