Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
EucoLight szervezet az európai lámpahulladékért - Hulladekvadasz.hu

EucoLight szervezet az európai lámpahulladékért

EucoLight szervezet 2015 óta képviseli a világítástechnikai szektor elektromos és elektronikus berendezéseinek hulladékaival foglalkozó vezető európai szervezetek összefogását. Más néven: lámpahulladék gyűjtés és újrahasznosítás Európában.

EucoLight szervezet

A szervezet logója. Forrás: smart-lighting.es

Az EucoLight nemzetközi szervezetnek az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. is alapító tagja. Az egyesületet azzal a céllal hozták létre, hogy az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló európai irányelvnek (WEEE) megfelelően elősegítse a fényforrás-hulladékok – lámpák és fénycsövek – gyűjtését és hasznosítását.

A szervezet fő célja, hogy a körforgásos gazdaság a világítástechnikai termékek piacán valósággá váljon. Ennek elérése érdekében:

– valós iparági adatokkal és szakvéleménnyel segíti a világítóeszközök hulladékaira vonatkozó szabályozási környezet fejlesztését

– kapcsolatot tart más szakmai szervezetekkel és az európai testületekkel

– segíti a megfelelő nemzetközi szabványok megalkotását

– elkötelezetten növeli a fényforrás hulladékok gyűjtési és hasznosítási folyamatának ismertségét

– segíti a kiterjesztett gyártói felelősség megvalósulását

– támogatja és megosztja a hulladékgyűjtési és hasznosítási folyamatok jó gyakorlatait.

A szervezetnek jelenleg 18 tagja van. Az általuk képviselt 18 európai országban összesen begyűjtött és hasznosított lámpahulladék 80%-a az EucoLight tagok munkájának eredménye.

EucoLight szervezet

A szervezet tagjai a térképen. Forrás: www.eucolight.org

Íme a tagság és linkjeik a nevükre kattintva:

Amb3E (electrao) – Portugália

Ambilamp – Spanyolország

Ecolamp – Olaszország

Ekogaisma – Észtország

Ekolamp – Cseh Köztársaság

Ekolamp – Szlovákia

Ekosij (ZEOS) – Szlovénia

Electro-Coord – Magyarország

ElektroEko – Lengyelország

FLIP – Finnország

Lightcycle – Németország

LightRec – Hollandia

LWF – Dánia

Recolamp – Románia

Recolight – Egyesült Királyság

Recupel – Belgium

Récylum – Franciaország

UFH – Ausztria

Az EucoLight tagok:

 – a mai napig több mint 270.000 tonna világítástechnikai hulladékot hasznosítottak

– lámpahulladék-gyűjtő pontjainak száma meghaladja a 118.000-t, ebből 66.000 a fogyasztókat és 52.000 az ipari szereplőket segíti.

– több mint 5.000 világítástechnikai gyártót képviselnek.

EucoLight szervezet

EucoLight Konferencia az elektromos és elektronikus berendezések hulladékainak kihívásairól. 2017. Forrás: https://www.electro-coord.hu

Korábban már foglalkoztunk az EucoLight szervezet nemzetközi felmérésével, miszerint igencsak gondot okoz a vásárlóknak megtalálni a lámpahulladéknak megfelelő típusú izzót a boltban. Nem csak a vásárlásnál okoz ez fejtörést, hanem ez által az újrahasznosítás terén is problémákat vet fel. Az eredmény nagy bizonytalanságról árulkodott országoktól függetlenül.

EucoLight szervezet tevékenysége egyedülálló és tekintélyt parancsoló nemzetközi szinten. A hulladékvadászok további eredményes és hatékony munkát kívánnak a továbbiakhoz!

You may also like...