Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

EucoLight szervezet az európai lámpahulladékért

EucoLight szervezet 2015 óta képviseli a világítástechnikai szektor elektromos és elektronikus berendezéseinek hulladékaival foglalkozó vezető európai szervezetek összefogását. Más néven: lámpahulladék gyűjtés és újrahasznosítás Európában.

EucoLight szervezet

A szervezet logója. Forrás: smart-lighting.es

Az EucoLight nemzetközi szervezetnek az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. is alapító tagja. Az egyesületet azzal a céllal hozták létre, hogy az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló európai irányelvnek (WEEE) megfelelően elősegítse a fényforrás-hulladékok – lámpák és fénycsövek – gyűjtését és hasznosítását.

A szervezet fő célja, hogy a körforgásos gazdaság a világítástechnikai termékek piacán valósággá váljon. Ennek elérése érdekében:

– valós iparági adatokkal és szakvéleménnyel segíti a világítóeszközök hulladékaira vonatkozó szabályozási környezet fejlesztését

– kapcsolatot tart más szakmai szervezetekkel és az európai testületekkel

– segíti a megfelelő nemzetközi szabványok megalkotását

– elkötelezetten növeli a fényforrás hulladékok gyűjtési és hasznosítási folyamatának ismertségét

– segíti a kiterjesztett gyártói felelősség megvalósulását

– támogatja és megosztja a hulladékgyűjtési és hasznosítási folyamatok jó gyakorlatait.

A szervezetnek jelenleg 18 tagja van. Az általuk képviselt 18 európai országban összesen begyűjtött és hasznosított lámpahulladék 80%-a az EucoLight tagok munkájának eredménye.

EucoLight szervezet

A szervezet tagjai a térképen. Forrás: www.eucolight.org

Íme a tagság és linkjeik a nevükre kattintva:

Amb3E (electrao) – Portugália

Ambilamp – Spanyolország

Ecolamp – Olaszország

Ekogaisma – Észtország

Ekolamp – Cseh Köztársaság

Ekolamp – Szlovákia

Ekosij (ZEOS) – Szlovénia

Electro-Coord – Magyarország

ElektroEko – Lengyelország

FLIP – Finnország

Lightcycle – Németország

LightRec – Hollandia

LWF – Dánia

Recolamp – Románia

Recolight – Egyesült Királyság

Recupel – Belgium

Récylum – Franciaország

UFH – Ausztria

Az EucoLight tagok:

 – a mai napig több mint 270.000 tonna világítástechnikai hulladékot hasznosítottak

– lámpahulladék-gyűjtő pontjainak száma meghaladja a 118.000-t, ebből 66.000 a fogyasztókat és 52.000 az ipari szereplőket segíti.

– több mint 5.000 világítástechnikai gyártót képviselnek.

EucoLight szervezet

EucoLight Konferencia az elektromos és elektronikus berendezések hulladékainak kihívásairól. 2017. Forrás: http://www.electro-coord.hu

Korábban már foglalkoztunk az EucoLight szervezet nemzetközi felmérésével, miszerint igencsak gondot okoz a vásárlóknak megtalálni a lámpahulladéknak megfelelő típusú izzót a boltban. Nem csak a vásárlásnál okoz ez fejtörést, hanem ez által az újrahasznosítás terén is problémákat vet fel. Az eredmény nagy bizonytalanságról árulkodott országoktól függetlenül.

EucoLight szervezet tevékenysége egyedülálló és tekintélyt parancsoló nemzetközi szinten. A hulladékvadászok további eredményes és hatékony munkát kívánnak a továbbiakhoz!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek