Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Szelektív gyűjtés kifogásai a lámpahulladék esetében

Szelektív gyűjtés napjainkban egy rendkívül fontos környezettudatos feladatunk, amire nap mint nap érdemes odafigyelnünk. Sajnos manapság sokan a kifogást keresik, nincs ez másként a lámpahulladék esetében sem.

Szelektív gyűjtés

Forrás: www.easternenvironmental.com

Nem titok, hogy a hulladékok szelektív gyűjtése odafigyelést és egy kis plusz időt is igényel a környezettudatos emberektől. Aki megérti a szelektálás lényegét, és megismeri a külön gyűjtött hulladékok feldolgozásának folyamatait, az szívesen fordít erre egy kis energiát saját háztartásában is.

De mi a helyzet azokkal, akik nem így tesznek? Mivel indokolják, hogy otthonukban minden a kommunális kukába kerül? Összegyűjtöttünk néhány gyakran hallott kifogást a lámpahulladékok szelektív gyűjtésének elutasításáról. Rövid válaszainkkal pedig azt is megmutatjuk, miért csak rossz kifogásokról, nem valódi okokról beszélünk.

Szelektív gyűjtés

Forrás: www.highland-marketing.com

Nincs időm még erre is külön figyelni.

A lámpahulladékok gyűjtése a lehető legegyszerűbb módon történik. Neked csak annyit kell megjegyezned, hogy az elhasznált fényforrásokat ne dobd a kukába, hanem juttasd el egy szelektív gyűjtődobozig. Nem kell előtte minden egyes terméket megvizsgálnod, vajon milyen anyagból van és így hova kerüljön. Nem kell a kidobás előtt megmosnod, széthajtogatnod, anyagonként szétszedned sem. Egyszerű a dogod: ha világítástechnikai hulladék van a kezedben, azt egy lámpahulladékos gyűjtődobozig kell elvinned.

Nincs hely a lakásban arra, hogy ezt is külön gyűjtsem.

Az átlagember évente pár alkalommal cserél a lámpáiban izzót, fénycsövet. Otthonunkban általában kis méretű lámpákat használunk, így a csere után is kis helyen elfér az elromlott termék. Ritka az olyan háztartás, ahol méteres fénycsöveket kellene a csere után tárolni. Ha kevés a helyed, akkor azt javasoljuk, hogy a csere után a következő vásárlási körutad alkalmával már vidd is magaddal a lámpahulladékot, és dobd bele a gyűjtődobozba. Így nem kell hetekig, hónapokig kerülgetned, pakolgatnod azt.

Évente egy-két izzólámpa romlik el, az a kevés nem számít.

De igenis számít! A környezetvédelemben talán a legfontosabb üzenet, amit mindenkinek meg kell értenie: sok kicsi sokra megy! Az általad kicserélt és kidobott izzó is tartalmazhat veszélyes anyagot, ami kis mennyiségben sem kerülhet a természetbe. Ha nincs erről szó, akkor is értékes másodnyersanyag készület a lámpahulladékodból. Ha csak a nagyon jól újrahasznosítható üvegre gondolsz, néhány izzó anyagából már egy újabb termék készülhet.

Nincs a közelben olyan hely, ahova bedobhatom.

Biztos vagy ebben? Nem lehet, hogy inkább nem is keresed az ilyen lehetőségeket? Hazánkban az ország 14 ezer pontján, 20 ezer gyűjtőedény várja a lámpahulladékod. A gyűjtődobozokat megtalálod a legtöbb kiskereskedelmi hálózat boltjaiban, a nagy hipermarketekben, barkácsboltokban, az összes elektronikai boltban. Jársz ilyen helyekre? Akkor legközelebb nézz szét a bejárat vagy a pénztárak környékén! Hidd el, a közeledben is meg fogod találni a megfelelő gyűjtődobozt.

Használd a gyűjtőpont-keresőt!

Nem is hallottam még erről.

Ha a lámpahulladék témájára ez a válaszod, akkor itt az alkalom, hogy megismerd ezt a szelektív hulladékfajtát. Minden megvásárolt termék csomagolásán megtalálod az áthúzott kuka jelét. Ez azt jelzi a vásárlók számára, hogy a terméket nem szabad a kukába dobni.

Amennyiben érdekel a szelektív gyűjtés kifogásain túl további információ a lámpahulladékokról, akkor eddigi cikkeinket a témában itt találod

Szelektív gyűjtés tehát a lámpahulladék tekintetében is olyan kérdés, amivel foglalkoznunk kell. Kifogások mindig lesznek, de a feladat adott, hogy hazánkban 2019-re az eladott lámpák 90%-a visszakerüljön a visszagyűjtési és újrahasznosítási rendszerbe. Jelenleg ez az érték 60%.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek